Królowa jest tylko jedna - Łomnica
- Tatrzański urwis
Królowa jest tylko jedna - Łomnica
Witam . Postanowiłem zakończyć sezon na Słowacji naprawdę mocnym uderzeniem . Wybór padł na Królową Tatr czyli na Łomnicę . Patrzyłem się na nią już kiedy byłem na Kieżmarskim kilka tygodni temu i planowałem z daleka jak ugryźć tą potężną górę . Wyprawę rozpocząłem wysiadając w Starym Smokowcu na dworcu i udając się do stacji kolejki na Hrebienok . Z Hrebienoka podreptałem do Skalnatego Plesa a potem na Łomnicką przełęcz by tam założyć obóz i następnego ranka po uzupełnieniu płynów rozpocząć atak szczytowy na lekko bez tlenu ale oczywiście ze szpejem i z konserwą chmielową w plecaku . Muszę przyznać że było cholernie ciężko chociaż spodziewałem się że lekko być nie może wszak to drugi szczyt w Tatrach i tylko Gerlach jest od niego a raczej od niej wyższy . Pod same łańcuchy było dosyć lajtowo , zabawa zaczęła się wyżej bo w miarę posuwania się do góry było coraz więcej śniegu na drodze . Był taki odcinek gdzie łańcuch był zasypany i uwięziony pod śniegiem i musiałem użyć czekana żeby się podciągnąć . Powiało grozą . Gdyby mi noga ujechała poleciałbym w przepaść i znowu stał się latającym urwisem . Na szczęście wziąłem się w garść choć ,,paraliżował strach,, i ,,odbierał zmysły lęk,, . W pewnym miejscu nogi mi ujechała chociaż nie było bardzo stromo i trzymałem się łańcucha więc wyszedłem z tego bez szwanku nie licząc drobnego siniaka na nodze . Po długiej i męczącej wspinaczce osiągnąłem cel i czułem zwycięstwa słodki smak , jednak nie było to zwycięstwo nad górą tylko nad samym sobą , nad swoimi słabościami i czasami też bólem kolan które są zniszczone . Rzuciłem górze wyzwanie a ona pozwoliła mi na siebie wejść . A kiedy stanąłem już na szczycie to przypomniałem sobie jak ostatnim razem stałem w tym samym miejscu o kulach i wiedziałem wtedy że tu wrócę ale już o własnych siłach bez kul i bez pomocy kolejki . I możecie mi wierzyć lub nie ale tak cholernie się wzruszyłem że do oczu napłynęły mi łzy i mało brakowało a bym się popłakał bo nikogo oprócz mnie nie było na górze . Zacisnąłem jednak powieki żeby schować niechciane łzy ( których się generalnie nie wstydzę ) i poszedłem obalić browara w tej brzydkiej betonowej halastrze która po prostu szpeci tą piękną górę . Precz z żelastwem i betonem na szczytach! Przywróćmy góry naturze! Namawiam wszystkich do sabotażu! No dobra żartowałem , ale tylko w ostatniej kwestii . Po zjedzeniu konserwy chmielowej i pogawędce z parą Słowaków którzy akurat nocowali sobie w tym nie najdroższym aczkolwiek nie najbiedniejszym górskim przybytku ( 550 euro doba ) założyłem kask i rozpocząłem schodzenie na dół . Zszedłem tak samo jak wszedłem w jednym miejscu tylko poniżej łańcuchów skracając sobie drogę i nie idąc granią tylko na skróty szybko tracąc na wysokości . Kiedy znalazłem się na Łomnickiej przełęczy i zwinąłem namiot udałem się jeszcze na Łomnicką wieże na której jeszcze nie byłem . Schodząc z wieży poszedłem w kierunku przełęczy a potem na dół do Skalnatego jeziora a z niego do Hrebienoka . Kilka fotek :
Poranek na przełęczy
Ktoś sobie zanocował w pięknym otoczeniu
Cel się wyłonił
Coraz bliżej
Pierwsze łańcuchy
Znowu żelastwo
Jak dla mnie to jeden z najciekawszych fragmentów wspinaczkowych na Łomnicę
I już prawie
Skalne jezioro
Ostatnie metry łańcucha
Nogi na ścianie
,,Ona pod sobą ma wszystkie szczyty a nad nią jest tylko jeden , jej Król Gerlach,,
Grań wideł , moje marzenie
Ostatni raz stałem w tym miejscu kiedy jeszcze chodziłem o kulach............wojownik musi walczyć
Następnym razem jak będę wchodził na Łomnicę to wezmę ze sobą kątówkę i powycinam to żelastwo
Kiedy zszedłem już na przełęcz i zwinąłem namiot to mając w zanadrzu jeszcze trochę czasu podskoczyłem sobie na Łomnicką wieże
Lawinochrony
Z tej perspektywy Królowa robi wrażenie
Wracając z Łomnickiej wieży znalazłem na prawo od szlaku takie cuś , to rodzaj jakiejś gry , tylko brakuje na tym kole butelki z jakimś dobrym % , kto zakręci kołem i padnie butelka ten stawia
Na tej fotce chyba najbardziej budzi grozę swą potęgą
Generalnie jestem zadowolony i dumny z tego że mogłem wejść na tą górę i szczęśliwie zejść . Jeśli tak dalej pójdzie i nie po pełnie żadnego błędu to może w przyszłym roku zakończę WKT , zostało mi jeszcze 5 szczytów do korony , ale tych najtrudniejszych , no może poza Gankiem . W przyszłym roku o nich pomyślę , zakończyłem już tegoroczne chodzenie po Słowackich Tatrach , trochę tego urobiłem , to mój najlepszy rok w górach mimo przebytego wypadku i licznych urazów , chyba sprawdza się powiedzenie że : ,, co mnie nie zabije to mnie wzmocni ,, . Dziękuję za uwagę i wielkie brawa dla tych którzy dotrwali do końca . Jeszcze link dla masochistów : https://picasaweb.google.com/1033812334 ... directlink .
Poranek na przełęczy
Ktoś sobie zanocował w pięknym otoczeniu
Cel się wyłonił
Coraz bliżej
Pierwsze łańcuchy
Znowu żelastwo
Jak dla mnie to jeden z najciekawszych fragmentów wspinaczkowych na Łomnicę
I już prawie
Skalne jezioro
Ostatnie metry łańcucha
Nogi na ścianie
,,Ona pod sobą ma wszystkie szczyty a nad nią jest tylko jeden , jej Król Gerlach,,
Grań wideł , moje marzenie
Ostatni raz stałem w tym miejscu kiedy jeszcze chodziłem o kulach............wojownik musi walczyć
Następnym razem jak będę wchodził na Łomnicę to wezmę ze sobą kątówkę i powycinam to żelastwo
Kiedy zszedłem już na przełęcz i zwinąłem namiot to mając w zanadrzu jeszcze trochę czasu podskoczyłem sobie na Łomnicką wieże
Lawinochrony
Z tej perspektywy Królowa robi wrażenie
Wracając z Łomnickiej wieży znalazłem na prawo od szlaku takie cuś , to rodzaj jakiejś gry , tylko brakuje na tym kole butelki z jakimś dobrym % , kto zakręci kołem i padnie butelka ten stawia
Na tej fotce chyba najbardziej budzi grozę swą potęgą
Generalnie jestem zadowolony i dumny z tego że mogłem wejść na tą górę i szczęśliwie zejść . Jeśli tak dalej pójdzie i nie po pełnie żadnego błędu to może w przyszłym roku zakończę WKT , zostało mi jeszcze 5 szczytów do korony , ale tych najtrudniejszych , no może poza Gankiem . W przyszłym roku o nich pomyślę , zakończyłem już tegoroczne chodzenie po Słowackich Tatrach , trochę tego urobiłem , to mój najlepszy rok w górach mimo przebytego wypadku i licznych urazów , chyba sprawdza się powiedzenie że : ,, co mnie nie zabije to mnie wzmocni ,, . Dziękuję za uwagę i wielkie brawa dla tych którzy dotrwali do końca . Jeszcze link dla masochistów : https://picasaweb.google.com/1033812334 ... directlink .
Ostatnio zmieniony 2015-11-02, 22:22 przez Tatrzański urwis, łącznie zmieniany 1 raz.
Tatrzański urwis pisze:Następnym razem jak będę wchodził na Łomnicę to wezmę ze sobą kątówkę i powycinam to żelastwo
Urwis ja cie coraz bardziej lubie! Tym razem za namiot w Tatrach i za kątowke
Ostatnio zmieniony 2015-11-02, 10:57 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
na wiecznych wagarach od życia..
Urwis, jestem za mniejszą ilością zdjęć na rzecz większej rozdzielczości - i gratulacje
buba: we wpisie wkradło się "ą", też wolę katować, niż kątować; a jeszcze bardziej kontować
buba: we wpisie wkradło się "ą", też wolę katować, niż kątować; a jeszcze bardziej kontować
Ostatnio zmieniony 2015-11-02, 11:46 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Tatrzański urwis pisze: A kiedy stanąłem już na szczycie to przypomniałem sobie jak ostatnim razem stałem w tym samym miejscu o kulach i wiedziałem wtedy że tu wrócę ale już o własnych siłach bez kul i bez pomocy kolejki .
Tatrzański urwis pisze:Jeśli tak dalej pójdzie i nie po pełnie żadnego błędu to może w przyszłym roku zakończę WKT , zostało mi jeszcze 5 szczytów do korony
Powodzenia;)
- Tatrzański urwis
Już raz tam byłem kolejką , wystarczy .ceper pisze:A nie można tak kolejką?
Ja Ciebie też Bubo .buba pisze:Urwis ja cie coraz bardziej lubie!
Nie rozbijałbym tego namiotu gdybym nocował w Skalnatej chacie , niestety nie było wolnych miejsc .buba pisze:Tym razem za namiot w Tatrach i za kątowke
Będę pamiętał następnym razem chociaż nie chodzę po Tatrach po to żeby robić fajne zdjęcia , one są dla mnie tylko pamiątką że tam byłem .ceper pisze:Urwis, jestem za mniejszą ilością zdjęć na rzecz większej rozdzielczości
Nie dziękuję .Vlado pisze:Powodzenia;)
Poprawiłem tytuł żeby nie było niejasności .Piotrek pisze:Po tytule myślałem, że Cię na Babią zagnało
No pierwszy raz spałem w Tatrach na takiej wysokości .Piotrek pisze:Biwak rasowy
Tatrzański urwis pisze:Piotrek napisał/a:
Biwak rasowy
No pierwszy raz spałem w Tatrach na takiej wysokości
Urwis ... a po kiego chuja musisz o tym pisać ? Czy trudno Ci zrozumieć, że takie strony są przeglądane przez siepaczy z TANAP - u i TPN - u ? I że kolejny nocleg ( Twój czy kogoś innego ) może się bardzo szybko i niemile skończyć ? Są debile pokroju Jędrala i Prezesa74, którzy piszą o każdej "lewiźnie". Nie bierz z nich przykładu.
P.s. Piękna sprawa z tą Łomnicą. Mi się dwa lata temu nie udało tam wejść - konflikt międzynarodowy
Gratuluję Szujo.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- Tatrzański urwis
Masz rację głupio trochę zrobiłem ale sytuacja zmusiła mnie do tego żeby rozbić nocleg , niepotrzebnie o tym napisałem chociaż nocleg w górach po zmroku to fajna sprawa tyle że ryzykowna .Dobromił pisze: a po kiego chuja musisz o tym pisać ?
Będę pamiętał następnym razem .Dobromił pisze: Nie bierz z nich przykładu.
Możesz rozwinąć swą myśl?Dobromił pisze: Mi się dwa lata temu nie udało tam wejść - konflikt międzynarodowy
Czuję Twoją zazdrość wypływającą spod klawiszy .Dobromił pisze:Gratuluję Szujo.
Tatrzański urwis pisze:Czuję Twoją zazdrość wypływającą spod klawiszy
Masz rację
Tatrzański urwis pisze:Masz rację głupio trochę zrobiłemDobromił pisze: a po kiego chuja musisz o tym pisać ?
A ja trochę nie rozumiem w czym jest problem?
Po co robić tabu z czegoś o czym i tak wszyscy wiedzą?
Rozumiem, że prokuratura bez zająknięcia powinna zająć się "grotołazami", którzy zimą wypłoszyli niedźwiedzia z gawry, bo przeszkadzał w eksploracji.
Ale nocleg przy szlaku? Bez przesady.
Po tym gdy usłyszałem z pierwszej ręki, co TANAP wyprawia w Tatrach Bielskich ja nie mam żadnych skrupułów i drobne przy dupie na mandat zawsze mam. Choć ostatnio wybieram raczej inne kierunki.
Vlado pisze:Po co robić tabu z czegoś o czym i tak wszyscy wiedzą?
Panie Vlado - może dlatego żeby strażnicy nie mieli "podanych na tacy" miejsc gdzie towarzysze leżakują ?
Vlado pisze:Ale nocleg przy szlaku? Bez przesady.
Panie Vlado - jeżeli taki ( może głupi, może nie głupi ) przepis jest to wartałoby się do niego dostosować lub nie pisać o tym. Po co ?
Vlado pisze:drobne przy dupie na mandat zawsze mam.
Panie Vlado - też mam. I od razu zapłacę, ewentualnie "potarguję się" o niższy wymiar kary.
Ale za cholerę nie mam zamiaru opisywać w sieci jakiejkolwiek swojej wycieczki pozaszlakowej. A np w tym roku sporo tego było.
Amen.
Dobromił pisze:Panie Vlado - może dlatego żeby strażnicy nie mieli "podanych na tacy" miejsc gdzie towarzysze leżakują ?
Przecież oni to dobrze wiedzą, tak samo jak WOPiści dobrze wiedzieli, gdzie nasi łojanci przekraczali granicę, by się po słowackiej stronie powspinać;)
Ale czemu Pan mi zaczął mówić na Pan?
Dobromił pisze:Po co ?
Wiesz, można by zadać pytanie po co w ogóle o czymkolwiek pisać?
Ostatnio zmieniony 2015-11-03, 12:24 przez Vlado, łącznie zmieniany 2 razy.
Vlado pisze:Ale czemu Pan mi zaczął mówić na Pan?
Bo tego, Chamski Chamie, kultura wymaga
Vlado pisze:Przecież oni to dobrze wiedzą
Powiedzmy, że ma Pan rację Ale i tak tego typu opowieści wg mnie powinny mieć miejsca w sieci. Śpijmy gdzie chcemy ( pozdrawiam Kolibę pod ... ) ale zostawiajmy to dla siebie. Nie da się ukryć, że Tatry są ( chyba ? ) najbardziej restryjcyjnymi górami. Jest tak i tego nie zmienimy. A może my jeszcze pogorszyć sytuację.
Amen i ave oraz won.
Vlado pisze:Wiesz, można by zadać pytanie po co w ogóle o czymkolwiek pisać?
Panie , teraz toś lekko przesadził w rozdzieraniu szat
P.s. Znam co najmniej dwa fora gdzie tematy pozaszlakowe są opisywane w podforach dostępnych tylko dla "sprawdzonych".