Po zeszłorocznych Górach Świętokrzyskich miałam ochotę na coś ambitniejszego. Jeszcze na początku czerwca pomyślałam, że zabiorę syna w Karkonosze. Szukałam nawet kwater. Planowałam trasy i... obserwowałam Wiktora, który co dzień bawił się w piaskownicy. Któregoś pięknego dnia zadzwoniłam do znajomej z Sopotu, i tak zamiast karkonoskich szlaków od 1 lipca przemierzałam sopockie piaseczki.
Pominę milczeniem podróż pociągiem.
W poniedziałek przywitaliśmy się z plażą:
I to był najcieplejszy dzień z całego naszego krótkiego pobytu. Pogoda nas nie rozpieszczała. Było wietrznie, chłodno i słonecznie, ale wbrew prognozom pogody nie padał deszcz.
We wtorek spacerowaliśmy sobie plażą aż do sopockiego molo. Bo wiecie, nawet nad morzem nie byłabym w stanie usiedzieć w miejscu. No może gdyby było ponad 30 stopni... Molo jest rzeczywiście długie.
Zafundowaliśmy sobie rejs katamaranem, a niech dziecko wypłynie na szerokie wody.
Zwiedziliśmy też sopocką latarnię morską. Dla Wiktorka najfajniejsza okazała się plaża. Zabawom w piasku nie było końca. Fantastyczny okazał się również plac zabaw na plaży. Bawiliśmy się rewelacyjnie.
Kolejnego dnia poszliśmy pośpiewać do Opery Leśnej. I tak będąc nad morzem przeprowadziłam syna przez las ze wzniesieniami
A później znów biegiem na plażę, żeby "bawić się, żeby bawić się, żeby bawić się na całego..."
Wiktorkowi morze bardzo się spodobało. Szczególnie plaża i nieograniczone zabawy w piachu. I szczerze przyznam, że tak trochę zakochałam się w morzu Choć nadal kocham Tatry. Ale największą miłością mojego życia jest mój syn, więc może znów będzie morze...
A może by tak morze...?
A może by tak morze...?
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
Piękny wyjazd Iva. Przypomniało mi się moje dzieciństwo i też zawsze ten piasek nad morzem najbardziej mnie cieszył. Mnie akurat zawsze rodzice zabierali do Łeby, pamiętam to jak przez mgłę ale coś tam pamiętam. W ogóle ostatni raz nad polskim morzem to byłem jakieś 27-28 lat temu i czas najwyższy to nadrobić.
Wiesz, sama też zapewne bym się nie wybrała, ale odkąd zostałam mamą zmieniły się moje priorytety. Był co prawda taki czas, że było mi smutno z powodu braku Tatr, ale słowa "kocham Cię mamo" wynagradzają wszystko. Wyjazd w góry na pewno też ucieszyłby Wiktorka, bo najważniejsze to bycie ze sobą. Widziałam jednak jaki był zachwycony ilością piasku i ogromnymi możliwościami zabawy.
Jedź nad morze. Piękne jest!
Jedź nad morze. Piękne jest!
Z dziećmi morze jest bardzo dobrym wyborem. Trzeba pamiętać, że urlop dobrze zaplanować, by i dziecko miało atrakcje dostosowane do wieku.
Ja zresztą urlop przeznaczam na odpoczynek od gór. Morze, Mazury i reszta naszego pięknego kraju...
A Sopot jest fajny. Tylko ja byłem jesienią i z 30 lat, ponad 30 lat temu...
A co z pociągiem?
Ja zresztą urlop przeznaczam na odpoczynek od gór. Morze, Mazury i reszta naszego pięknego kraju...
A Sopot jest fajny. Tylko ja byłem jesienią i z 30 lat, ponad 30 lat temu...
A co z pociągiem?
Ostatnio zmieniony 2019-07-07, 09:22 przez laynn, łącznie zmieniany 5 razy.
Fajnie jest nad morzem z maluchami, sam tak jeździłem przez długie lata. Nie rozumiem ludzi, którzy targają się z przedszkolakami w wysokie góry, jak nadmorska plaża da im o wiele więcej radości. Teraz mam nastoletnich synów i mogę jeździć w góry sam lub ze znajomymi, a oni podążają własnymi ścieżkami. Dużo zdrowia dla Ciebie i maluchów!
laynn, sama jazda pociągiem była fajna. To kolejne spełnione marzenie Wiktorka. Pomyślałam, że samej z dzieckiem będzie mi wygodniej niż autem, bo będę miała czas tylko dla niego. Nie będę musiała uważać na drodze. I tak było. Byłoby idealnie gdyby pociąg nie miał 70 minutowego opóźnienia... Tak się złożyło, że w jedną i drugą stronę.
Sebastian Słota, ja trochę rozumiem. Chcą pokazać dziecku to co sami kochają. Zarazić pasją. Może w przyszłym roku, gdy Wiktor będzie miał 5 lat sama go zabiorę, a może znów będzie morze. Czas pokaże.
Sebastian Słota, ja trochę rozumiem. Chcą pokazać dziecku to co sami kochają. Zarazić pasją. Może w przyszłym roku, gdy Wiktor będzie miał 5 lat sama go zabiorę, a może znów będzie morze. Czas pokaże.
Pięknie Ivka! Ja chyba jestem fatalnym ojcem, bo targam twardo w góry swoje Bąble.. chociaż ostatnio udało się połączyć i góry i plażowanie, ale to w Szwajcarii..
Trzymam kciuki, żeby w górki też się Wam udało. Oferuję jak zawsze nasze towarzystwo, Zuzior się zajmie Młodym
Tymczasem pozdrówka z Kościeliska!
Trzymam kciuki, żeby w górki też się Wam udało. Oferuję jak zawsze nasze towarzystwo, Zuzior się zajmie Młodym
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
A ja sama nie wiem czy bardziej lubie morze czy gory - chyba zalezy od roznych okolicznosci dodatkowych...
P.S. Mysmy w tym roku tez troche poplazowali nad Baltykiem!
I tez znalezlismy plazowe place zabaw!!
No wlasnie nie wiem jak jest z tymi "molami". Patrze w necie, ze pisza o tym sopockim , ze najdluzsze na Bałtyku, ze najdluzsze w Europie, a to po ktorym lazilismy w tym roku jest chyba 4 razy dluzsze... Ale moze z jakiegos wzgledu tego nie uwzglednili w statystykach? Ciekawe jakie warunki trzeba spelnic aby byc "molem"?
P.S. Mysmy w tym roku tez troche poplazowali nad Baltykiem!
I tez znalezlismy plazowe place zabaw!!
Molo jest rzeczywiście długie.
No wlasnie nie wiem jak jest z tymi "molami". Patrze w necie, ze pisza o tym sopockim , ze najdluzsze na Bałtyku, ze najdluzsze w Europie, a to po ktorym lazilismy w tym roku jest chyba 4 razy dluzsze... Ale moze z jakiegos wzgledu tego nie uwzglednili w statystykach? Ciekawe jakie warunki trzeba spelnic aby byc "molem"?
Ostatnio zmieniony 2019-07-08, 00:14 przez buba, łącznie zmieniany 3 razy.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
bton1 pisze:Pięknie Ivka! Ja chyba jestem fatalnym ojcem, bo targam twardo w góry swoje Bąble.. chociaż ostatnio udało się połączyć i góry i plażowanie, ale to w Szwajcarii..
Ty jesteś super tatą!
Na pewno uda nam się wybrać w góry i chętnie skorzystam z tak miłego towarzystwa.
laynn, my na szczęście na etap samolotów jeszcze nie weszliśmy. Na razie była praca na koparce.
Może tu chodzi o te płatne wejścia
Iva pisze:Może tu chodzi o te płatne wejścia
A to o tym aspekcie nie pomyslalam! A za wiekszosc "molów" sie placi? Raczej sie zastanawialam ze moze chodzi o fakt czy dany obiekt zostal budowany celowo i od poczatku z przeznaczeniem na molo, ten dwukilometrowy obecnie sluzy za molo ale jak go budowali to chyba byl falochronem dla portu albo czyms takim.. Albo molo musi byc drewniane????
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"