...a wczoraj piłam sobie OwocoweLove, które akurat było kwaśne

Krzyś66 pisze:Cześć smakoszom![]()
Za dużo stron aby całość przeczytać , jeśli kto o tym już napisał to sorki .
Pytanie : dlaczego dziś piwo takie jakie było powszechne około 25 lat wstecz niemal nie istnieje ? A chodzi mi o to czemu dziś nie ma (jest niezwykle rzadkie ) piwa 12 ; 12, 5 o zawartości alkoholu poniżej 5% ? Ja bardzo lubię piwo jasne o takim ekstrakcie ale o małej zawartości alkoholu .Kiedyś standardem było 4,3 % - 4,7 % . Dziś standard to 5% już rzadko i w górę na maksa.Czy tamto piwo o małej zawartości alkoholu było źle warzone ? Czy po prostu dziś , rynek żąda dużej zawartości alkoholu bo ludzie chcą się piwem szybko narąbać ?
Pewnie jestem dziwny ale piwo lubię smakować a nawalić to się mogę wódą...
Krzyś66 pisze:Ja bardzo lubię piwo jasne o takim ekstrakcie ale o małej zawartości alkoholu .Kiedyś standardem było 4,3 % - 4,7 % .
Krzyś66 pisze:Fajnie jest pisać i propagować browary niszowe .Jak kto mieszka w mieście i ma dobry sklepik pod ręką to no problem .Ale jak jesteś gdziekolwiek to masz do dyspozycji powszechnie dostępny szajs . Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że mam wypaczony gust bo sprzedaż piw classic jest ogromna .
Na szczęście mogę łatwo kupić przyzwoite wino .
Krzyś66 pisze:Pytanie : dlaczego dziś piwo takie jakie było powszechne około 25 lat wstecz niemal nie istnieje ?
Krzyś66 pisze:Browary niszowe i owszem produkują też piwa mniej spirytusowe ale to margines .
Krzyś66 pisze:Fajnie jest pisać i propagować browary niszowe .Jak kto mieszka w mieście i ma dobry sklepik pod ręką to no problem .Ale jak jesteś gdziekolwiek to masz do dyspozycji powszechnie dostępny szajs . Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że mam wypaczony gust bo sprzedaż piw classic jest ogromna .
Basia Z. pisze:Mam wrażenie, ze u nas jest w tej chwili znacznie lepiej z piwem niż w Czechach i na Słowacji, bo tam są dostępne głównie piwa dużych koncernów, a u nas coraz bardziej popularne są małe browary.
Pudelek pisze:Krzyś66 pisze:Pytanie : dlaczego dziś piwo takie jakie było powszechne około 25 lat wstecz niemal nie istnieje ?Pudelek pisze:Podsumowując: o ile piwa popularne niewątpliwe w Czechach są generalnie smaczniejsze i bardziej treściwe w smaku niż polskie koncerniaki, o tyle jeśli chodzi o małe i bardziej wyspecjalizowane browary to Polska już Rep. Czeską wyprzedziła
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości