Gírová rowerowa - pętelka z Jaworzynki
Gírová rowerowa - pętelka z Jaworzynki
Gírová to jedna z nazw zapisanych w mym komputerowym kajeciku wycieczkowych pomysłów, która realizacji doczekała się na samiuśkim początku czerwca.
Już w tamtym roku odkryliśmy, że Beskid Śląsko-Morawski (i czeski Śląski) idealnie spełnia nasze rowerowe oczekiwania wycieczkowe. Są góry, jest sporo schronisk, w których można wychylić kufel pienistego i, co ważne, drogi asfaltowe, będące utrapieniem dla pieszych turystów, występują tu w dużej ilości, co znacznie ułatwia jazdę. Czegóż chcieć więcej? Może widoków od czasu do czasu, ale i te oczywiście się trafiają.
Trochę zdjęć z wypadu:
Reszta do przejrzenia: http://www.kuzniapodrozy.pl/girova-rowe ... aworzynki/
Już w tamtym roku odkryliśmy, że Beskid Śląsko-Morawski (i czeski Śląski) idealnie spełnia nasze rowerowe oczekiwania wycieczkowe. Są góry, jest sporo schronisk, w których można wychylić kufel pienistego i, co ważne, drogi asfaltowe, będące utrapieniem dla pieszych turystów, występują tu w dużej ilości, co znacznie ułatwia jazdę. Czegóż chcieć więcej? Może widoków od czasu do czasu, ale i te oczywiście się trafiają.
Trochę zdjęć z wypadu:
Reszta do przejrzenia: http://www.kuzniapodrozy.pl/girova-rowe ... aworzynki/
Ostatnio zmieniony 2019-06-11, 22:41 przez Wiolcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Mirek pisze:Aha ,sie znaczy że przegapiłem cós.sokół pisze:Mirek pisze: wiesz jak się nazywa ten szczyt z pierwszego zdjęcia a takim stalowym masztem
Wie, w relacji jest wspomniana ta tajemnicza góra.
Mirku, to Ochodzita, jest opisana w relacji.
A w ogóle to te tereny mi się z Tobą kojarzą, bo swego czasu tam bywałeś i o tych miejscach (Girova, Filipka, Severka) wspominałeś. Teraz po kolei je odwiedzam.
Mirek pisze:W tutejszych Beskidach jest tylko 1 Javorovy.Adrian 17 pisze:Mirek pisze:No własnie uświadomiłem sobie że to Ochodzita a nie Javorovy.Zasugerowałem się tym stalowym masztem.
Jak by tak patrzeć po masztach, to pewnie znalazło by się jeszcze parę jaworowych
Co to znaczy w tutejszych ...?
Bo w Beskidzie Morawsko Śląskim jest jeszcze na Rodhoscie i na pewno jeszcze gdzieś by się znalazł. A w śląskim na Skrzycznem, na Klimczoku i pewnie jeszcze w kilku innych miejscach których teraz nie pamiętam i jak się idzie na trzy kopce wislanskie jest masz chyba wojskowy
Ostatnio zmieniony 2019-06-13, 14:53 przez Adrian, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Z tego co wiem to złotówek nie przyjmują,na Studenicnym tez.Jedyny obiekt gastronomiczny w okolicy gdzie przyjmują to Hospoda pod Filipkou.I dodam że jak już gdzieś przyjmują złotówki to kurs przeliczeniowy jest baaaaaaardzo niekorzystny.FasolaNaSzlaku pisze:Widzę iż trochę się tam zmieniło na Girovej i w okolicy . Ze szczytu co raz mniej widać , na Komorowskim nowa ławeczka i dzwon ... Muszę znów się tam kiedyś wybrać .
Pytanko , czy w Chacie Girova można płacić w złotówkach ... bo tam to chyba zależy od tego co akurat za barem stoi . Czytałem kilka opinii iż można ,a gdy wszedłem tam ostatnio to nie było można
Ostatnio zmieniony 2019-06-13, 16:01 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Adrian 17 pisze:6 zdjęcie zrobione zaraz za fajną studzienką z drzwiczkami
Widać czarne chmury, udało się przed deszczem uciec?
Trochę pokropiło na drodze do ostatniego wilka, trochę pochmurzyło, ale nie lało.
A o jakiej studzience z drzwiczkami myślisz? Bo jedna jest za chatą Studenicne, na łące na szlaku.
Mirek pisze:Z tego co wiem to złotówek nie przyjmują,na Studenicnym tez.Jedyny obiekt gastronomiczny w okolicy gdzie przyjmują to Hospoda pod Filipkou.I dodam że jak już gdzieś przyjmują złotówki to kurs przeliczeniowy jest baaaaaaardzo niekorzystny.FasolaNaSzlaku pisze:Widzę iż trochę się tam zmieniło na Girovej i w okolicy . Ze szczytu co raz mniej widać , na Komorowskim nowa ławeczka i dzwon ... Muszę znów się tam kiedyś wybrać .
Pytanko , czy w Chacie Girova można płacić w złotówkach ... bo tam to chyba zależy od tego co akurat za barem stoi . Czytałem kilka opinii iż można ,a gdy wszedłem tam ostatnio to nie było można
Niestety, nie wiem. Mieliśmy ze sobą korony, więc nie zwracaliśmy uwagi na to, czy można płacić w złotówkach.
Za to na pewno można nimi płacić w tym czeskim barze przy Trójstyku (w euro też). I mają tam normalny przelicznik, jak w kantorze
Ostatnio zmieniony 2019-06-13, 18:14 przez Wiolcia, łącznie zmieniany 1 raz.