Dobromił pisze:Wiktorze - w tej Kubiesówce jest prywatne schronisko ?
No właśnie nie wiem.
Co ciekawe, na mapach, np compasu jest zaznaczone schronisko, ale jakby tuż przy szlaku. W internetach znalazłem informację o agroturystyce, o chacie na Długim Groniu, ale nic o starym schronisku. Jakby ktoś coś wiedział, to z miłą chęcią się dowiem.
Agroturystyka jest na zachodnich zboczach Kubiesówki, chata wspomniana poniżej szlaku (podobno gościu zbierał parę lat temu podpisy o możliwość jazdy terenówkami po tym terenie).
Niestety, ale teściowa od lat młodzieńczych nie odwiedzała tych rejonów, jak przyjeżdżała to do domu, do prac w polu, ale te pola (pod wypas krów, uprawę ziemniaków) na Glince (szczycie) nie są już z 50lat prowadzone, jeszcze żona za czasów szkolnych w wakacje jeździła na tak zwane Równie i stamtąd a to siano zwożono, a to coś przy roli pomagała (Równia to polana na stokach Soliska). Stąd nie mam od niej żadnych wiadomości. Zresztą i Tatry ona pierwszy raz widziała, bo nie chodzili oni po tych górach dla przyjemności, a więc mimo, że to parę kroków, to nikt nie chodził oglądać widoków, tylko schodzono do domu.
Tu screen mapy:
Widać na niej zaznaczone na żółto Prywatne Schronisko Agr. Kubiesówka pod wieżą, na prawo od niego tą chatę, a na lewo jest ta agroturystyka, do której prowadzą reklamy.
Co do drugiego postu, no cóż, ja włączam ceprowi ignora i postów jego nie będę widział.