Niemniej troszkę czasu pewnie upłynie, zanim to opanuję w stopniu wystarczającym...

sokół pisze:ale faktycznie, powiększam i powiększam zdjęcie, a tu zamiast kwadratów pikseli i kaszy, do których jestem co nieco przyzwyczajony, nadal jest wszystko jak należy.
No to teraz sporo nauki przed Tobą. Ale jakość i ostrość zdjęć jest tego warta. Będziesz też musiał się nauczyć wywoływania tych nikonowskich NEFów. Zobaczysz, że RAWy pozwalają na znacznie więcej jak jpg podczas obróbkisokół pisze:5200 18-105
sokół pisze:widzę, ze łatwo nie będzie
Vision pisze:Co do monitora to naprawdę warto sobie go ustawić, bo po co się oszukiwać, lepiej mieć w miarę rzeczywisty odbiór obrazu, a nie podkręcony. I tak jak pisałem o tej kartce papieru, to też idzie sobie porównać. Wczoraj z ciekawości sobie poszedłem do siostry na laptopa i położyłem taką obok jej laptopa tak żeby nic przez nią nie przeświecało i kartka wyglądała normalnie naturalnie jak w świetle dziennym, a biel na jej ekranie wygląda mniej więcej tak, jakby za tąką kartką ktoś jasną latarką świecił, aż widać jak ta biel świeci. W rzeczywistości biel przecież tak nie świeci. I tutaj na wiele sposobów można sobie to ustawić, albo chociaż przybliżyć do rzeczywistości. Najlepiej to było było pójść do kogoś, kto ma skalibrowany monitor, włączyć to samo zdjęcie u niego i u siebie i wg jego monitora sobie ustawić swój.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość