Romanka i Lipowska w wersji wiosennej
- Tępy dyszel
Romanka i Lipowska w wersji wiosennej
Hmm, nie byłem w tych rejonach ,,całe wieki". Raptem kilka lat temu a zmiany spore......
Ta kornikowa zaraza i do Beskidu Żywieckiego dotarła.....
Trasa: Żabnica Skałka (600) - stacja turystyczna Słowianka (830) - Romanka (1366) - Hala Pawlusia (1176) - Hala Rysianka (1290) - Hala Lipowska (1270) - Hala Boracza (854) - Żabnica Skałka (600)
Start: 6.45
Meta: 13.30
Czas przejścia+popasy: 6h 45 min.
Maksymalne przewyższenie: ok. 766m,
Suma wzniesień: ok. 940m
Tuptanie zaczynam zacnie z Żabnicy Skałki, zacnie też dzionek się zapowiadał i takim właśnie był....
Oczywiście, nie byłbym sobą, gdybym nie zgubił szlaku. A szlaku szukać mi się nie chce, wobec czego, na ,,Słowiankę" docieram drogami dziwnymi.
Cicho, sielsko i anielsko. Nie mając co robić, zaczynam z nudów bawić się aparatem. Jak widać po tej relacji, efekt tragiczny. Dopiero parenaście dni później po po powołaniu Komisji Śledczej i przesłuchaniu setki światków, okazało się, że balans bieli ,,sam" się przestawił.
Nic to. Ruszam na Romankę. Jako, że na dosyć krótkim odcinku czeka mnie ponad 500 metrów różnicy poziomów, me ,,męki" zmniejszam wydatnie, widokiem, choćby na Prusów.
Jejku, coś jest nie tak. Przecież w tym miejscu parę lat wcześniej piękny las rósł......
Nic to, myślę. Za to trasa wielce widokowa jest (Kotlina Żywiecka)
No i pasmo Klimczoka, Skrzycznego i Baraniej Góry.
W końcu jest las. Taki jaki, zapamiętałem z lat mej młodości. Mroczny, tajemniczy z wąską scieżką, trawersującą bardzo strome stoki Romanki
Szybko dochodzę. Na szczyt Romanki.
Ponoć w partiach szczytowych Romanki występuje kosodrzewina. Niestety, będąc tu po raz czwarty, znów jej nie znalazłem, mimo, że szwęndałem się po okolicy, niczym gówno w przerębli....
Zmierzam na Rysiankę....
Mając po lewej jeden z klasyków Beskidu Żywieckiego tj. Pilsko.
lecz tak naprawdę to ,,Królowa" wymiata.
Wg legendy - Babia Góra miała się żenić z Pilskiem. Lecz z zaślubin nic nie wyszło. Babia odtrąciła Pilsko, ze względu na jego pijacki charakter. I tak stoją sobie do dziś osobno....
To już za mną - Martoszka i Romanka z Hali Pawlusiej.
Słabo bo słabo ale z Rysianki szło dojrzeć ,,Tatary"
Droga ma żmuda i trudna była więc i na nagrodę zasłużyłem. Pierogi na Lipowskiej - polecam.....
Dzień upalny, w powietrzu ,,zawiesina". Mimo to, w panoramie odnalazł się Wielki Chocz (z lewej) i Mała Fatra Krywańska (z prawej).
Mało znane odkrywki fliszu na stokach Lipowskiej.....Jest tego dużo ale poza szlakiem....
Włala - Hala Boracza na horyzoncie....
i Romanka....
Wycieczka zbliża się ku końcowi.....
Stara miłość nie rdzewieje....Hmm, coś w tym jest.....
Zrąbane jotpegi:
https://picasaweb.google.com/1099460780 ... 1734132514
Ta kornikowa zaraza i do Beskidu Żywieckiego dotarła.....
Trasa: Żabnica Skałka (600) - stacja turystyczna Słowianka (830) - Romanka (1366) - Hala Pawlusia (1176) - Hala Rysianka (1290) - Hala Lipowska (1270) - Hala Boracza (854) - Żabnica Skałka (600)
Start: 6.45
Meta: 13.30
Czas przejścia+popasy: 6h 45 min.
Maksymalne przewyższenie: ok. 766m,
Suma wzniesień: ok. 940m
Tuptanie zaczynam zacnie z Żabnicy Skałki, zacnie też dzionek się zapowiadał i takim właśnie był....
Oczywiście, nie byłbym sobą, gdybym nie zgubił szlaku. A szlaku szukać mi się nie chce, wobec czego, na ,,Słowiankę" docieram drogami dziwnymi.
Cicho, sielsko i anielsko. Nie mając co robić, zaczynam z nudów bawić się aparatem. Jak widać po tej relacji, efekt tragiczny. Dopiero parenaście dni później po po powołaniu Komisji Śledczej i przesłuchaniu setki światków, okazało się, że balans bieli ,,sam" się przestawił.
Nic to. Ruszam na Romankę. Jako, że na dosyć krótkim odcinku czeka mnie ponad 500 metrów różnicy poziomów, me ,,męki" zmniejszam wydatnie, widokiem, choćby na Prusów.
Jejku, coś jest nie tak. Przecież w tym miejscu parę lat wcześniej piękny las rósł......
Nic to, myślę. Za to trasa wielce widokowa jest (Kotlina Żywiecka)
No i pasmo Klimczoka, Skrzycznego i Baraniej Góry.
W końcu jest las. Taki jaki, zapamiętałem z lat mej młodości. Mroczny, tajemniczy z wąską scieżką, trawersującą bardzo strome stoki Romanki
Szybko dochodzę. Na szczyt Romanki.
Ponoć w partiach szczytowych Romanki występuje kosodrzewina. Niestety, będąc tu po raz czwarty, znów jej nie znalazłem, mimo, że szwęndałem się po okolicy, niczym gówno w przerębli....
Zmierzam na Rysiankę....
Mając po lewej jeden z klasyków Beskidu Żywieckiego tj. Pilsko.
lecz tak naprawdę to ,,Królowa" wymiata.
Wg legendy - Babia Góra miała się żenić z Pilskiem. Lecz z zaślubin nic nie wyszło. Babia odtrąciła Pilsko, ze względu na jego pijacki charakter. I tak stoją sobie do dziś osobno....
To już za mną - Martoszka i Romanka z Hali Pawlusiej.
Słabo bo słabo ale z Rysianki szło dojrzeć ,,Tatary"
Droga ma żmuda i trudna była więc i na nagrodę zasłużyłem. Pierogi na Lipowskiej - polecam.....
Dzień upalny, w powietrzu ,,zawiesina". Mimo to, w panoramie odnalazł się Wielki Chocz (z lewej) i Mała Fatra Krywańska (z prawej).
Mało znane odkrywki fliszu na stokach Lipowskiej.....Jest tego dużo ale poza szlakiem....
Włala - Hala Boracza na horyzoncie....
i Romanka....
Wycieczka zbliża się ku końcowi.....
Stara miłość nie rdzewieje....Hmm, coś w tym jest.....
Zrąbane jotpegi:
https://picasaweb.google.com/1099460780 ... 1734132514
- Tatrzański urwis
Zgubiłeś szlak na Słowiankę? Jeżeli tak, znaczy że sie postarałeś
Dawno nie szedłem od strony Abrahamowa na Romankę ale kiedyś był tam odcinek z...złańcuchem, trochę to egzotycznie wyglądało ale był Czy nadal jest nie wiem ale to tak jako ciekawostka.
Dawno nie szedłem od strony Abrahamowa na Romankę ale kiedyś był tam odcinek z...złańcuchem, trochę to egzotycznie wyglądało ale był Czy nadal jest nie wiem ale to tak jako ciekawostka.
Ostatnio zmieniony 2014-02-01, 20:06 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tępy dyszel
Piotrek pisze:Zgubiłeś szlak na Słowiankę? Jeżeli tak, znaczy że sie postarałeś
Bądź czujny. Będąc w Żywcu, wpadnę po srajtaśmę.
nes_ska pisze:ale jakieś takie strasznie jaskrawe te zdjęcia
Mam czarno - biały monitor. Mogę Ci bardzo drogo sprzedać.
Co do jaskrawości - tak to jest jeśli coś się zepsuje i na siłę próbuje poprawić. To tego sama usługa Picasaweb dokonała dzieła dodatkowego zniszczenia.
nes_ska pisze:Który to miesiąc wiosny?
Maj, roku pańskiego 2013.
Ostatnio zmieniony 2014-02-01, 20:26 przez Tępy dyszel, łącznie zmieniany 1 raz.
Tępy Dyszel pisze:Mam czarno - biały monitor
Wymienię za zużyty dywan do transportu ciał i starą oponę.
Tępy Dyszel pisze:Maj, roku pańskiego 2013
Wyglądało mi to właśnie na taką późniejszą wiosnę, ale stwierdziłam, że ta kolorystyka może trochę oszukiwać. Nie da się tego cofnąć jakimś magicznym przyciskiem? Na goglach+ jest taka opcja, żeby cofnąć wszystkie zmiany.... chyba że chcesz tak, to przepraszam
Tępy Dyszel pisze:Czas przejścia+popasy: 6h 45 min.
Szybkim tempem? Ciekawe ile czasu by to zajęło takiemu ślimakowi jak ja
Ostatnio zmieniony 2014-02-01, 20:43 przez nes_ska, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tępy dyszel
- Malgo Klapković
- Malgo Klapković
- Tępy dyszel
Tępy Dyszel pisze: Ogólnie, schronisko na Lipowskiej słynie z dobrej kuchni.
Oraz krowy Milki.
A pierogi są wielkie, ciężkie i pyszne.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu