Co ostatnio sfotografowaliśmy...
Taka specyfika szkła, moja Sigma 10-20 też na dziurze (czyli przesłonie maksymalnie otwartej), tak aberruje. Można czasem zmniejszyć przesłonę i wtedy w jakiejś części to zjawisko znika. Niektórych obiektywów to po prostu cecha. No a niektóre tak pracują pod światło. Sokoła stałka daj super obrazek, ale na tym zdjęciu widać tą cechę, tym bardziej, że zdjęcie pod światło robione, większość tych gałęzi, oraz samo drzewo ma ten efekt (ta obwódka zielona i na krawędzi drzewa ta czerwona linia).
Tutaj ja moim zdjęciu (również pod słońce robione), też widać po bokach, na gałęziach aberracje:
Przy okazji też widać w tych bocznych częściach zdjęcia jak mój obiektyw mydli (tu na maksymalnej przesłonie, tj f3,5)
Tutaj ja moim zdjęciu (również pod słońce robione), też widać po bokach, na gałęziach aberracje:
Przy okazji też widać w tych bocznych częściach zdjęcia jak mój obiektyw mydli (tu na maksymalnej przesłonie, tj f3,5)
Ostatnio zmieniony 2021-03-29, 17:37 przez laynn, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziś drugie podejście do Złatnej, bo miała być zajebista pogoda. Dla odmiany była zajebiście brzydka
Potem było Śmierdzące Źródełko...
A na koniec było z 15 min z troche przebijającym się słońcem.
Potem było Śmierdzące Źródełko...
A na koniec było z 15 min z troche przebijającym się słońcem.
Ostatnio zmieniony 2021-04-04, 21:46 przez Piotrek, łącznie zmieniany 2 razy.
Te pierwsze zdjęcia to jak szlak rusza na Rysiankę? Zaraz za mostem po prawej?
W marcu zrobiłem tylko kilka zdjęć. Naszego gościa:
Popatrzeliśmy sobie dość długo w oczy
a wczoraj tak się najedliśmy, że zamiast do domu, poszliśmy na spacer, ja w końcu wziąłem swoje stałki. I tak 28ka nawet fajnie pod światło pracuje, no ale to w końcu, stare, bo stare, ale szkło Pentaxa:
135tka zaś fajnie maluje:
I zachód. Już z DA16-50, tu na 50 :
i ten sam kadr z 28:
Jednak muszę zapolować na 35tkę
W marcu zrobiłem tylko kilka zdjęć. Naszego gościa:
Popatrzeliśmy sobie dość długo w oczy
a wczoraj tak się najedliśmy, że zamiast do domu, poszliśmy na spacer, ja w końcu wziąłem swoje stałki. I tak 28ka nawet fajnie pod światło pracuje, no ale to w końcu, stare, bo stare, ale szkło Pentaxa:
135tka zaś fajnie maluje:
I zachód. Już z DA16-50, tu na 50 :
i ten sam kadr z 28:
Jednak muszę zapolować na 35tkę
Ostatnio zmieniony 2021-04-05, 10:38 przez laynn, łącznie zmieniany 1 raz.