Tępy Dyszel pisze:Czy podejście z miejscowości Las, jest prostrze orientacyjnie ?
Ponoć z niej są wymalowane jakieś ,,dzikie" znaki ale nie jestem tego pewien na 100%.
Zawsze chodzę do Groty od Anuli. Jeden jedyny raz zdarzyło mi się zejście do Lasu, ale od dołu wyglądałoby to mniej więcej tak.
Zaczynasz przy knajpie o wdzięcznej nazwie Eden i dzwonnicy lotetańskiej vis a vis (przy samej drodze Sucha-Żywiec).
Kawałek asfaltem początkowo dokładnie na północ, potem na wschód, aż się skończy i dojdziesz do wyrażnej leśnej drogi znów na północ. Mniej więcej tak jak ta czerwona krecha na mapie.
Potem pozostaje Ci tylko szukanie po lewej stronie leśnej drogi tego drzewa...
I poszukiwanie samej groty kilkadziesiąt metrów niżej po lewej stronie drogi. Jeśli przegapisz to drzewo i dojdziesz do dość charakterystycznych płyt skalnych przez które płynie potoczek, to znak że musisz się wrócić. Sam "dziki" szlak został wyznakowany przez Gminę Ślemień jakieś 2-3 lata temu, ale na wyznakowaniu się skończyło. Dziś już jest delikatnie mówiąc mało czytelny.
Na niebiesko zaznaczyłem na mapce moją wersję drogi do Groty. Mam nadzieję że pomogłem (a przynajmniej nie zaszkodzę)