Powoli na Bystrą
Powoli na Bystrą
Dobry.
Gdzie by tu pójść w tzw długi weekend ? I kiedy zacząć ? Oto jest pytanie ...
Już dawno temu moja przyjaciółka Gosia K wymyśliła Bystrą ( i inne na późniejsze dni ). Od słowa do słowa - schronisko zamówione, daty ustalone, trasy wybrane. No i ... Ona nie mogła pojechać. Siła wyższa.
Z tamtego skladu zostały dwa osobniki: Łukasz i Łukasz. Dołączyli Ewelina i Doniu ( zwany od tamtego roku Strażnikiem Wódki ). Ruszamy ku Kościeliskiej 2 czerwca wieczorową porą. Z nogi wkraczamy do Doliny około godziny 19.20. Było tak:
Dolina wieczorową porą wyglądała po prostu pięknie. W żadnym razie "klimatycznie". Dla mnie brzmi to jak : "pieniążki", "korpo", "foteczki", "taterki" i inne tego typu.
Wnikamy o 21.05 do Ornaku. Pustego jak przystało na "przyczółek" długiego tygodnia. I na początek miłe zaskoczenie. Z poprzednich ( w sumie 6 noclegów ) pobytów w tym przybytku pamiętam strasznie zaniedbane pokoje. A teraz dostaliśmy sympatyczny, ludzki, funkcjonalny pokój trzyosobowy.
Powitania nadszedł czas.
Powstajemy w środę radośni i gotowi na krótki spacer na Bystrą. Albo też długi Wyszło, że długi. Na Iwaniacką, poprzez Ornak, Siwą Przełęcz, Liliowe i zboczem ( z ominięciem Błyszcza ) na Bystrą. Turystów bardzo mało po drodze, na szczycie 5 osób. Z czterema z nich nawiązaliśmy kontakt. Weszliście na Rohacze ? Widoki tego dnia były przychylne. Słońce czasami. I pewno od tego slońca czułem tego dnia poważną słabość. Jako ostatni dowlokłem się na szczyt, na którym później ... zasnełem. Nadciąga kryzys wieku średniego. Droga powrotna przebiegła mimo tego szybko i sprawnie. Jako pierwszy dotarłem do bazy - po 10 godzinach i 10 minutach. Jadłodajnia była jeszcze czynna. Skorzystaliśmy. Dla mnie to była trzecia wizyta na Bystrej, dla pozostałych pierwsza. No i czeka mnie conajmniej czwarte wyjście
Gdzie by tu pójść w tzw długi weekend ? I kiedy zacząć ? Oto jest pytanie ...
Już dawno temu moja przyjaciółka Gosia K wymyśliła Bystrą ( i inne na późniejsze dni ). Od słowa do słowa - schronisko zamówione, daty ustalone, trasy wybrane. No i ... Ona nie mogła pojechać. Siła wyższa.
Z tamtego skladu zostały dwa osobniki: Łukasz i Łukasz. Dołączyli Ewelina i Doniu ( zwany od tamtego roku Strażnikiem Wódki ). Ruszamy ku Kościeliskiej 2 czerwca wieczorową porą. Z nogi wkraczamy do Doliny około godziny 19.20. Było tak:
Dolina wieczorową porą wyglądała po prostu pięknie. W żadnym razie "klimatycznie". Dla mnie brzmi to jak : "pieniążki", "korpo", "foteczki", "taterki" i inne tego typu.
Wnikamy o 21.05 do Ornaku. Pustego jak przystało na "przyczółek" długiego tygodnia. I na początek miłe zaskoczenie. Z poprzednich ( w sumie 6 noclegów ) pobytów w tym przybytku pamiętam strasznie zaniedbane pokoje. A teraz dostaliśmy sympatyczny, ludzki, funkcjonalny pokój trzyosobowy.
Powitania nadszedł czas.
Powstajemy w środę radośni i gotowi na krótki spacer na Bystrą. Albo też długi Wyszło, że długi. Na Iwaniacką, poprzez Ornak, Siwą Przełęcz, Liliowe i zboczem ( z ominięciem Błyszcza ) na Bystrą. Turystów bardzo mało po drodze, na szczycie 5 osób. Z czterema z nich nawiązaliśmy kontakt. Weszliście na Rohacze ? Widoki tego dnia były przychylne. Słońce czasami. I pewno od tego slońca czułem tego dnia poważną słabość. Jako ostatni dowlokłem się na szczyt, na którym później ... zasnełem. Nadciąga kryzys wieku średniego. Droga powrotna przebiegła mimo tego szybko i sprawnie. Jako pierwszy dotarłem do bazy - po 10 godzinach i 10 minutach. Jadłodajnia była jeszcze czynna. Skorzystaliśmy. Dla mnie to była trzecia wizyta na Bystrej, dla pozostałych pierwsza. No i czeka mnie conajmniej czwarte wyjście
Ostatnio zmieniony 2015-06-09, 14:38 przez Dobromił, łącznie zmieniany 3 razy.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- sprocket73
- Kontakt:
Bystra stroma jest, ciężko się na nią na starość wychodzi... czy może przyczyny wolnego tempa były jakieś inne?
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
Vlado pisze:No lepiej już nie będzie
Więc szykuj się, Mlody Człeku, na dramat
laynn pisze:Ino w planach trasa dłuższa.
bton1 pisze:Mnie też Bystra z Błyszczem wołają w tym roku. Kto wie, może już w najbliższy łikend..
Tak więc życzę Wam co by Was szlag na szlaku trafił. Idźcie przez Dolinę Kamienistą. Najnudniejszy szlak jakim przez Tatry szedłem
sprocket73 pisze:Bystra stroma jest, ciężko się na nią na starość wychodzi... czy może przyczyny wolnego tempa były jakieś inne?
Tylko starość. Od dawna prowadzę zdrowy tryb życia więc umrę staro i w dobrym zdrowiu.
Ostatnio zmieniony 2015-06-10, 09:08 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobromił pisze:
Tak więc życzę Wam co by Was szlag na szlaku trafił. Idźcie przez Dolinę Kamienistą. Najnudniejszy szlak jakim przez Tatry szedłem
Ja dwa razy wchodziłam przez Dolinę Bystrą a schodziłam przez Kamienistą. I szlag na szlaku mnie trafiał tylko w zejściu. Rzeczywiście dłuży się to koszmarnie.
Ostatnio zmieniony 2015-06-10, 10:14 przez Dobromił, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeciego dnia była sielanka. Wstaliśmy późno, pod schroniskiem siedzieliśmy długo, przez Kościeliską wracaliśmy wolno i dostojnie. Kto chciał to wszedł do jaskiń, kto chciał ten leżakował. Taką turystykę uwielbiam.
Dziękuję za uwagę.
Dziękuję za uwagę.
Krzyś66 pisze:Wszak pogoda była murowana , czyżby cały naród skupił się w knajpach , kurortach i innych spach ?
Na Bystrej byliśmy jeszcze w dniu ( środa ) pracującym. Może Naród poczuł potrzebę pracy ?
W czwartek, jak przemykaliśmy przez Kościeliską, Naród juz wkroczył masowo na szlaki. I dobrze.
Góry dla ludzi !
Krzyś66 pisze:Te szlaki graniowe , bajkowe.
Praktycznie to od wejścia na Ornak człek pomykał jak elf po grani.
Krzyś66 pisze:Podzielam Twój pogląd na sposób łażenia po górach
To przychodzi z wiekiem