Cel: pacyfikacja Babiej Góry
Linia frontu: Slana Voda - Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a– Staviny - Półgórskie Rozstaje - Babia Góra - Lipnica Stańcowa Leśniczówka - przełęcz pod Palkocem -Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a - Slana Voda
Liczebność oddziału: 1
Początek natarcia: 06.40
Koniec natarcia: 13.15
Czas natarcia: 06.35
Długość linii frontu: 18,9 km
W górę: ok. 970 m.
Meldunek:
06.40: Slana Voda
07.10-07.20: Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a
08.20-08.45: Wiata Staviny
09.10-09.20: Wiata na Półgórskich Rozstajach (Huściańska Polana)
09.40-10.30: Babia Góra
11.40-11.50: Lipnica Stańcowa Leśniczówka
12.05: przełęcz pod Palkocem (wkroczenie na terytorium Słowacji),
12.30-12.45: Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a
13.15: Slana Voda
14.05: wyjazd do sztabu generalnego
15.55: przyjazd do sztabu generalnego w Tychach
Przebieg walki na liniach frontu:
Slana Voda - Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a: płasko lub lekko pod górę szeroką ale błotnistą drogą, pod koniec asfalt, mgła i jeszcze raz mgła
Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a – Staviny: na początku łagodnie, później stromo i bardzo stromo, droga szeroka ale błotnista bo zryta sprzętem, mgły powoli ustępują, pierwsze widoki
Staviny – Półgórskie Rozstaje: widoki, puchowa kołderka, wciąż stromo, błotnisto, miejscami ślisko
Półgórskie Rozstaje – Babia Góra: widoki, puchowa kołderka, wciąż błotnisto ale nie ślisko, stromizna dużo mniejsza,
Babia Góra - Lipnica Stańcowa Leśniczówka: do granicy lasu łagodnie wygodną ścieżką ułożoną z kamieni, wciąż widoki i puchowa kołderka, po zejściu do lasu stromizna znacznie większa, dodatkowo ślisko,
Lipnica Stańcowa Leśniczówka - przełęcz pod Palkocem: nudno, nieciekawie, bez widoków, dużo błota po rozjeżdżonej drodze którą dodatkowo płynie potok
przełęcz pod Palkocem - Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a : już bardziej sucho, ale mgły i bez widoków, po drodze strome podejście ale krótkie,
Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a - Slana Voda: płasko lub lekko w dół szeroką aleją, droga błotnista ale bez ryzyka wdepnięcia w bagno, wciąż mgła która jednak zaczyna ustępować, powoli wyłaniają się prześwity na Babią i Małą Babią
Atrakcje i ciekawostki :
- widoki!,
- powyżej 1100 błękit nieba, na dole potężne mgły
- droga rozjeżdżona praktycznie do samego szczytu BG
- wiaty i ławeczki gdzie można wypocząć,
- Półgórskie Rozstaje- wiata i ławeczki. Najwyżej położona w Beskidach…. ciężarowa wywrotka,
- Zbójecki Chodnik-nieznakowana ale wyraźna ścieżka prowadząca z Półgórskich Rozstajów bezpośrednio na przełęcz Brona,
- dla mnie nowość: położona 20 metrów od szczytu…. ciężarówka z paką,
- szczyt Babiej Góry: ZERO WIATRU, mało ludzi a przez ponad 20 minut byłem sam
- ruiny schroniska BV pod BG, ciekawa historia, obok źródełko najwyżej znajdujące się w całych Beskidach
- Muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a
Straty:
- trzeci raz na BG i znów bez Taterek-100% skuteczności,
- ubłocone skarpetki, przetarte buty na pięcie, pęknięcie otoka- bezwzględnie wymienić !!!
Foty z akcji:
Babia Góra po słowacku czyli morze chmur
- Tępy dyszel
Babia Góra po słowacku czyli morze chmur
Ostatnio zmieniony 2014-02-07, 19:28 przez Tępy dyszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajna wycieczka.
Ale z tym Milo Urbanem to coś się Ci chyba popierniczyło.
Tam jest muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a, który faktycznie jest takim słowackim odpowiednikiem Mickiewicza, tyle że żył jakieś 60 lat później.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pavol_Orsz ... viezdoslav
A tam w dawnej leśniczówce pisał swój dramat "Hájnikova žena"
Ale z tym Milo Urbanem to coś się Ci chyba popierniczyło.
Tam jest muzeum Pawła Országh-a Hviezdoslav-a, który faktycznie jest takim słowackim odpowiednikiem Mickiewicza, tyle że żył jakieś 60 lat później.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pavol_Orsz ... viezdoslav
A tam w dawnej leśniczówce pisał swój dramat "Hájnikova žena"
- Tępy dyszel
Basia Z. pisze:Ale z tym Milo Urbanem to coś się Ci chyba popierniczyło.
No to znowu wyszedł mi bełkot turystyczny
Basia Z. pisze:Fajna wycieczka.
Ze Slanej Vody nie szedłem jeszcze na Małą Babią Górę. Kiedyś miałem zamiar tam pójść.
Kiedyś.....
- Malgo Klapković
Zdjęcia już kiedyś widziałem i zachwycałem się nad nimi. Teraz obie czynności robiłem po raz drugi
https://picasaweb.google.com/109771017774908094590
"It is hard to fail, but it is worse never to have tried to succeed." Theodore Roosevelt
"It is hard to fail, but it is worse never to have tried to succeed." Theodore Roosevelt
Muszę przyznać, że sumienność jaką zawsze wkładasz w szczegółowy opis wycieczki na początku w relacjach jest godna (to nie żart )
Od Slanej na Babę nie szedłem, jedynie co to się kręciłem z dzieciakami w rejonie leśniczówki-muzeum, tam można zrobić luźną, spacerową pętelkę. A Królowa ciekawie od tej strony wygląda.
Od Slanej na Babę nie szedłem, jedynie co to się kręciłem z dzieciakami w rejonie leśniczówki-muzeum, tam można zrobić luźną, spacerową pętelkę. A Królowa ciekawie od tej strony wygląda.