Klasyczny debiut w Karkonoszach
Klasyczny debiut w Karkonoszach
Czołem.
W tym roku na urlopie trochę nas nosiło, po tygodniu spędzonym między Gorcami, Pieninami i Beskidem Sądeckim nastała pustka ... I co dalej ?
Luźne hasło żony - "To może w Karkonosze" ?
W Karkonosze rzut oka na mapę ... OK !
Po drodze zahaczyliśmy jeszcze o Góry Stołowe (Szczeliniec Wlk.) i już prawie byliśmy w Karpaczu, (bo tam mieliśmy załatwione noclegi) zostało jakieś 20/30 km i JEB ! Policja w cywilnym aucie z fotoradarem, i to Czeska Dzień dobry panu, przekroczenie prędkości o 17 km/godz. Byli wielkoduszni i dali tylko 500 Koron mandatu. Niby nic, mały mandat ... Ale mój pierwszy w życiu, a prawo jazdy mam 11 lat Nawet Policjant się zdziwił.
Karpacz jaki jest niech każdy oceni sam, nam nie przypadł do gustu ...
Wakacje, piękny zimny poranek 5.00, niema jak się porządnie wyspać na urlopie Kiedy przyjechaliśmy do Białego Jaru, na ulicach były pustki ... Szósta z hakiem startujemy w stronę Polany w Karkonoszach, dalej schronisko Samotnia i Strzecha Akademicka, przez Spaloną Strażnicę do Śląskiego Domu i na Śnieżkę. Plan był żeby przejść przez Jelenke, ale ostatecznie poszliśmy przez Łomniczkę. Byliśmy jedynymi którzy już schodzili, inni dopiero szli do góry. Ludzi było sporo, ale dopiero parę dni później w TV zobaczyliśmy co to znaczą tłumy na Śnieżce
Karkonosze są piękne ! Można by porównywać do innych Gór, ale po co ... Lepiej samemu przyjechać i przekonać się czy warto było ...
Kilka fotek ...
O poranku, nie wszyscy szczęśliwi ...
W końcu się pokazała
Na szczycie byliśmy
Rano widoków za dużo nie było, w większości mgła
W tym roku na urlopie trochę nas nosiło, po tygodniu spędzonym między Gorcami, Pieninami i Beskidem Sądeckim nastała pustka ... I co dalej ?
Luźne hasło żony - "To może w Karkonosze" ?
W Karkonosze rzut oka na mapę ... OK !
Po drodze zahaczyliśmy jeszcze o Góry Stołowe (Szczeliniec Wlk.) i już prawie byliśmy w Karpaczu, (bo tam mieliśmy załatwione noclegi) zostało jakieś 20/30 km i JEB ! Policja w cywilnym aucie z fotoradarem, i to Czeska Dzień dobry panu, przekroczenie prędkości o 17 km/godz. Byli wielkoduszni i dali tylko 500 Koron mandatu. Niby nic, mały mandat ... Ale mój pierwszy w życiu, a prawo jazdy mam 11 lat Nawet Policjant się zdziwił.
Karpacz jaki jest niech każdy oceni sam, nam nie przypadł do gustu ...
Wakacje, piękny zimny poranek 5.00, niema jak się porządnie wyspać na urlopie Kiedy przyjechaliśmy do Białego Jaru, na ulicach były pustki ... Szósta z hakiem startujemy w stronę Polany w Karkonoszach, dalej schronisko Samotnia i Strzecha Akademicka, przez Spaloną Strażnicę do Śląskiego Domu i na Śnieżkę. Plan był żeby przejść przez Jelenke, ale ostatecznie poszliśmy przez Łomniczkę. Byliśmy jedynymi którzy już schodzili, inni dopiero szli do góry. Ludzi było sporo, ale dopiero parę dni później w TV zobaczyliśmy co to znaczą tłumy na Śnieżce
Karkonosze są piękne ! Można by porównywać do innych Gór, ale po co ... Lepiej samemu przyjechać i przekonać się czy warto było ...
Kilka fotek ...
O poranku, nie wszyscy szczęśliwi ...
W końcu się pokazała
Na szczycie byliśmy
Rano widoków za dużo nie było, w większości mgła
Z początku sądziłem, że to żart z ruchem jednokierunkowym czerwonym szlakiem na Śnieżkę. Przecież łańcuch pełni rolę ochronnej barierki, aby nikogo nie kusiło iść bezpośrednio przy stromym kamienisku. W przeciwieństwie do innych gór (np. Tatr) nie służy on jako ułatwienie przy wejściu lub zejściu - z reguły nikt z łańcuchów nie korzysta (zwłaszcza zimą wyglądają pięknie). Szlak jest szeroki na 3-4 ceprów, więc nie ma problemu przy mijaniu, chyba że paniusie z 500+ odpoczywają na przejściu, zamiast usiąść na kamieniach obok szlaku. Chyba tylko 2x schodziłem dłuższą Drogą Jubileuszową...
Ostatnio zmieniony 2019-07-17, 12:17 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Napisałem komplement Pauli i uciekła z forum, więc sokole przestań, bo i Adrian zniknie.sokół pisze:Muszę przyznać, że masz bardzo ładną żonę.
Wolę górskie kwiatki.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/