Quiz Polska niegórska
To bytomski stadion, Ówczesny stadion im. Hindenburga, potem lata grała na nim Polonia, obecnie wygląda jak wygląda, wcale nie wygląda...
Po wystąpieniu Adi jechał do Gliwic na lotnisko, bo miał wieczorem jeszcze zabukowany "występ" we Wrcoławiu. Na Bobrku ( do dzisiaj magiczna" dzielnica) się na niego zaczaili, tylko się spodziewali dwóch samochodów, a była cała opancerzona kolumna... No i porzucali kamieniami i tyle było z zamachu.
Po wystąpieniu Adi jechał do Gliwic na lotnisko, bo miał wieczorem jeszcze zabukowany "występ" we Wrcoławiu. Na Bobrku ( do dzisiaj magiczna" dzielnica) się na niego zaczaili, tylko się spodziewali dwóch samochodów, a była cała opancerzona kolumna... No i porzucali kamieniami i tyle było z zamachu.
Tak, Braniewo.
Lata temu, jeszcze w latach 70. XX w., przed ruinami tego kościoła mieliśmy rozbite namioty naszego harcerskiego obozu. Nie wyobrażałem sobie, że kościół zostanie kiedyś odbudowany. Wtedy wyglądało to mniej więcej tak:
https://bazylikabraniewo.pl/ruiny/
Czekamy na kolejną zagadkę!
Lata temu, jeszcze w latach 70. XX w., przed ruinami tego kościoła mieliśmy rozbite namioty naszego harcerskiego obozu. Nie wyobrażałem sobie, że kościół zostanie kiedyś odbudowany. Wtedy wyglądało to mniej więcej tak:
https://bazylikabraniewo.pl/ruiny/
Czekamy na kolejną zagadkę!
-
W latach 80-tych XX wieku podniesiono z ruin inną świątynię w Polsce, która obecnie pełni funkcję konkatedry. W jakim stosunkowo niewielkim mieście się ona znajduje ?
Ostatnio zmieniony 2020-09-15, 00:01 przez gar, łącznie zmieniany 1 raz.
creamcheese pisze:dakOta pisze: "Tu się testuje czołgi - wjazd pod kątem 46 i 60 stopni".
46 stopni to nie to samo co 46% (na focie)
Ano masz rację. To pewnie procenty nachylenia . Trudno mi się wyrazić jednoznacznie, gdyż wiedzę na powyższy temat czerpię jedynie z przekazów ustnych.
Zawsze trzeba iść. Jak się nie ma gdzie - tym bardziej.
- kristoff73