Ostatnio udało sie nam pozyskać sporo książeczek z dawnych lat. Książeczek, które często pokazują świat zupełnie inny od tego, który nas teraz otacza.. Czy lepszy czy gorszy - to juz kwestia indywidualnych gustów, osobistych doświadczeń, przemyśleń i preferencji.. Dla naszego kabaczka wiele z tych opowiadań to już totalna historia - taka jak rycerze i księżniczki... Może dlatego słucha ich z takim zaciekawieniem? Jest wiec o czasach, gdy drzewa były potrzebne i pożyteczne (a nie śmieciły, zacieniały i polowały na kierowców), węgiel był dobry, bo dawał ciepło i światło (a nie byl symbolem zła jako źródło smogu), nie było społecznej presji aby każdy robił magistra i był wykształconym bezrobotnym, a samochody sie psuły jak psują sie i teraz - ale chyba było łatwiej je naprawić...
Poniżej link do kilku wybranych, co ciekawszych egzemplarzy, naszych zżółknietych nieco książeczek... Zapewne nie sa teraz dostępne w obiegu - a moze ktoś bedzie miał ochote poczytać je swoim dzieciom i wnukom? A może po prostu wspomni swoje dziecięce lata - z łezką w oku i nostalgią, albo z oburzeniem, że los go pokarał dzieciństwem bez ajfona
https://jabolowaballada.blogspot.com/20 ... h-lat.html
Ksiazeczki dla dzieci z dawnych lat
Ksiazeczki dla dzieci z dawnych lat
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
- sprocket73
- Kontakt:
Również mam sentyment do takich starych dziecięcych książek i bajek. Świat w nich przedstawiony jest taki jakiś spokojny, nawet jeżeli dzieje się w nim coś złego, to jakoś tak bez nerwów i cały czas wiadomo, że się dobrze skończy
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
laynn pisze:ech te jego wyścigi
I "awantury" ze słownictwem typu : "proszę pana", "myli się pan", "pozwolę sobie panu przerwać"
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Proszę się potem nie dziwić, że mamy odrealnioną młodzież. Jeśli pragniemy, by nasze dziecko w życiu realizowało się na urzędasa, to polecam jak najbardziej. Można też opowiadać, że pieniądze daje państwo lub UE (okruchy dla plebsu; fundusze ci na "górze" mają z grabieży obywateli).
Nie byłem dobrym ojcem, bo znęcałem się nad dziećmi od najmłodszych lat publikacjami typu "zagadki i krzyżówki mądrej sówki" i mówiłem wprost na życiowe tematy. Dzięki temu mogły poznać realny świat i na nagabywanie różnych ankieterów czy banksterów od razu mówią "sp...".
Trza mówić wprost, chyba że ma się "problem lustra". Przepraszam, nie było tematu.
Jeśli zaś chodzi o rozwój wyobraźni/fantazji/, to raczej literatura dla dorosłej młodzieży.
Nie byłem dobrym ojcem, bo znęcałem się nad dziećmi od najmłodszych lat publikacjami typu "zagadki i krzyżówki mądrej sówki" i mówiłem wprost na życiowe tematy. Dzięki temu mogły poznać realny świat i na nagabywanie różnych ankieterów czy banksterów od razu mówią "sp...".
Trza mówić wprost, chyba że ma się "problem lustra". Przepraszam, nie było tematu.
Jeśli zaś chodzi o rozwój wyobraźni/fantazji/, to raczej literatura dla dorosłej młodzieży.
Ostatnio zmieniony 2019-02-15, 12:38 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Są piękne I ilustracje (dla mnie) dużo ładniejsze niż teraz (rzecz gustu). W Bibliotece jeszcze mamy stare wydania (nawet muszę poszperać) Zauważyłam jednak, że dzieci przeważnie wybierają nowe książki, i tak się teraz zastanawiam czym to jest spowodowane, chyba tym, że my dorośli je tego uczymy. Mój Wiktor też uwielbia, gdy mu czytam i rano i wieczorem.
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
to są książeczki z bardzo dawnych lat, bo nawet ja w dzieciństwie już raczej takich nie czytałem
Tak, raczej z pokolenia naszych rodzicow, te wszystkie sa wydane w pierwszej polowie lat 50 tych.
Iva pisze:I ilustracje (dla mnie) dużo ładniejsze niż teraz (rzecz gustu)
Mnie sie głownie te ilustracje podobaja. Ze sa takie troche jakby obrazy. Teraz niby technika lepsza a mam wrazenie ze obrazki w nowych ksiazeczkach sa mniej staranne, jakies takie na odwal sie...
Piotrek pisze:Nasze dzieci gdy będą w naszym wieku też wyciągną swoje (obecne) książki, sfatygowane czasem i poblakłe, i będą tak samo wspominać z sentymentem
A to napewno! Jak to bylo? "Jakkolwiek bysmy nie narzekali na terazniejszosc i tak kiedys bedziemy to wspominac jako stare, dobre czasy"
laynn pisze:Dzieci każdą książkę lubią słuchać.
Pewnie tak - acz chyba najbardziej istotne jest nastawienie czytajacego. Chyba dzieciak mocno wyczuwa nastroje - czy czytasz mu ksiazke na odwal sie i widzi, ze ciebie samego to potwornie nudzi i denerwuje czy widzi, ze mamusi sie swiecą oczy wiec ksiazka musi ciekawa (acz zapewne to dotyczy tylko maluchow).
I mam wrazenie, ze dzieci tez lubia ksiazki o tresci, ktore znaja ze swojego zycia - kabak np. wyjatkowo entuzjastycznie wita ksiazeczki o samochodach ktore sie zepsuly albo zakopaly w blocie Ksiazeczka o wegielku zostala tez radosnie przyjeta bo na Boze Narodzenie bylismy w domku na wsi (w Kotach) i kabak przez 5 dni biegal i wrzucal wegiel do pieca (oraz niestety tez w inne miejsca np. do butow
Ostatnio zmieniony 2019-02-15, 16:28 przez buba, łącznie zmieniany 6 razy.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
- telefon 110