Piwo...

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
Awatar użytkownika
BesKid
Posty: 246
Rejestracja: 2013-07-10, 22:58

Postautor: BesKid » 2013-08-06, 10:58

Ja mam właśnie taki zestaw : Mini Browar, dostałem to kiedyś, jeszcze nie używałem, jakoś nie mogę się ogarnąć :rol

Bton1, czy myślisz, że temperatura w piwnicy, taka około 20 stopni będzie dobra do fermentacji?
--------------
***///***
--------------
Awatar użytkownika
bton1
Posty: 3312
Rejestracja: 2013-07-08, 07:52
Lokalizacja: Kraków

Postautor: bton1 » 2013-08-06, 11:29

Wszystko zależy od drożdży - jedne wolą 20 stopni, inne 23 stopnie. Ale generalnie możesz być przy takiej temperaturze pewny, że drożdże Ci nie zginą. Najwyżej fermentacja potrwa 2 dni dłużej.

Ale spokojnie pilsnera albo pszeniczniaka możesz uwarzyć.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
BesKid
Posty: 246
Rejestracja: 2013-07-10, 22:58

Postautor: BesKid » 2013-08-06, 12:31

bton1 pisze:Wszystko zależy od drożdży - jedne wolą 20 stopni, inne 23 stopnie. Ale generalnie możesz być przy takiej temperaturze pewny, że drożdże Ci nie zginą. Najwyżej fermentacja potrwa 2 dni dłużej.

Ale spokojnie pilsnera albo pszeniczniaka możesz uwarzyć.


Hmm. no chyba czas się zabrać za robotę :)
Awatar użytkownika
bton1
Posty: 3312
Rejestracja: 2013-07-08, 07:52
Lokalizacja: Kraków

Postautor: bton1 » 2013-08-06, 13:05

Polecam :) Wciąga jak nie wiem, a jaki szacun wśród ludu degustującego ! :D
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
BesKid
Posty: 246
Rejestracja: 2013-07-10, 22:58

Postautor: BesKid » 2013-08-06, 13:18

bton1 pisze:Polecam :) Wciąga jak nie wiem, a jaki szacun wśród ludu degustującego ! :D


Szczególnie dzień po :haha
Awatar użytkownika
bton1
Posty: 3312
Rejestracja: 2013-07-08, 07:52
Lokalizacja: Kraków

Postautor: bton1 » 2013-08-06, 13:23

Ewentualnie z racji tego, że masz wpływ na nagazowanie możesz komuś sprezentować butelkę taką, że po otwarciu gejzer gwarantowany.
Sprawdzone :D
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
Malgo Klapković
Posty: 2482
Rejestracja: 2013-07-06, 22:45

Postautor: Malgo Klapković » 2013-08-06, 14:34

A jak się robi samodzielnie piwo? :o-o
Awatar użytkownika
bton1
Posty: 3312
Rejestracja: 2013-07-08, 07:52
Lokalizacja: Kraków

Postautor: bton1 » 2013-08-06, 14:47

Hoho! Małgosiu, to temat na doktorat :)Wszystko zależy od możliwości lokalowych, sprzętowych browarnika. Jest sporo sklepów w necie, gdzie można kupić komponenty, a potem wszystko przebiega jak w browarze, tyle że w mikroskali.

Zamiast kadzi masz garnek, zamiast tankofermentatora masz wiadro, zamiast systemu filtrów masz sitko itp.

Zapraszam na degustację swoich :)
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
Malgo Klapković
Posty: 2482
Rejestracja: 2013-07-06, 22:45

Postautor: Malgo Klapković » 2013-08-06, 14:49

Myślę, że warunki lokalowe mam dobre a i degustujących by się sporo znalazło ;)
Błażej, dzięki za zaproszenie, chętnie skorzystam, kiedy będę w grodzie Kraka :)
Awatar użytkownika
bton1
Posty: 3312
Rejestracja: 2013-07-08, 07:52
Lokalizacja: Kraków

Postautor: bton1 » 2013-08-06, 14:52

Generalnie fajne jest to, że można się powoli wprawiać - zaczynać od prostych metod, a potem przechodzić do bardziej zaawansowanych (trochę jak w górach ;) ).

Obecnie jest naprawdę mnóstwo ludzi, którzy zajawili się tematem warzenia piwa i łatwo można uzyskać radę i wsparcie. No i forów piwowarów domowych jest chyba więcej niż górskich.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
Malgo Klapković
Posty: 2482
Rejestracja: 2013-07-06, 22:45

Postautor: Malgo Klapković » 2013-08-06, 15:26

A dużo kosztuje taki niezbędnik piwowarski? Mój tata ma urodziny niebawem, może bym mu takie coś trzasnęła ;)
Awatar użytkownika
bton1
Posty: 3312
Rejestracja: 2013-07-08, 07:52
Lokalizacja: Kraków

Postautor: bton1 » 2013-08-07, 07:53

Za 200 możesz mu sprawić zestaw dla piwowara domowego i komponenty na pierwsze piwo.

Zapewne to pierwsze nie spełni jego oczekiwań, ale da kopa, żeby się podszkolić :)

Ja swój zestaw dostałem pod choinkę od żony :)
Ostatnio zmieniony 2013-08-07, 07:53 przez bton1, łącznie zmieniany 1 raz.
W mieście możesz kogoś znać dziesięć lat i go nie poznać. W górach znasz go na wylot po paru tygodniach.
Awatar użytkownika
hilda
Posty: 48
Rejestracja: 2013-08-05, 17:55

Postautor: hilda » 2013-08-07, 20:40

w sumie z piwem to nie ma za wiele wspólnego, ale pamiętacie/kojarzycie coś takiego jak podpiwek? jako szczyl co się tego napiłam u babki :usm
niegdyś nawet w jakiejś Mazurskiej wiosce widziałam specyfik do zrobienia tego, ale nie wyszlo:/
Awatar użytkownika
Pudelek
Posty: 8468
Rejestracja: 2013-07-08, 15:01
Lokalizacja: Oberschlesien

Postautor: Pudelek » 2013-08-07, 23:11

podpiwek teraz sprzedają w sklepach, ale mnie on zbytnio nie podchodzi, podobnie jak np. kwas chlebowy. Nawet w upał mi nie wchodził, wolałem wodę.

a teraz wklejam fotkę Niefiltrowanego mętnego z EDI (już po zmieszaniu):
Obrazek

a tutaj Młody prezentuje piwo miętowe:
Obrazek
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
Pudelek
Posty: 8468
Rejestracja: 2013-07-08, 15:01
Lokalizacja: Oberschlesien

Postautor: Pudelek » 2013-09-23, 12:26

pisałem swojego czasu (jeszcze przed przenosinami), że w tak polecanym niegdyś Namaste drożeje piwo z każdą wizytą - i obecnie, po kolejnej podwyżce, poniżej 7-ki nie kupisz już niczego. Markowi chyba nieźle się poprzewracało we łbach - to ma być knajpa dla podróżników? Chyba dla tych z agencji podróży w Himalaje... :zly

A z innej beczki - trafiłem wczoraj w Czechach na imprezę z okazji winobrania - poprosiłem o kubeczek burčáku i natychmiast pobiegłem kupić całe 1,5 litra - to jest, kuźwa, niesamowicie dobre :!
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości