Moje Beskidy - część wschodnia ;)
A wiecie jak się dawniej nazywały Nowe Sady ?
I nie wiem czemu tą nazwę zmieniono.
Wiar to również i moja ulubiona rzeka, ale miejsce, które ma na fotach Vlado (to jest chyba na przeciw tamtejszej agroturystyki w Posadzie Rybotyckiej) kojarzy mi się z klejeniem dwóch dętek, które nam strzeliły w odstępie 10 minut
Na Pogórzu Przemyskim bywam dość regularnie co roku, bo prowadzę "autokarówki" szkoleniowe dla kursantów SKPG. Ale to jest wyjazd autokarem z szybkim zwiedzaniem najważniejszych obiektów (cerkiew w Posadzie, Kalwaria Pacławska itd.), zaś tęsknię za takim letnim powłóczeniem się.
W Rybotyczach jest ładny kirkut, odrestaurowany przez stowarzyszenie "Magurycz".
Wiar to również i moja ulubiona rzeka, ale miejsce, które ma na fotach Vlado (to jest chyba na przeciw tamtejszej agroturystyki w Posadzie Rybotyckiej) kojarzy mi się z klejeniem dwóch dętek, które nam strzeliły w odstępie 10 minut
Na Pogórzu Przemyskim bywam dość regularnie co roku, bo prowadzę "autokarówki" szkoleniowe dla kursantów SKPG. Ale to jest wyjazd autokarem z szybkim zwiedzaniem najważniejszych obiektów (cerkiew w Posadzie, Kalwaria Pacławska itd.), zaś tęsknię za takim letnim powłóczeniem się.
W Rybotyczach jest ładny kirkut, odrestaurowany przez stowarzyszenie "Magurycz".
Basia Z. pisze:A wiecie jak się dawniej nazywały Nowe Sady ?
gdzies w Bytomiu w albumie mam zdjecie przystanku autobusowego w Nowych Sadach gdzie spod farby wychodzi stara nazwa- musze poszukac nie wiem czy przystanek wciaz stoi- zdjecie z lat 90tych
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
Pudelek pisze:Nowy Sady nazywały się Hujsko, więc zapewne niektórym źle się kojarzyło Tak w ogóle zmiany dokonano tą samą ustawą, w której Szewczenko stało się Lutowiskami.
A mi się wydaje, ze to było w 1978 r. wtedy kiedy zmieniono ponad połowę nazw w Bieszczadach. Potem w 1981 powrócono do nazw oryginalnych, ale Nowe Sady i jeszcze jedna wieś zostały "po nowemu".
Piszę to z głowy, bez sprawdzania w Wikipedii, więc trzeba by sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 2016-02-23, 18:18 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Basia Z. pisze:A mi się wydaje, ze to było w 1978 r. wtedy kiedy zmieniono ponad połowę nazw w Bieszczadach. Potem w 1981 powrócono do nazw oryginalnych, ale Nowe Sady i jeszcze jedna wieś zostały "po nowemu".
Zarządzenie nr 144 Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 1957 r. w sprawie zmiany nazw niektórych miejscowości w województwach rzeszowskim i warszawskim
Ze 120 nazw zmienionych w 1977 zachowały się do dziś Spokojna, Leszno i Niziny. Co ciekawe - te dwie ostatnie zmieniono po zmianie
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Pudelek pisze:Basia Z. pisze:A mi się wydaje, ze to było w 1978 r. wtedy kiedy zmieniono ponad połowę nazw w Bieszczadach. Potem w 1981 powrócono do nazw oryginalnych, ale Nowe Sady i jeszcze jedna wieś zostały "po nowemu".
Zarządzenie nr 144 Prezesa Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 1957 r. w sprawie zmiany nazw niektórych miejscowości w województwach rzeszowskim i warszawskim
Ze 120 nazw zmienionych w 1977 zachowały się do dziś Spokojna, Leszno i Niziny. Co ciekawe - te dwie ostatnie zmieniono po zmianie
W międzyczasie sprawdziłam i przyznaję rację.
Zmianę wsi z "Mordownia" na "Spokojna" jakoś zapamiętałam.
gar pisze:Basia Z. pisze:Ale to jest wyjazd autokarem z szybkim zwiedzaniem najważniejszych obiektów (cerkiew w Posadzie, Kalwaria Pacławska itd.),
Wchodzisz do środka w Posadzie ? Ostatnio to chyba ciut trudniejsze.
Byłam dwa razy ale ostatnio to było ładnych kilka lat temu.
Za pierwszym razem jak tam byłam (2001) były tam prowadzone prace konserwatorskie, a za drugim razem (2007) freski były już odrestaurowane.
Wtedy cerkiew podlegała pod Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej w Przemyślu.
Można było się umówić i otrzymać klucz.
Teraz podobno cerkiew przejął Kościół Autokefaliczny i niestety nie da się wejść do środka.
Nie wiem czy znacie stronę:
http://www.posada-rybotycka.pl/Site/Start.html
W linku "galerie" można obejrzeć wszystkie freski, które zostały zdigitalizowane.
Pudelek pisze: Leszno
Leszno zwane Poździacz? bo jesli to , to zesmy sie naszukali jak durnie tej cerkwi w rejonie a nazwa wsi inna.. Nikt z miejscowych starej nazwy nie kojarzyl a cerkiew byla opisana wlasnie stara... Kurde, zamieszanie z tymi nazwami..
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
Vlado pisze:Basia Z. pisze:Wtedy cerkiew podlegała pod Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej w Przemyślu.
Można było się umówić i otrzymać klucz.
Teraz podobno cerkiew przejął Kościół Autokefaliczny i niestety nie da się wejść do środka.
Niestety nigdy nie byłem w środku, masz może więcej zdjęć?;)
Zajrzyj na stronę do której podałam link, tam jest komplet polichromii.
A moje zdjęcia są dużo gorsze. Pochodzą z autokarówki na której byłam z kursem SKPB Lublin. Posada Rybotycka zaczyna się odtąd:
https://picasaweb.google.com/1037922192 ... 1136099826