Pudelek pisze:właśnie problem w tym że można również do celów komercyjnych i reklamy własnego produktu. Każdy z nas ma prawo zrobić zdjęcie mostu w Bratysławie czy najnowszego wieżowca w W-wie z ulicy i umieścić np. na swoim płatnym kalendarzu albo reklamie firmy sprzątającej. Na tym polega "wolność panoramy".
Chodziło mi o te inne budowle już objęte prawami autorskimi, o których piszesz, że mają mniej niż 70 lat, takie budowle i tak można własnie pokazywać w gazetach, na onetach, czy w relacjach na swojej stronie itp. Można je wykorzystywać jako zdjęcia redakcyjne itp. czyli nie do celów komercyjnych.
Dlatego trochę dziwi mnie to co piszą na onecie właśnie, bo póki co w sumie nawet jak masz te reklamy na swoim blogu czy stronie to i tak w celu napisania relacji z wycieczki, te zdjęcia możesz wykorzystywać, jako zdjęcia dowodowe powiedzmy, no i mam nadzieję, że chociaż tego własnie ta ustawa nie zmieni.
Tu np. masz przykład takiego zastosowania:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/wieza-e ... stow/f9fdnZdjęcie objęte prawami autorskimi, a mimo to legalnie sobie leży w artykule z mnóstwem reklam dookoła.
Pudelek pisze:nie bardzo rozumiem... najpierw piszesz, że nie można, a potem, że można Jeśli ktoś odrzuca Twoje zdjęcie z Wawelu, to zwyczajnie nie zna prawa i na ludzką niewiedzę nic nie poradzisz.
Tam wyżej pisałem o zdjęciach objętych prawami autorskimi i nie do użytku komercyjnego.
A tu już piszę właśnie o tym Wawelu i innych zabytkach, które można używać do celów komercyjnych, a mimo to mi nie chcą pozwolić i tu faktycznie wynika to z tego, że ktoś nie zna prawa, albo je sobie naciąga. Tak czy tak akurat mnie to denerwuje, bo pozbawia mnie jakichś zarobków.
Pudelek pisze:nie widzę związku pomiędzy jednym a drugim. Co innego zakaz publikowania zdjęć do celów komercyjnych, a co innego pobieranie zdjęć za robienie zdjęć przez jakiegoś tam osobnika.
Wiem, że nie ma związku, bo robienie zdjęć a publikowanie to dwie różne sprawy, ale patrząc w przyszłość i już różną interpretację prawa, ktoś może na tym kogoś w konia zrobić i wcale się nie zdziwię jak tak będzie, a ludzie to łykną a potem i tak nie będą mogli tych zdjęć wykorzystywać. Chodzi mi bardziej o taki trend, że już takie coś zaostrzają, to będą następne pomysły i zmierzać to może ku pobieraniu opłat za fotografowanie, no ale nie musi tak być.
Pożyjemy zobaczymy.