Kiedyś nabijaliśmy się z AI...

Dyskusje o górach, turystyce górskiej itp.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Re: Kiedyś nabijaliśmy się z AI...

Postautor: buba » 2025-11-24, 22:45

Pudelek pisze:[

Póki co AI nadal nie odpowiada na moje pytania, czy Cyganie kradną, za to ludzie odpowiedzą na nie bez problemu :lol

Mi jakoś odpowiada i to moim zdaniem całkiem sensownie.

Pytanie "czy Cyganie kradną?" jest klasycznym stereotypem, który wymaga rozróżnienia faktów od uprzedzeń.

### Fakty statystyczne i kryminologiczne (dane z Europy, w tym Polski):
- W krajach z dużą populacją Romów (np. Słowacja, Rumunia, Bułgaria, Węgry, Czechy) Romowie są znacząco nadreprezentowani w statystykach przestępczości, zwłaszcza kradzieży kieszonkowych, włamań i drobnych kradzieży. Na przykład:
- Na Słowacji Romowie stanowią ok. 9% populacji, ale ok. 70–80% osadzonych w zakładach karnych dla nieletnich (dane Ministerstwa Sprawiedliwości SR z lat 2015–2022).
- W Czechach w niektórych regionach (np. Ostrawa) odsetek romskich sprawców kradzieży sięga 60–80% przy udziale w populacji poniżej 3%.
- W Polsce oficjalne statystyki policyjne nie prowadzą ewidencji etnicznej, ale raporty lokalne (np. z osiedli romskich w Limanowej, Maszkowicach, czy w Łodzi na Bałutach) wskazują na bardzo wysoką przestępczość nieletnich i dorosłych w tych społecznościach – głównie kradzieże, rozboje, handel narkotyakami.
- W przypadku kradzieży kieszonkowych na wielkich imprezach (np. Oktoberfest, jarmarki bożonarodzeniowe w Niemczech, Praga, Kraków) zdecydowaną większość zorganizowanych grup stanowią Romowie z Rumunii i Bułgarii (potwierdzają to raporty Europolu i policji niemieckiej/czeskiej).

### Dlaczego tak jest?
Nie jest to kwestia "romskiej krwi" czy genetyki, tylko czynników społeczno-ekonomicznych:
- Ekstremalna bieda i wykluczenie (w wielu krajach romskie osiedla to getta z bezrobociem 80–100%).
- Niski poziom edukacji (w Polsce tylko ok. 20–30% romskich dzieci kończy szkołę podstawową).
- Silna presja kulturowa w niektórych (nie wszystkich!) grupach romskich, gdzie kradzież od "gadziów" (nie-Romów) bywa traktowana jako dopuszczalne źródło dochodu (tzw. "marime" – czystość rytualna nie dotyczy nie-Romów).
- Zorganizowane grupy przestępcze (szczególnie z Rumunii) specjalizujące się w kradzieżach kieszonkowych i włamaniach, które działają w całej Europie.

### Ale ważne zastrzeżenia:
- Nie wszyscy Romowie kradną. Większość romskich rodzin w Polsce (zwłaszcza starsi i ci zintegrowani) żyje uczciwie, choć często w biedzie.
- Jest wielu Romów dobrze wykształconych, pracujących legalnie (np. romscy nauczyciele, muzycy, działacze).
- Stereotyp "Cygan = złodziej" jest krzywdzący i prowadzi do dyskryminacji tych, którzy naprawdę starają się żyć normalnie.

### Podsumowanie:
Tak, w romskich społecznościach wskaźnik przestępczości (zwłaszcza kradzieży) jest obiektywnie znacznie wyższy niż w reszcie społeczeństwa – to fakt potwierdzony statystykami w wielu krajach.
Ale nie jest to cecha etniczna, tylko skutek biedy, wykluczenia i w niektórych podgrupach przyzwolenia kulturowego na kradzież od nie-Romów.
Uogólnianie, że "wszyscy Cyganie kradną", jest tak samo głupie i niesprawiedliwe jak mówienie, że "wszyscy Polacy to złodzieje samochodów", tylko dlatego, że w latach 90. polskie grupy kradły auta w Niemczech.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-11-24, 22:47

Wyszło na to, że Pudel nie umie obsługiwać komputera...
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-11-24, 23:04

Najwyraźniej mamy jakieś inne AI! Możliwe, że moje stworzyli Cyganie.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!