Iva pisze:a dlaczego jedni mają płacić, a inni nie?
za karę, że łażą po Taterkach
Pudelek pisze:właśnie z tego powodu, że płacimy tak dużo składek, podatków itp. - wolałbym, żeby kasa z nich nie szła na debili traktujących TOPR/GOPR jak darmową służbę. Wolałbym, aby ci debili płacili ze swojej kasy za swoją debilność. Tak samo jak uważam, że np. napruty kierowca powinien płacić ze swojej kasy za to, że go poskładali na drodze...
Pudelek pisze:mam takie pytanie - chodzisz po słowackich górach - ubezpieczasz się wtedy? Jeśli tak, to dlaczego nie ubezpieczać się w Polsce?
Pudelek pisze:Nikt tutaj nie mówi o obowiązkowym ubezpieczeniu - chcesz to płać, nie to nie - twój problem.
Pudelek pisze:co ciekawe - ci, którzy tak głośno gardłują przeciwko odpłatności akcji w Polsce takie działania za granicą uznają za normę i na to nie narzekają...
Pudelek pisze:oj, Vision, nie wiem jakie statystyki czytasz, ale akurat odnośnie wypadków samochodowych są nieubłagane - od lat spadają Co prawda oglądając telewizję można odnieść wrażenie, że co długi weekend to jest weekend śmierci, ale akurat w tym przypadku jest coraz lepiej - w sensie coraz mniej ludzi ginie na drogach... (co wcale nie oznacza, że to zasługa działań państwa )
Iva pisze:Z jednej strony jeśli ktoś wzywa TOPR/GOPR bo mu się nie chce schodzić, to mnie to wkurza.
Iva pisze:Ale nikt tak naprawdę nie uczy nas jak mamy zachować się w górach. Jeśli rodzice nigdy nie pałali miłością do górskich wędrówek to kto miał to zrobić? W szkole tego nie uczą.
Iva pisze: To jeśli akcje górskie maja być płatne, to uważam, że za akcje WOPR też powinno się płacić jeśli nie ma ubezpieczenia
Iva pisze:Może rzeczywiście trzeba wprowadzić obowiązkowe ubezpieczenie, ale we wszystkich polskich górach, a nie tylko w Tatrach, bo wypadki są wszędzie, a dlaczego jedni mają płacić, a inni nie?
lucyna pisze:W normalnej służbie zdrowia sytuacja nie spotykana.
Pudelek pisze:[...]
co ciekawe - ci, którzy tak głośno gardłują przeciwko odpłatności akcji w Polsce takie działania za granicą uznają za normę i na to nie narzekają...
Piotrek pisze:Ubezpieczenie by rozwiązało sporo problemów finansowych w GOPR/TOPR
Kaytek pisze:Mam jeszcze w zanadrzu temat o zdjęciu łańcuchów z Orlej
Kaytek pisze:Do tematu: według mnie jakiekolwiek nakładanie opłat za akcje ratukowe czy poszukiwawcze to dramat. Po prostu mamy taki komfort psychiczny, że jeśli potrzebujemy pomocy to dzwonimy a nie liczymy. Jeśli przez te durne opłaty miałaby zginąć choćby jedna jedyna osoba ponieważ bała się zadzwonić - nie warto. Lepiej niech sokół zwiezie 30 leniwców, niż jedna osoba zginie bojąc się opłat.
Kaytek pisze:to niech rząd po prostu na ratownictwo przeznaczy więcej pieniążków. 2 x więcej, 4 x więcej niż do tej pory, tyle ile trzeba. To są tak nieznaczne kwoty, że gdzie indziej znikają jako zaokrąglenie rachunku.
Iva pisze:Ale nikt tak naprawdę nie uczy nas jak mamy zachować się w górach.
Kaytek pisze:Bardzo często jesteśmy dezinformowani.
Mało jest baranów, co opowiadają, że
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości