Dobromił pisze:Życzę Wszystkim zdrowia.
Wzajemnie.

Ja jeszcze dodam jedną rzecz odnośnie odpowiedzialności i zdrowia. Widzisz np. ja jestem testowany co tydzień na covida. Tylko od samego września przeszedłem już ponad 20 testów. Znam osoby nie tylko zaszczepione, ale i niezaszczepione, które od początku covida, nie były testowane ani razu. Zmierzam do tego, że przechodząc covida bezobjawowo, taka osoba zaszczepiona i nie wykonująca sobie testów. Może go nieświadomie roznosić, a taki ja... zostanę od razu wyłapany i zamknięty w domu.
Pudelek pisze:Do niektórych krajów zaczynają wpuszczać bez testu tylko tych po trzeciej dawce.
Zastanawia mnie, jak to się ma do samego certyfikatu? To w końcu on jest unijny czy wewnątrzpaństwowy? Bo niby nazywa się unijny, a traci ważność różnie, w zależności od kraju. I tak np. miał być ważny rok na terenie 27 krajów Unii, a już jest tylko 9 miesięcy. Ci co się zaszczepili w Polsce do maja 2021, już w lutym do większości albo do wszystkich europejskich krajów na niego nie wjadą. Zaszczepieni w maju i później, już po 9 miesiącach też nie wjadą. a w Polsce będzie on działał jeszcze przez 3 miesiące? Tzn. domyślam się, że w Polsce też zostanie ten okres skrócony do 9 miesięcy. Dziwne też trochę, że tak to wstecz działa i obiecano na rok, a już większości zaszczepionym ten okres się skróci o 3 miesiące.
Tyle, że np. w takiej Francji już jest ważny tylko 7 miesięcy. No i pomimo, że unijny działał teraz będzie 9 miesięcy, to we Francji już jest tylko 7 miesięcy. A w Europie póki co, ale tylko do lutego jest jeszcze ważny 12 miesięcy. Niezły cyrk.