sprocket73 pisze:Dlaczego pokazuję te miejsca, aż boję się pisać. Bo kluczowe jest tutaj Wasze stanowisko dlaczego inni nie powinni ich zobaczyć. To z tym się nie zgadzam. Bo to jest dzielenie ludzi na lepszych i gorszych. Dzielenie turystów na Ludzi Gór i stonkę. To nie jest temat do rozmowy na forum. Dlatego ja już kończę swoje wypowiedzi i więcej nic nie napiszę.
Myślę, że źle rozumiesz nasze stanowisko. To absolutnie nie chodzi o to, żeby ludzie nie mogli czegoś zobaczyć. Chodzi jedynie o to, żeby ich do tego publicznie nie zachęcać, ani nie ułatwiać dostępu w miejsca, dotarcie do których wymaga (a może wymagało...) nieco więcej wysiłku przy dotarciu do informacji, wiedzy topograficznej, a tym samym zazwyczaj większej świadomości tego, gdzie się jest i jak należy się zachować.
Czy to jest dzielenie ludzi - w pewnym sensie tak. O ile rzadkie wizyty pojedynczych pasjonatów w określonych rejonach nie przynoszą im szkody, to skierowanie tam pewnego gatunku "turystów" już owszem. I nie udawajmy proszę, że nie ma ludzi, których obecność w Tatrach szkodzi im ponadprzeciętnie - wydzieranie się, śmiecenie, wypróżnianie się metr od szlaku, zrzucanie (czasem celowe dla zabawy) kamieni, zrywanie krokusów to nie jest rzeczywistość, którą chciałbym zobaczyć w rezerwacie.
sprocket73 pisze:To nie jest temat do rozmowy na forum.
Wolno Ci oczywiście tak uważać, ja mam inne zdanie. To powinien być temat rozmowy za każdym razem, kiedy decydujemy się na w/w publikację z lewizny.