Na nowy rok coś świeżego - góry

Relacje z Beskidów od bieszczadzkich połonin po Beskid Śląsko-Morawski.
Awatar użytkownika
_laynn

Na nowy rok coś świeżego - góry

Postautor: _laynn » 2026-02-07, 21:29

Próba raz jeszcze.

Start z Kowańca - za radą Sebastiana.
Zakładamy raczki - ślisko jest. Pierwszy raz w sumie (poza krótkim podejściem na Luboń W. dekadę temu).
Zimno - mgliście. Pierwsze przebłyski
Obrazek

Obrazek

Pojawia się błękit.
Obrazek

Ale i tak jest pięknie. Drzewa, przewody oblepione na biało, gdy tymczasem w mieście jest szaro i ponuro, po śniegu nie ma żadnego śladu. Docieramy do rozdroża pod Bukowiną Waksmundzką i tu mamy krótki prześwit widokowy. Widać skrawek Długiej Hali pod Turbaczem, gdy okoliczne góry giną pod warstwą waty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy dalej
Obrazek

Znów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mieliśmy nadzieję, że już będziemy iść bardziej po płaskim, ale niestety znowu trzeba się powspinać. Śmiejąc się z tego, klniemy na góry. Cóż wychodzi kilku miesięczna przerwa od gór...
Docieramy do polany Długie Młaki, gdzie dołącza żółty szlak, a my po chwili schodzimy ze szlaku i podchodzimy na szczyt Turbacza. Mgła, kikuty drzew i ostre podejście. Fajnie!
Obrazek

Na szczycie dalej otacza nas mgła, więc kilka zdjęć i ruszamy ku schronisku...
Obrazek

Obrazek

O ile nad nami znów jest błękit, to widoków dalej brak - wszystko zakrywają chmury. Nieco zmęczeni, ruszamy do schroniska. Jest przed dziesiątą, więc stwierdzamy, że chwile przeczekamy te chmury, bo prognozy przecież mówiły, że ok południa ma być samo słońce!
Wszystkie stoły są zajęte, poza jednym - przy oknie, który zajmujemy. Oglądamy menu i stwierdzamy, że jednak jest za wcześnie na coś do jedzenia. Ale na piwo w górach zawsze pora jest dobra, więc popijamy je czekając na przejaśnienia. Dla mnie to pierwszy alkohol w 2026 roku.
Obrazek

Po dwóch godzinach ubieram się pierwszy i wychodzę przed schronisko i...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ruszamy na Długą Halę.
Obrazek

Obrazek

A tam - ładnie!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy pod Metysówkę
Obrazek

Wracamy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy szlakiem.
Obrazek

A potem wchodzimy w chmurę.
Obrazek

Był Turbacz i trochę widoków:
https://mniejszeiwiekszegory.blogspot.c ... kazay.html
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Re: Na nowy rok coś świeżego - góry

Postautor: sprocket73 » 2026-02-08, 12:32

Fajne warunki, chmurki, mgiełki. Mocny dowód na to, że trzeba iść w góry, a nie wybrzydzać jak ja ostatnio, że zimno, albo niezbyt pięknie.
Wybiorę się w taką trasę kiedyś z czwartą żoną, jak sobie kupię jakiś naprawdę drogi samochód ;)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-02-08, 13:03

Skorzystałeś z polecenia i dobrze. Warunki nie do końca siadły, patrzyłem tego dnia na kamery (siedzę w domu ze złamaną ręką) i po prostu Turbacz był za nisko. Niemniej warto było się przejść, życzę częstszego chodzenia w góry i trafiania w warunki. Hala Długa to dla mnie punkt obowiązkowy w odróżnieniu od samego szczytu Turbacza. A na tym szlaku może być tak (wycieczka z lutego 2019): https://sebastianslota.blogspot.com/201 ... baczu.html
Żonę mam pierwszą, samochód niezbyt drogi, nie piję alkoholu na trasie. Radzę zastanawiać się i nie pisać szybciej niż się myśli.
A propos wylogowywania: pierwszy raz wywaliło mnie z forum podczas wpisywania długiego posta już w czerwcu 2018, podczas wklejanie=a relacji z Koziarza. Od tej pory zawsze kopiuję treść posta do schowka przed wysłaniem.
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2026-02-08, 13:07

Dzień dobry. Widzę chłopcze, że wytrzeźwiałeś i skasowałeś ten debilny i prostacki wpis. To dobrze - nie pozwalaj sobie więcej na takie zagrywki.

Trasa fajna. Chyba każdy z tego forum już nią szedl.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-02-08, 13:15

Sebastian pisze:Skorzystałeś z polecenia i dobrze. Warunki nie do końca siadły, patrzyłem tego dnia na kamery (siedzę w domu ze złamaną ręką) i po prostu Turbacz był za nisko. Niemniej warto było się przejść, życzę częstszego chodzenia w góry i trafiania w warunki. Hala Długa to dla mnie punkt obowiązkowy w odróżnieniu od samego szczytu Turbacza. A na tym szlaku może być tak (wycieczka z lutego 2019): https://sebastianslota.blogspot.com/201 ... baczu.html
Żonę mam pierwszą, samochód niezbyt drogi, nie piję alkoholu na trasie. Radzę zastanawiać się i nie pisać szybciej niż się myśli.
A propos wylogowywania: pierwszy raz wywaliło mnie z forum podczas wpisywania długiego posta już w czerwcu 2018, podczas wklejanie=a relacji z Koziarza. Od tej pory zawsze kopiuję treść posta do schowka przed wysłaniem.

Dzięki za polecenie trasy, pytałem, bo kojarzyłem, że ten szlak polecasz.

Wiesz, co do wylogowywanie, jest to wkurzające. Nie da się tego zmienić?

Co pisania, w końcu mamy forum bez granic, niektórzy z tego mogą korzystać inni nie? :)

sprocket73 pisze:Wybiorę się w taką trasę kiedyś z czwartą żoną, jak sobie kupię jakiś naprawdę drogi samochód ;)

Można się nie obrażać? :)

Dobromił pisze:Dzień dobry. Widzę chłopcze, że wytrzeźwiałeś i skasowałeś ten debilny i prostacki wpis. To dobrze - nie pozwalaj sobie więcej na takie zagrywki.

Trasa fajna. Chyba każdy z tego forum już nią szedl.

Bo co? Zabieram Tobie licencje na obrażanie? Kali kraść to dobrze, Kalemu ukraść źle?
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2026-02-08, 13:18

Chyba dalej jesteś pod wpływem. Jak nie - to jeszcze gorzej.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :

- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum

- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi

- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-02-08, 13:37

_laynn pisze:Wiesz, co do wylogowywanie, jest to wkurzające. Nie da się tego zmienić?
Co pisania, w końcu mamy forum bez granic, niektórzy z tego mogą korzystać inni nie? :)

1. Z wylogowywaniem w grudniu coś tam poprawiłem w skrypcie, na razie tylko Pudelek zgłaszał problem no i ty teraz. Pytałem innych forumowiczów, u nich jest ok, niemniej na forach o phpBB można znaleźć informacje o tym problemie. Postaram się coś jeszcze zrobić w miarę swoich możliwości.
2. Chodzi mi o to, że skoro chcesz pisać "bez granic", a nikt tego nie zabrania, to niech to będzie przemyślane i konsekwentne. Może trzeba było zostawić pierwotną wersję? Nikt by ci za nią nic nie zrobił.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2026-02-08, 13:59

Ciężko w tej zimie o dobre warunki, naprawdę trzeba mieć sporo szczęścia. Jak dla mnie naprawdę ci się udało. Ładna zimowa relacja
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
sokół

Postautor: sokół » 2026-02-08, 16:48

Fajna relacja, z tamtej "strony" to kojarzę, ze szliśmy podczas wspaniałego zlotu gbg, co dinozaury jeszcze były i pisały.
Jesień była i klimat piękny.

Ale to było, w ciul dawno. Pełno dziewczyn przyjeżdżało na zloty, wszystkie wolne... potem pozakładały rodziny i się zloty skończyły :P

Co do technicznych problemów to też raz tak miałem, ale to wina tego, że php jest przestarzałe i nie ma wsparcia - mówił mi już o tym Vision, jak to trzymał w kupie, a to było przecież też wiele lat temu, także nieważne, kto będzie Adminem, tego nie opanuje, bo po prostu nie ma ku temu możliwości technicznych.

Coś czytałem, że miałes problem z obiektywem ( w tej wersji na blogu chyba o tym było ) - opanowane?
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-02-08, 20:35

Sebastian pisze:1. Z wylogowywaniem
2. Chodzi mi o to

Ad 1 - ostatnio było ok, dlatego Ci pisałem wtedy, że jest ok. Zresztą to co pisze Sokół oznacza, że chyba nie ma sensu się z tym kopać. Tu nie mam do Ciebie pretensji - wczoraj się wkurzyłem na stronę techniczną.
Ad 2 - cóż, za mądry wpis z mojej strony to nie był, więc zmieniłem.
Przyjmuję od Ciebie jak najbardziej uwagi.

Coldman pisze:Ciężko w tej zimie o dobre warunki, naprawdę trzeba mieć sporo szczęścia. Jak dla mnie naprawdę ci się udało. Ładna zimowa relacja

Patrząc na relację Sebastiana, to można tam więcej wypatrzeć, ale "na górze" były fajne widoki, a cała wycieczka "od dołu" była niezwykle udana, dzięki :)
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-02-08, 20:41

sokół pisze:Fajna relacja, z tamtej "strony" to kojarzę, ze szliśmy podczas wspaniałego zlotu gbg, co dinozaury jeszcze były i pisały.
Jesień była i klimat piękny.

Ale to było, w ciul dawno. Pełno dziewczyn przyjeżdżało na zloty, wszystkie wolne... potem pozakładały rodziny i się zloty skończyły :P

Co do technicznych problemów to też raz tak miałem, ale to wina tego, że php jest przestarzałe i nie ma wsparcia - mówił mi już o tym Vision, jak to trzymał w kupie, a to było przecież też wiele lat temu, także nieważne, kto będzie Adminem, tego nie opanuje, bo po prostu nie ma ku temu możliwości technicznych.

Coś czytałem, że miałes problem z obiektywem ( w tej wersji na blogu chyba o tym było ) - opanowane?

A ja miałem wtedy co inne na głowie, nie wiem, czy nie było już córy.
Dzięki za info o php...
Obiektyw popsułem najpewniej - dotychczas dawało radę obruszać blokadę, teraz jak strzeliło to kręcił ale nie zmienia ogniskowej - choć ostatnio padł napęd AF i zdjęć nie robił, teraz robił, ale na 16mm. Obiektyw poszedł do serwisu. Niemniej znów (o tym nie wspominałem) na początku aparat sam ustawiał robienie zdjęć jako nakładanie na siebie kolejnych. To już wiosną mi się wdawało we znaki.
Cóż mimo mego przywiązania do Pentaxa zaczynam myśleć nad nowym body - już raczej pójdę w bezlustro. Niemniej, na razie mam inne sprawy na głowie, ale ta myśl coraz mocniej mi powraca w głowie. Mogłem zamiast GRki kupić już wtedy np Z5 no ale...co się odwlecze. Itd.
włodarz

Postautor: włodarz » 2026-02-09, 19:00

Ja tam się nie znam, ale Turbacz to chyba nie taka świeżynka jest :-)
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-02-09, 20:39

Ale przynajmniej dobrze odczytujesz :)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-02-09, 20:51

Dla wielbicieli beskidzkiej triady Śląski-Żywiecki-Mały może być swieżyzną, tak jak dla mnie np. Skrzyczne albo Klimczok.
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2026-02-11, 08:10

Gorce były dla kolegi świeżyzną, dla mnie to kolejna wizyta, a że po kilku miesiącach (3) nie jeżdżenia w góry, to no sobie to tak nazwałem. Ale faktycznie, rzadziej jeździmy w te rejony niż w
triady Śląski-Żywiecki-Mały