Praktycznie mam nielimitowane LTE oraz WiFi, którą sieć wybrać na smartfonie na co dzień?
Jakie macie Wy parametry?
LTE czy WiFi?
LTE czy WiFi?
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Przez Sklep Play na smartfonie instalujesz aplikację Speed Test i po jej uruchomieniu przycisk START.
Najpierw dajesz dostęp do neta tylko przez WiFi i test, potem wyłączasz WiFi, włączasz LTE i znów test.
Najpierw dajesz dostęp do neta tylko przez WiFi i test, potem wyłączasz WiFi, włączasz LTE i znów test.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Zaskoczony jestem dobrym LTE na agro - nadajnik jest około 3km, zaś w mieście tylko 500m - pewnie to kwestia liczby użytkowników w danym czasie. Swoją drogą wyjdę z alkowy na balkon i transfer wzrasta ponad 2x. W ogóle te transfery to wielki pic. Będąc na pstrągu niby pojawia się LTE (podobnie w Chochołowskiej), ale wysłanie fotki trwa kilka minut.
Nie, to lokalny NetVil. Pociągli kable po okolicznych wioskach więc tylko czekałem aż mi się umowa z badziewiaszczym Orenge skończy i przeniosłem się.
W Orange miałem niby 20 Mbps ale to taka ściema, bo technicznie nie byli w stanie puścić nawet 10, a często to nawet 5 nie wyciągało. Poza tym za każdym razem gdy przychodziło przedłużyć umowę podnosili ceny (taki ukłon dla stałego klienta , bo gdybym podpisywał jako nowy miałbym taniej) więc ich olałem.
Teraz mam szybciej, taniej, bez zrywania połączeń.
W Orange miałem niby 20 Mbps ale to taka ściema, bo technicznie nie byli w stanie puścić nawet 10, a często to nawet 5 nie wyciągało. Poza tym za każdym razem gdy przychodziło przedłużyć umowę podnosili ceny (taki ukłon dla stałego klienta , bo gdybym podpisywał jako nowy miałbym taniej) więc ich olałem.
Teraz mam szybciej, taniej, bez zrywania połączeń.
Faktycznie LTE w mieście dopadła zaraza. Co to ma być? Na balkonie (1) LTE jak za króla Ćwieczka, w mieszkaniu (2) jak na Ślůnsku z Netii. Ostatecznie mam Wi-Fi (3). Na agro lepiej świeci też słońce, ludzie radośni i czas płynie powoli, zaś LTE śmiaga ponad setkę. Nawet teściowa ma LTE, może po cichu zagląda na forum.
Ostatnio zmieniony 2020-04-05, 12:27 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jeżeli cała polska siedzi przed komputerem to nic dziwnego że LTE w mieście się tnie. Sieci komórkowe już od wielu lat prowadzą wojnę cenową o klienta więc po prostu mniej inwestują już w rozwój sieci a to wpływa na to że sieć coraz bardziej jest przeciążona. Po za tym sieć nigdy nie jest przewidziana do 100% obciążenia.