2016-11-18 Góra Żar - Kiczera
2016-11-18 Góra Żar - Kiczera
Wybrałem sie na Ślůnsk. Tak - ten Ślůnsk. Dawno tak wcześnie nie wstawałem, dzięki czemu widziałem wschód słońca oraz dziwną krainę, na którą my mawiamy Ślůnsk, ci ze Ślunska Zagłębie, zaś ci z Zagłębia zwą ją Mordorem. Od razu jakbym wjechał do Tartaru: dziwna przejrzystość powietrza, rzadko spotykane chmury i mgiełki niczym smog...
I jeszcze ci ludzie, z którymi było dane mi się spotkać i coś tłumaczyć, po którym rozbolał mnie brzuch...
Jest południe, już wcześniej planowałem odwiedzić Górę Żar, więc szybko przejeżdżam przez Kęty, dopiero w okolicach zapory w Porąbce się zatrzymuję i zerkam na Jezioro Międzybrodzkie oraz odległy Rogacz i Czupel.
Jadę do Międzybrodzia Żywieckiego i podziwiam Górę Żar.
Wejść czy wjechać? Już wcześniej kupiłem bilet góra-dół (17 zł)
Na niebie pełno latającego ptactwa.
Na Górę Żar dostałem się w kilka chwil.
A tu wieje i oznaki sztucznej zimy.
Mroczny klimat w kierunku Jeziora Żywieckiego /Kościelec z lewej, Suchy Wierch z prawej/
Bujakowska Góra (749), ciut niżej Zasolnica (556), Jezioro Czanieckie z Porąbką, na horyzoncie majaczą Kęty.
Zbiornik wody na Górze Żar, od lewej Bukowski Groń (729), Kiczera (827), w oddali pasmo Jawornica-Potrójna, z prawej Wielka Cisowa Grapa (853)
Idę na Kiczerę - wzdłuż zbiornika wody biegnie asfaltówka zakończona płatnym parkingiem, na horyzoncie Jaworzyna 861m
Farma fotowoltaiczna przy zbiorniku wody.
Błotnista droga na Kiczerę 827m, ale widoki są ładne.
Kiczera (827m) w swej okazałości z wiatą turystyczną.
Złota Górka (757) z lewej, widoczny na horyzoncie Gancarz (802) i Leskowiec (922) za granią Jawornica-Potrójna:
Kozubnik w centrum, na horyzoncie Hrobacza Łąka (828) i Bujakowska Góra (749), w dole Jezioro Czanieckie i Porąbka:
Wracam na Górę Żar, w tle Rogacz i Czupel:
Zbliża się zachód słońca.
Zjazd na dół na odlotowe żarcie.
Jadę do Rzyk, parkuję przy kościele pw. św. Jakuba.
I mam dylemat, wszak się nie roztroję. I co wybrać?
Tydzień temu planowałem po nocnym spacerze po Żywcu przeciąć szlaki realnym znajomym w Szczyrku.
Kilka dni temu pojawiła się opcja poznania kilku forumowiczów na trasie Leskowiec-Potrójna.
Jak to pogodzić? Biedak jest szczęśliwy, gdy dostanie zaproszenie na dwa wesela w jednym terminie. Wybrałem trzecią opcję: tej osoby nie mogłem zawieść, wszak to ona jechała w opóźnionym pociągu Katowice - Bogumin w dniu 18.11.1989 roku i to ona znosi moje humory na co dzień przez tyle lat (Wam się nawet mój dowcip nie podoba w dziale Humor).
Wróciłem i byłem mile zaskoczony nie tylko ulubionym daniem kulinarnym w jej wykonaniu.
Słuchaliśmy nie tylko Sempre, sempre aż morning has broken.
Na słuchaniu muzyki nie poprzestaliśmy, potem spaliśmy kilkanaście godzin...
Więcej zdjęć z części górskiej - 2016-11-18 Góra Żar - Kiczera
I jeszcze ci ludzie, z którymi było dane mi się spotkać i coś tłumaczyć, po którym rozbolał mnie brzuch...
Jest południe, już wcześniej planowałem odwiedzić Górę Żar, więc szybko przejeżdżam przez Kęty, dopiero w okolicach zapory w Porąbce się zatrzymuję i zerkam na Jezioro Międzybrodzkie oraz odległy Rogacz i Czupel.
Jadę do Międzybrodzia Żywieckiego i podziwiam Górę Żar.
Wejść czy wjechać? Już wcześniej kupiłem bilet góra-dół (17 zł)
Na niebie pełno latającego ptactwa.
Na Górę Żar dostałem się w kilka chwil.
A tu wieje i oznaki sztucznej zimy.
Mroczny klimat w kierunku Jeziora Żywieckiego /Kościelec z lewej, Suchy Wierch z prawej/
Bujakowska Góra (749), ciut niżej Zasolnica (556), Jezioro Czanieckie z Porąbką, na horyzoncie majaczą Kęty.
Zbiornik wody na Górze Żar, od lewej Bukowski Groń (729), Kiczera (827), w oddali pasmo Jawornica-Potrójna, z prawej Wielka Cisowa Grapa (853)
Idę na Kiczerę - wzdłuż zbiornika wody biegnie asfaltówka zakończona płatnym parkingiem, na horyzoncie Jaworzyna 861m
Farma fotowoltaiczna przy zbiorniku wody.
Błotnista droga na Kiczerę 827m, ale widoki są ładne.
Kiczera (827m) w swej okazałości z wiatą turystyczną.
Złota Górka (757) z lewej, widoczny na horyzoncie Gancarz (802) i Leskowiec (922) za granią Jawornica-Potrójna:
Kozubnik w centrum, na horyzoncie Hrobacza Łąka (828) i Bujakowska Góra (749), w dole Jezioro Czanieckie i Porąbka:
Wracam na Górę Żar, w tle Rogacz i Czupel:
Zbliża się zachód słońca.
Zjazd na dół na odlotowe żarcie.
Jadę do Rzyk, parkuję przy kościele pw. św. Jakuba.
I mam dylemat, wszak się nie roztroję. I co wybrać?
Tydzień temu planowałem po nocnym spacerze po Żywcu przeciąć szlaki realnym znajomym w Szczyrku.
Kilka dni temu pojawiła się opcja poznania kilku forumowiczów na trasie Leskowiec-Potrójna.
Jak to pogodzić? Biedak jest szczęśliwy, gdy dostanie zaproszenie na dwa wesela w jednym terminie. Wybrałem trzecią opcję: tej osoby nie mogłem zawieść, wszak to ona jechała w opóźnionym pociągu Katowice - Bogumin w dniu 18.11.1989 roku i to ona znosi moje humory na co dzień przez tyle lat (Wam się nawet mój dowcip nie podoba w dziale Humor).
Wróciłem i byłem mile zaskoczony nie tylko ulubionym daniem kulinarnym w jej wykonaniu.
Słuchaliśmy nie tylko Sempre, sempre aż morning has broken.
Na słuchaniu muzyki nie poprzestaliśmy, potem spaliśmy kilkanaście godzin...
Więcej zdjęć z części górskiej - 2016-11-18 Góra Żar - Kiczera
- TataOjciec
- Tępy dyszel
"żywe kolory", potem programem XnConvert automatycznie zdejmuję 20% nasycenia i to koniec obróbki.
W oryginale wyglądają miodzio
W oryginale wyglądają miodzio
Ostatnio zmieniony 2016-11-24, 20:20 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
W trybie AUTO mam prozę życia, wyblakłe kolory i przypominające mi czasy nędzy:
A tu wersja na bogato, czyli poezja kolorów życia odzwierciedlająca obecny punkt widzenia cepra:
Edit: na monitorze w menu Manual Image Adjust => Opticolor Mode są do wyboru: Normal, Office/Movie/Game/Picture najlepiej zdjęcia wyglądają dla Office lub Movie. Producenci monitorów powinni uzgodnić jakiś standard, aby bez zmian na każdym monitorze grafika powinna wyglądać podobnie. Przy wyborze "Picture" kontrast jest na maksa, kolory zbyt ciemne i trochę straszy.
A tu wersja na bogato, czyli poezja kolorów życia odzwierciedlająca obecny punkt widzenia cepra:
Edit: na monitorze w menu Manual Image Adjust => Opticolor Mode są do wyboru: Normal, Office/Movie/Game/Picture najlepiej zdjęcia wyglądają dla Office lub Movie. Producenci monitorów powinni uzgodnić jakiś standard, aby bez zmian na każdym monitorze grafika powinna wyglądać podobnie. Przy wyborze "Picture" kontrast jest na maksa, kolory zbyt ciemne i trochę straszy.
Ostatnio zmieniony 2016-11-26, 13:39 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaką niedolę muszą cierpieć miejscowi z Andrychowa? Byłem, widziałem...darkheush pisze:TNT'omek napisał/a:
z małpim smalcem...
Gównem chyba.
Tam diabeł mówi dobranoc. A te drogi... U nas gminna lepiej się prezentuje niż wojewódzka pod BM.
Stąd też zupełnie inne postrzeganie świata. Wybierzcie się z prowincji do centrum kraju.
Kawioru na śniadanie wprawdzie nie jadłem, ale teraz wiem, co się jada w innych stronach kraju.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
sokół pisze:A mnie się podobają akurat Rzyki i okoliczne wiochy.
Rzyki, Zagórnik, Mucharz, Ponikiew, Czartak, Inwałd i wiele innych okolicznych wiosek to pełne uroku miejscowości BM.
A co do Rzyk, w latach 80-tych układano o nich kawały. Kupilam nawet kiedyś taką książkę " Na Wąchock, Rzyki i Kłaj".
"Wokół góry, góry i góry
I całe moje życie w górach..."
I całe moje życie w górach..."