Jak dla mnie sprawa nie ulega wątpliwości, że zwykły PC nie dość, że o wiele lepszy praktycznie pod każdym względem, poza gabarytami, to też o wiele trwalszy. Miałem już 3 różne PC od 1997 roku, czyli przez 19 lat. Pierwszego dostałem używanego od wujka z Niemiec i jeszcze hulał sobie 6 lat bez problemu i w zasadzie się nie zepsuł, tylko w końcu już był tak stary, że trzeba było go wymienić. Drugi już nowy kupiony w sklepie przetrwał 8 lat i też się nie zepsuł, tylko znów trzeba było wymienić na nowy. Obecnego mam już jakieś 5 lat, w nim się kompletnie nic nigdy nie zepsuło. Bo w tych wcześniejszych czasem coś padało, ale to jakaś jedna część. Przeważnie zasilacze, bo te co dają od nowości, są nie najlepsze, trochę słabe i faktycznie po 3 latach może to padać. No ale to nie problem, bo kupowałem za 90 zł nowy zasilacz i kolejne 3-4 lata spokoju było. Raz mi też padła karta graficzna, ale to też nie był jakiś tam problem, wymiana jednej części i po sprawie. W laptopie o wiele trudniej z jakąkolwiek wymianą. Teraz od razu zainwestowałem w zasilacz ponad 300 zł i śmiga już 5 albo 6 lat.

A o ulepszeniu go to już w ogóle nie mówię, a takie pudło można ulepszać samemu praktycznie bez ograniczeń.
Co do części to też do zwykłego PC części są dużo tańsze i o wiele bardziej dostępne. Tyczy się to też ceny samego PC, który wychodzi o wiele taniej niż laptop, zakładając, że chcielibyśmy mieć te same parametry. Wiele osób będzie twierdzić, że laptopy są tańsze, ale dla mnie to bez sensu takie porównania, owszem kupisz laptopa za 1500 zł, czy nawet za 1200 zł, ale jego osiągi będą o wiele gorsze niż w zwykłym PC złożonym za taką samą kasę. Bo laptopy mają przeważnie dużo gorsze osiągi, no chyba że zapłacimy minimum 3000-4000 zł, to i w laptopie będziemy mieli bardzo dobre, ale i tak będzie to mniej wydajne niż w zwykłym PC.

Chociażby samo chłodzenie, w laptopie ciężko o jakieś porządne chłodzenie, w takim pudle chłodzenia można zastosować dużo więcej.
Praktycznie do każdych zastosowań, zwykły PC jest o wiele lepszy. Ja ten swój co mam, z 5 albo 6 lat temu składałem sam i wyszło mnie to chyba 1500 zł, albo nawet mniej. Wtedy o laptopie z takimi osiągami można było pomarzyć. Tylko wiadomo, że jeszcze monitor musiałem dokupić, klawiaturę, jakieś głośniki i trochę więcej wyszło, ale to nie jest takie drogie, tym bardziej, że w laptopie zarówno monitory, jak i "głośniczki" bo ciężko to inaczej nazwać są przeważnie do dupy.
I nie żebym jakoś specjalnie nie lubił laptopów, ale dla mnie to sprzęt do całkiem innych zastosowań, jak ktoś pracuje i często się przemieszcza, dużo podróżuje itp. to wtedy laptop jest idealny, ale do zastosowania tylko w domu, to zwykłe pudło nie ma sobie równych.
I już to przerabiałem w wielu dziedzinach, czy do gier, czy do samej muzyki czy nawet do samej obróbki zdjęć i do wszystkich tych zastosowań, nawet pojedynczo zwykły PC, bije takiego laptopa na głowę.