"Być damą w górach..."
"Być damą w górach..."
Wczoraj doczytałam w końcu polsko-słowackie wydanie "Tatr" (nr 8). Szczególnie zainteresował mnie artykuł "Być damą w górach", w którym jest opisana moda damska i obyczaje na tatrzańskim szlaku. I tak np. kobiety na przełomie XVIII i XIX wieku musiały chodzić ubrane według obowiązującej mody, czyli w gorsetach, długich, szerokich sukniach. Obowiązkowo kapelusz i parasolka. I oczywiście tylko z przyzwoitką, czy z kimś z rodziny.
Oj, nie miały łatwo. Nie wyobrażam sobie, że miałabym chodzić w gorsecie, który tak ściska żebra, że ledwo człowiek oddycha. A długa kiecka... wrrr Pomyśleć, że wtedy łydki musiały być zasłonięte. A teraz nie ma nic gorszącego w tym, że je widać.
Zastanawiam się która z forumowiczek chciałaby się cofnąć w czasie i iść np. na Zawrat w takim stroju.
Oj, nie miały łatwo. Nie wyobrażam sobie, że miałabym chodzić w gorsecie, który tak ściska żebra, że ledwo człowiek oddycha. A długa kiecka... wrrr Pomyśleć, że wtedy łydki musiały być zasłonięte. A teraz nie ma nic gorszącego w tym, że je widać.
Zastanawiam się która z forumowiczek chciałaby się cofnąć w czasie i iść np. na Zawrat w takim stroju.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Iva, łącznie zmieniany 2 razy.
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
No, wtedy był ubiór jaki był, faceci też chodzili inaczej ubrani i z współczesnym strojem górskim to nic wspólnego nie ma. A teraz ktoś idzie w sukience, czy klapkach do Murowańca czy Morskiego Oka, to od razu wszyscy mu zdjęcia pstrykają i cały internet musi o tym wiedzieć. Ja zaś tam lubię tą współczesną modę damską pod schroniskami. A ta stara to mi by średnio do gustu pasowała.
Ostatnio zmieniony 2013-11-18, 11:35 przez Vision, łącznie zmieniany 3 razy.
Basia Z. pisze:na przełomie XIX i XX w. zdobyli po raz pierwszy cały szereg szczytów, np. Żabiego Konia, ŻTM, Pośrednią Grań i inne
No właśnie. Ludzie zdobywali szczyty, przechodzili trudne drogi bez ułatwień, które mamy teraz i bez sprzętu.
Vision pisze:Ja zaś tam lubię tą współczesną modę damską pod schroniskami. A ta stara to mi by średnio do gustu pasowała.
Lubisz patrzeć na łydki.
Vision pisze:Iva pisze:Lubisz patrzeć na łydki.
Ja to tak ogólnie na wszystko co ładne i co mi się podoba, ale za gorsetami to jakoś nie przepadam.
Również uważam, że lepiej bez gorsetu niż w gorsecie.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Iva pisze:I tak np. kobiety na przełomie XVIII i XIX wieku musiały chodzić ubrane według obowiązującej mody, czyli w gorsetach, długich, szerokich sukniach. Obowiązkowo kapelusz i parasolka. I oczywiście tylko z przyzwoitką, czy z kimś z rodziny.
Gorset jak gorset ale najbardziej by mnie ta przyzwoitka wku....ała.
Piotrek pisze:Nawet nie chcę myśleć co się działo pod tymi ciuszkami w gorący, duszny dzień po kilku godzinach chodzenia
Ale za to przy wietrze... aż muszę zacytować fragment tekstu: "Wystarczył lekki wiatr, by krynolina zaczęła fruwać, odsłaniając dessous, czyli bieliznę (a właściwie jej brak lub co najwyżej pantalony - majtasy złożone z dwóch oddzielnych, sięgających za kolana nogawek, umocowanych w pasie tasiemką)."
Iva pisze:Piotrek pisze:Nawet nie chcę myśleć co się działo pod tymi ciuszkami w gorący, duszny dzień po kilku godzinach chodzenia
Ale za to przy wietrze... aż muszę zacytować fragment tekstu: "Wystarczył lekki wiatr, by krynolina zaczęła fruwać, odsłaniając dessous, czyli bieliznę (a właściwie jej brak lub co najwyżej pantalony - majtasy złożone z dwóch oddzielnych, sięgających za kolana nogawek, umocowanych w pasie tasiemką)."
No pięknie. To mówi się, że teraz jest upadek obyczajów a wtedy to dopiero były erotomanki
To jeszcze Wam powiem, że np. jak taka dama miała zaufaną krawcową, to mogła sobie uszyć tzw. łagodniejszą formę gorsetu, ale musiało to pozostać w tajemnicy, bo w przeciwnym razie niewiasta okryłaby się hańbą A gdy modne stały się góralskie serdaki, panie nawet latem w nich chodziły, bo ukrywały one brak gorsetu (a bez gorsetu przecież nie wypadało). No po prostu damy siały zgorszenie