Aparaty
W menu Fotografowania jest coś jednak - ustawienie przetwarzania obrazu i są opcje
Dałem żywe i wszedłem w to i dodałem 1 w wyostrzeniu i 1 w nasyceniu.
Mam nadzieję że to jakoś mocno jie wpłynie na zdjęcie, tylko lekko go wzmocni ...
Wcześniej kompletnie nie widziałem że można wejść w te ustawienia głębiej A w instrukcji nic na ten temat nie znalazłem.
Dałem żywe i wszedłem w to i dodałem 1 w wyostrzeniu i 1 w nasyceniu.
Mam nadzieję że to jakoś mocno jie wpłynie na zdjęcie, tylko lekko go wzmocni ...
Wcześniej kompletnie nie widziałem że można wejść w te ustawienia głębiej A w instrukcji nic na ten temat nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony 2020-09-11, 05:44 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet najtańsze lustrzanki mają masę możliwości.
Ja bym chyba jednak wyłączył wyostrzanie, bo to pewnie działa jak w programach. Można z ciemnego zdjęcia sporo wyciągnąć, ale im ciemniejsze, tym więcej szumów wychodzi przy wyciąganiu i w aparatach pewnie też będzie to tak działać.
Ale to sam zobaczysz.
Ja bym chyba jednak wyłączył wyostrzanie, bo to pewnie działa jak w programach. Można z ciemnego zdjęcia sporo wyciągnąć, ale im ciemniejsze, tym więcej szumów wychodzi przy wyciąganiu i w aparatach pewnie też będzie to tak działać.
Ale to sam zobaczysz.
laynn pisze:Nawet najtańsze lustrzanki mają masę możliwości.
Ale to sam zobaczysz.
Nasycenie na pewno zostawię, a wyostrzenie zobaczę.
Hejoo. Szukam jakiegoś budżetowego bezlusterkowca, a że wierna Nikonowi to myślę o Nikonie Z50, bo mieści się w budżecie 5k z obiektywami. A może ktoś z robiących zdjęcia ma ewentualnie jakiś inny pomysł? Macie doświadczenia z bezlusterkowcami? Trzeba wytrzepać 10 tysi czy da się coś sensownego kupić za 5?
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.
Wg mnie Z50 to rozwojowy sprzęt, sam pewnie go kupię za dwa-trzy lata (teraz mam D7100). Patrzyłem na ofertę Nikona na obiektywy z bagnetem Z, brakuje mi na razie odpowiednika 18-105, który na wielu wycieczkach pozwala obfotografować wszystko jednym obiektywem, 16-50 i 24-70 to dla turysty górskiego wg mnie za mały przedział. Zawsze można dokupić przejściówkę z bagnetu F, ale to dodatkowy koszt (i to niemały) i zwiększenie gabarytów sprzętu.
Z bezlusterkowców mogę polecić Olympusa M10, kolega ma go w zestawie z obiektywem 14-150 (mnożnik 2), bardzo sobie chwali (a zna się), choć dla mnie to za duży przedział zooma.
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe ... 4-150mm-II
Z bezlusterkowców mogę polecić Olympusa M10, kolega ma go w zestawie z obiektywem 14-150 (mnożnik 2), bardzo sobie chwali (a zna się), choć dla mnie to za duży przedział zooma.
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe ... 4-150mm-II
Ostatnio zmieniony 2021-01-24, 15:10 przez Sebastian, łącznie zmieniany 2 razy.
No, Z50 ma 16-50 i 50-250. Też mi to nie do końca leży, bo przepinać mi się na pewno nie będzie chciało:P Ja teraz jadę na D7500 i jest super, ale przetestowałabym coś lżejszego z bezlusterkowców, a niestety pełna klatka to już nie na moją kieszeń Zwłaszcza że muszę kupić telefon, bo znów rozwaliłam
Popatrzę na tego Olympusa, dzięki.
Popatrzę na tego Olympusa, dzięki.
Jestem tu gdzie stoję, ale jeśli się ruszę, to mogę się zgubić.
Szukam wersji minimalistycznej: matryca 1", 20Mpx, zoom (20-100), do 200g i rozmiar do kieszeni koszulki.
Ładowanie obowiązkowo przez USB. Cena? Dżentelmeni nie rozmawiają o poganach. Może być nawet na P.
Ładowanie obowiązkowo przez USB. Cena? Dżentelmeni nie rozmawiają o poganach. Może być nawet na P.
Ostatnio zmieniony 2021-01-24, 16:02 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.