Schronisko PTTK Na Szczelińcu
Drewniany budynek schroniska położony jest na wys 908 m na północno-zachodnich skalnych tarasach Szczelińca Wielkiego. W 1845 roku dzięki działaniom miłośnika Gór Stołowych Franza Pabla (pierwszy oficjalny przewodnik po Sudetach (1813r.), sołtys Karłowa i twórca trasy kamiennych 665 stopni w labiryncie skalnym na szczyt Szczelińca) wzniesiono w stylu tyrolskim schronisko-gospodę, nadając jej nazwę "Schweizerai". W 1947 r. schronisko przejęło PTT nazywając je "Szwajcarką", później właścicielem obiektu stał się PTTK.
Obiekt z racji położenia nad skalnym urwiskiem nie posiada drogi dojazdowej. Produkty do schroniska transportuje się specjalnym wyciągiem linowym. Z tarasu roztacza się niesamowity widok na Sudety po Karkonosze. Niesamowite są tutaj wschody i zachody słońca.
Strona schroniska: http://naszczelincu.pl
Ostatnio zmieniony 2020-04-14, 14:39 przez opawski1, łącznie zmieniany 3 razy.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Uważam, że to chyba najładniej położone schronisko górskie jakie dotąd odwiedziłem. Z tarasu widok na sporą część Sudetów i urwiste skalne zbocze Szczelińca. Wschody, zachody słońca, inwersje muszą być tu magiczne.
Co do schroniska na minus: tłumy jakie odwiedzają to miejsce. Na minus również bardzo wysokie ceny noclegów jak i jedzenia, piwa itd. (nie znalazłem dotąd droższych noclegów w innym schronisku PTTK!). Nawet nocleg "na glebie", którego i tak mi nie nie udzielono podczas przejścia GSS kosztuje więcej niż łóżko w innych schroniskach... Niestety obiekt mnie odstraszył ceną, choć okolica bardzo piękna...
Co do schroniska na minus: tłumy jakie odwiedzają to miejsce. Na minus również bardzo wysokie ceny noclegów jak i jedzenia, piwa itd. (nie znalazłem dotąd droższych noclegów w innym schronisku PTTK!). Nawet nocleg "na glebie", którego i tak mi nie nie udzielono podczas przejścia GSS kosztuje więcej niż łóżko w innych schroniskach... Niestety obiekt mnie odstraszył ceną, choć okolica bardzo piękna...
Ostatnio zmieniony 2019-05-27, 13:22 przez opawski1, łącznie zmieniany 1 raz.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
Schronisko na Szczelińcu ma obecnie do dyspozycji (z powodów reżimu sanitarnego) jedynie 14 miejsc do dyspozycji (dostępne od 11 maja) w pokojach 2 - 4-osobowych w poniższych cenach (bez pościeli - ta dodatkowo płatna 10 zł):
pokój dla 2 osób – 90 zł* / 100 zł** od osoby za noc
pokój dla 3 osób – 80 zł* / 90 zł** od osoby za noc
pokój dla 4 osób – 75 zł*/ 80 zł** od osoby za noc
* nocleg od niedzieli wieczór do piątku rano
** nocleg od piątku wieczór do niedzieli rano oraz w tzw. długie weekendy
Chyba chwilowo nie skorzystam.
pokój dla 2 osób – 90 zł* / 100 zł** od osoby za noc
pokój dla 3 osób – 80 zł* / 90 zł** od osoby za noc
pokój dla 4 osób – 75 zł*/ 80 zł** od osoby za noc
* nocleg od niedzieli wieczór do piątku rano
** nocleg od piątku wieczór do niedzieli rano oraz w tzw. długie weekendy
Chyba chwilowo nie skorzystam.
A pomyśleć, że jak tam byłem kilka lat temu to narzekałem na 40 złotych za zbiorówkę Jasne, schroniska chcą się odkuć, ale niektóre tak szybko, że wkrótce zabraknie tam "zwykłych" turystów. Taniej będzie przespać się w hotelu wkrótce. Choć tych na Szczelińcu chyba ostatnio i tak było mało.
Ostatnio zmieniony 2020-05-06, 21:53 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Rok temu dwójka była za 70 od osoby.
Ja mam w dupie tą ich szybką chęć zarobku i choćbym nie musiał oszczędzać to za takie zagrywki na pewno (nie tylko tego) schroniska nie odwiedzę. I nie chodzi tu o nocleg, ale również i posiłki.
Zresztą To schronisko to ostatnio bardziej modne i na topie się zrobiło niż Krupówki. A syf pod nim taki sam.
Restauracja właścicieli w Radkowie również bardziej do Warszawy pasuje niż tam.
Ja mam w dupie tą ich szybką chęć zarobku i choćbym nie musiał oszczędzać to za takie zagrywki na pewno (nie tylko tego) schroniska nie odwiedzę. I nie chodzi tu o nocleg, ale również i posiłki.
Zresztą To schronisko to ostatnio bardziej modne i na topie się zrobiło niż Krupówki. A syf pod nim taki sam.
Restauracja właścicieli w Radkowie również bardziej do Warszawy pasuje niż tam.
Kurde wszystko mi się ładnie ułożyło wchodzę na stronie, zobaczyć do której mają kuchnie, a tu takie info
Schronisko jest czynne w godzinach:
"poniedziałek, wtorek: zamknięte
środa, czwartek: 9-17 (kuchnia do 17)
piątek: 9-21 (kuchnia do 19)
sobota: 8-21 (kuchnia do 19)
niedziela: 8-17 (kuchnia do 17)
ZAPRASZAMY!"
Jak może być takie schronisko zamknięte ? Ehhh
ZAPRASZAMY!"
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Coldman pisze:Kurde wszystko mi się ładnie ułożyło wchodzę na stronie, zobaczyć do której mają kuchnie, a tu takie info
ZAPRASZAMY!"
Policzyli i wyszło, że tak się będzie najbardziej opłacać, jak w Czechach pewnie ludzie pracują na zwykłym etacie i po pracy do domu, a poniedziałek i wtorek wolny ...
To już dawno nie jest schronisko, tylko maszyna do trzepania grubej kasy. W weekendy zarabiają tyle, że w poniedziałek i wtorek mogą leżeć i nic nie robić.
ten sam dzierżawca ma Pasterkę i ona chyba działa normalnie przez cały tydzień, ale... nie przy rezerwacji
Adrian pisze:pewnie ludzie pracują na zwykłym etacie i po pracy do domu, a poniedziałek i wtorek wolny ...
ten sam dzierżawca ma Pasterkę i ona chyba działa normalnie przez cały tydzień, ale... nie przy rezerwacji
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Pudelek pisze:To już dawno nie jest schronisko, tylko maszyna do trzepania grubej kasy. W weekendy zarabiają tyle, że w poniedziałek i wtorek mogą leżeć i nic nie robić.Adrian pisze:pewnie ludzie pracują na zwykłym etacie i po pracy do domu, a poniedziałek i wtorek wolny ...
Właśnie dlatego chciałem tam jechać jak będą pustki.
W Pasterce będę za 2 tygodnie na dwie nocki i ocenie.
Ogólnie zamiast tego będę załatwiał sobie miejsce w Andrzejówce, gdzie też byłem tylko kiedyś po pieczątkę.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach