Trasa: Ustroń Polana (381) - Polana Stokłosica (855) - Wielka Czantoria (995) - Naučná stezka Rytířská (900-730) - Zakamen - pametnik Tranovskego (740) - pod chatou Cantoryji (880) - Góra (600) - Polana Budzin (596) - Ustroń Jelenica (ok.450) - Ustroń Brzegi PKP (370)
Dystans: 18,3 km
Maksymalne przewyższenie: 614 m.
Suma wzniesień: ok. 865 m.
Całkowity czas: 6h 20min.
Mapka:
Miałem dylemat - jechać czy jechać ? Bo bardzo źle znoszę upały a na wczoraj zapowiadali ok. 30 stopni.
Pojechałem jednak.
I dojechałem do Ustronia Polany. Czeka mnie ustrońska ,,ściana płaczu" tj. szlak czerwony na Polanę Stokłosica. Około 470 m przewyższenia na dystansie 2,4 km.
Szlak jest poprowadzony optymalnie - biegnie w lesie lecz skraj polany cały czas w pobliżu. Gdy polana jest zacieniona, idę ją, gdy nie jest, wkraczam do lasu.
,,Trochę" potu wylałem ale jakoś doczłapałem się do Stokłosicy. I stwierdzam, że miało to sens.
Lipowski Groń i Równica.
Też też Orłowa, Błatnia, Magura z Klimczokiem i Skrzyczne.
Nieco inna perspektywa.
Na Czantorię Wielką docieram około 9.30 - póki co upał jeszcze nie rozkręcił.
Z wieży widokowej oczywiście korzystam - całe 10 zł, to b. dobra oferta.
Klasyki Beskidu Śląskiego.
W oddali pasmo Skrzycznego i Baraniogórskie.
Z Czantorii na południe - jak ta taki typ pogody, widoczność jest rewelacyjna - widać m. in. Wielkiego Chocza i góry Małej Fatry.
Czeski grzbiet Łączka-Filipka, w oddali Beskid Śląsko-Morawiecki
C.d. Beskidu Śląsko-Morawskiego. Na ostatnim planie Lysa Hora.
,,Młodsza siostra"
Pogórze Śląskie, Lipowski Groń z Równicą.
Także jak widzicie, Czantoria wybitnym punktem widokowym jest.
Głównym celem wycieczki było przejście nieznanej mi z autopsji ,,Rycerskiej Ścieżki" - tj. szlaku edukacyjnego, prowadzącego wokół Czantorii i Małej Czantorii po obu stronach granicy. Także wybieram wariant po czeskiej stronie.
Pisząc w skrócie - samo oznakowanie po stronie czeskiej zostawia wiele do życzenia, także trzeba być czujnym.
Początkowy odcinek biegnie tak....
Raz szerzej, raz wąsko, raz lasem, raz urokliiwymi polankami. To jedna z nich na południowym stoku Czantorii w pobliżu miejsca zwanego Zakamień.
Po pewnym czasie dochodzę do bardzo ciekawego ale równocześnie niebezpiecznego miejsca, przy braku zachowania elementarnej ostrożności.
Pomnik Trzanowskiego - miejsca odprawiania tajnych nabożeństw przez ewangelików, prześladowanych za swą wiarę na okresie konrreformacji. Tego typu ukrytych miejsc w Beskidach było dosyć sporo.
Jest naprawdę wąsko i ciasno....
Czujność wskazana, pod wychodnią miejsca jest mało a skała wysoka na kilkanaście metrów.
Tu bezpośrednio na wychodni - barierka jak najbardziej zasadna.
Nie sądziłem, że Czantoria skrywa jego rodzaju tajemnice w tym terenowe
Pierwotnie miałem iść do czeskiego schroniska pod Czantorią.
Więc idę. Jest pięknie i malowniczo. Te same szczyty z pewnością widziane przez mnie z perspektywy szlaku granicznego, tu wyglądają zgoła inaczej. Nawet nie mam pewności jakie to. Strzał - Łączka i Filipka.
Na dokładkę w oddali Beskid Śląsko-Morawski.
Także nie pozostaje mi nic innego jak polecić Czantorię ,,od dupy strony" w tym oczywiście Rycerską Ścieżkę
Niedaleko schroniska stwierdzam odkrywczą myśl, że byłem tam 3 razy.
Wobec czego nieco się cofam i idę czerwonym czeskim szlakiem w kierunku Lesznej Górnej - tym nie szedłem nigdy.
Dalsza wędrówka bez większej historii.
Wkrótce po nożnym powrocie do ojczyzny umiłowanej, dochodzę do kolejnego miejsca, gdzie odprawiono tajne nabożeństwa ewangelickie - tj. Spodziewisko.
Polana Budzin - widoki niby typowe dla beskidów ale zgoła nietypowe, miejsce zachwyca nawet latem
Ostry i....Ostry
Beskid Śląsko-Morawski - dziś często go widywałem. Zastanawia mnie, jakie pasmo leży po prawej w oddali......
Ponoć to dziwne ustrojstwo Tuł się zwie.
Tu już bardzo mocno czuć upał - na szczęście znikam w lesie, trawersując podnóża Małej Czantorii. A potem dłuższa siesta już administracyjnie w Ustroniu Jelenicy - popularne miejsce startowe wycieczek ma Małą Czantorię.
Wariantem ,,dziwnym" z wykorzystaniem tzw. szlaku widokowego, kończę w Ustroniu Brzegach.
Z tej perspektywy, Lipowski Groń i Równica, mimo relatywnie niewielkiej wysokości, prezentują się nadzwyczaj godnie.
No cóż, przed tą wycieczką miałem pewne obawy, jak będzie mi w tym upale....było znacznie lepiej niż przedtem myślałem. Było dużo lasu ale i też dużo klasycznych i nowych widoków.
Także polecam szlaki edukacyjne a nie tylko te znane i utarte
Dobranoc.
Czantoria i Rycerska Ścieżka (Beskid Śląski)
- Tępy dyszel
Re: Czantoria i Rycerska Ścieżka (Beskid Śląski)
Ale żeś wariant wymyślił !
Czeska strona jest fajna, nie tylko pod Czantorią dalej też i mają dobre połączenia pociągów i autobusów
Bardzo fajna wycieczka z tego wyszła, gdzieś po czeskiej stronie pamiętam źródełko z wodą w dwóch miejscach, trafiłeś na któreś ?
To powinien też być B. M-Ś, to jest na wschód od Ondrzejnika, szczyt Kubánkov.
Czeska strona jest fajna, nie tylko pod Czantorią dalej też i mają dobre połączenia pociągów i autobusów
Bardzo fajna wycieczka z tego wyszła, gdzieś po czeskiej stronie pamiętam źródełko z wodą w dwóch miejscach, trafiłeś na któreś ?
Zastanawia mnie, jakie pasmo leży po prawej w oddali......
I w popularnym miejscu można znaleźć nowe, interesujące miejsca. Jak na lato i taki upał faktycznie przejrzystość nienajgorsza. Ciekawa relacja, trzeba przyznać.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
Adrian pisze: Zastanawia mnie, jakie pasmo leży po prawej w oddali......
Niezwłocznie spieszę sprostować niesprawdzone informacje jakie rozpowszechnia Adrian czym wprowadza w błąd autora tej jakże interesującej relacji.
Otóż Kubánkov (660 m) jest najwyższym wzniesieniem w nanoregionie (okrsek) Palkovické hůrky, który to należy do mikroregionu (podcelek) Štramberská vrchovina, który należy do mezoregionu (celek) Podbeskydská pahorkatina a ta należy do regionu (podsoustava) Západobeskydské podhůří. Nie jest to więc część B. M-Ś, gdyż ten leży w sąsiednim regionie o nazwie Západní Beskydy.
Drugi mylny błąd to ten, że Kubánkov (660 m) leży na wschód od Ondřejníka (890 m). Kubánkov położony jest na północny zachód od Ondřejníka.
włodarz pisze:Adrian pisze: Zastanawia mnie, jakie pasmo leży po prawej w oddali......
Niezwłocznie spieszę sprostować niesprawdzone informacje jakie rozpowszechnia Adrian czym wprowadza w błąd autora tej jakże interesującej relacji.
Otóż Kubánkov (660 m) jest najwyższym wzniesieniem w nanoregionie (okrsek) Palkovické hůrky, który to należy do mikroregionu (podcelek) Štramberská vrchovina, który należy do mezoregionu (celek) Podbeskydská pahorkatina a ta należy do regionu (podsoustava) Západobeskydské podhůří. Nie jest to więc część B. M-Ś, gdyż ten leży w sąsiednim regionie o nazwie Západní Beskydy.
Drugi mylny błąd to ten, że Kubánkov (660 m) leży na wschód od Ondřejníka (890 m). Kubánkov położony jest na północny zachód od Ondřejníka.
Tego nie sprawdzałem, troszkę naiwnie myślałem że to jakiś skraj B.M-Ś.
Tak, na północ, patrząc na zdjęcie wyglądało że bardziej ma wschód bo Ondrzejnika nie widać, ale mapa nie kłamie
Stwierdzałem bardziej na czuja
- sprocket73
- Kontakt:
Myślałem, że z relacji z tego rejony nie dowiem się już niczego nowego. A tu proszę, dowiedziałem się. Trzeba bardziej eksplorować czeską stronę
Widoki zadziwiająco dobre jak na tą porę roku i ten upał.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
- Tępy dyszel
włodarz pisze: Otóż Kubánkov (660 m) jest najwyższym wzniesieniem w nanoregionie (okrsek) Palkovické hůrky, który to należy do mikroregionu (podcelek) Štramberská vrchovina, który należy do mezoregionu (celek) Podbeskydská pahorkatina a ta należy do regionu (podsoustava) Západobeskydské podhůří. Nie jest to więc część B. M-Ś, gdyż ten leży w sąsiednim regionie o nazwie Západní Beskydy.
Nawet nie miałem pojęcia, że takie pasmo Beskidów istniejesprocket73 pisze:Myślałem, że z relacji z tego rejony nie dowiem się już niczego nowego. A tu proszę, dowiedziałem się.
1. Ja całkiem przypadkowo się dowiedziałem, część pierwotnego planu zmieniłem podczas wycieczki.
2. Też byłem zaskoczony - lato, upał a tu widoczność na dobre kilkadziesiąt km. Może dlatego, że to mniej dokuczliwa wersja upału, chyba była niska wilgotność powietrza.
P.s. ,,Kolumbowie" żywiecko-zabłoccy, znają wychodnie skalne zwane pomnikiem Trzanowskiego ?
miejsca odprawiania tajnych nabożeństw przez ewangelików, prześladowanych za swą wiarę na okresie konrreformacji.
To miejsce chętnie bym zobaczył, nie tylko ze względu na samą skałę ale i fakt Leśnego kościoła ewangelików. Bo trochę ich jest, jakieś już widziałem.
I było by do kolekcji
A upały... w górach też grzeje, wiadomo, ale jednak chyba przyjemniej być w taką pogodę właśnie wyżej lub w lesie, niż dogorywać w mieście.
Dobra decyzja z wyjazdem
- Tępy dyszel
W bliżej nieokreślonym terminie, chciałbym nawiedzić leśny kościół na stokach Bukowej. Nie ma tam szlaku, nie wspomagam się w górach aplikacjami/nawigacją ale może uda się jakoś trafić, ostatecznie "koniec języka za przewodnika".
Ten pod Bukową, to ponoć jeden z największych zachowanych leśnych kościołów w Beskidach.
Ten z relacji, tj. Spowiedzisko, mnie zawiódł, nic szczególnego, nawet tablicy informacyjnej nie było.
A jeśli takowe są, to każdą czytam, poza...regulaminami i zakazami/nakazami
Ten pod Bukową, to ponoć jeden z największych zachowanych leśnych kościołów w Beskidach.
Ten z relacji, tj. Spowiedzisko, mnie zawiódł, nic szczególnego, nawet tablicy informacyjnej nie było.
A jeśli takowe są, to każdą czytam, poza...regulaminami i zakazami/nakazami
Na mapy.cz jest wszystko
Są zdjęcia, chcesz ?
Są zdjęcia, chcesz ?
Nie przestawaj umieszczać mapy na początku, o wiele lepiej się potem wszystko czyta i pamięta
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach