Krakowskie fotografie
Krakowskie fotografie
Otworzę sobie tu wątek do wrzucania swoich krakowskich zdjęć, a co!
Wczoraj przed kilkudniowym załamaniem pogody wybrałem się na przejażdżkę rowerem po centrum Krakowa łapać wieczorne kolory.
Dwie godziny po zakończeniu objazdu lunął rzęsisty deszcz.
Wczoraj przed kilkudniowym załamaniem pogody wybrałem się na przejażdżkę rowerem po centrum Krakowa łapać wieczorne kolory.
Dwie godziny po zakończeniu objazdu lunął rzęsisty deszcz.
Ostatnio zmieniony 2020-07-16, 18:45 przez Sebastian, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziś rano po raz trzeci pojechałem na wschód słońca do Fortu Bodzów. Jest to jedno z kilku popularnych miejsc widokowych w Krakowie, szczególnie fotogenicznych właśnie o wschodzie. Razem ze mną było pięciu innych pasjonatów ze statywami.
Głównym powodem, dla którego tam dziś pojechałem, było słońce wschodzące w połowie sierpnia nad Wawelem. Mgły zagrały jak trzeba, udało się wykorzystać warunki.
Głównym powodem, dla którego tam dziś pojechałem, było słońce wschodzące w połowie sierpnia nad Wawelem. Mgły zagrały jak trzeba, udało się wykorzystać warunki.
Słyszałem taką tezę, że podstawą dobrego zdjęcia krajobrazowego są dobre chmury, a to co niżej, już nie jest takie ważne . W sobotę pojechałem rowerem na Kopiec Krakusa. Użyty do zdjęcia czarno-białego czerwony filtr podkreślił walory sobotniego nieba.
Sukiennice i Rynek Główny
nad Wisłą
kładka Bernatka
Kopiec Krakusa
widok z Kopca Krakusa
widok z Kopca Krakusa
stary kamieniołom Liban
Kopiec Krakusa
Sukiennice i Rynek Główny
nad Wisłą
kładka Bernatka
Kopiec Krakusa
widok z Kopca Krakusa
widok z Kopca Krakusa
stary kamieniołom Liban
Kopiec Krakusa
Sobota na rowerze. Pętla z Puszczy Niepołomickiej przez fragment Wiślanej Trasy Rowerowej. Fajna wycieczka, piękne widoki (choć płasko) z wałów wiślanych i w Puszczy, rozczarował mnie jedynie odcinek wzdłuż Drwinki, na mapie to fajnie wyglądało, ścieżka wzdłuż rzeki, niestety jest ona po obu stronach obudowana wałami przeciwpowodziowymi, a ścieżka prowadzi u podnóża wału, więc mało było widać, dopiero zobaczyłem Drwinkę z mostu na zakończeniu tego odcinka.
Na Wiślanej Trasie Rowerowej
wzdłuż Drwinki
na moście nad Drwinką
w Puszczy Niepołomickiej
Na Wiślanej Trasie Rowerowej
wzdłuż Drwinki
na moście nad Drwinką
w Puszczy Niepołomickiej
Piątkowego grudniowego popołudnia pakuję statyw i aparat do plecaka, wsiadam na rower fotografować wieczorny zamglony Kraków.
Jakieś dwa tygodnie temu wracałem skądś do domu rowerem przez krakowskie Stare Miasto i duże wrażenie zrobiły na mnie opustoszałe ulice w wieczornej mgle. Wymarłe miasto. Czekałem na podobne warunki i udało się to właśnie 11 grudnia. Było jednak trochę inaczej. Miasto rozświetliły świąteczne dekoracje, pojawiło się więcej spacerowiczów. Może to kwestia, że był to piątkowy wieczór przed weekendem, ale ja myślę, że ludzie mają już dość siedzenia w domach. Spora kolejka przez cukiernią na Grodzkiej, gdzie sprzedają na wynos grzane wino - o czymś to świadczy. A poza tym klimat, nastrój i gra świateł na ulicach otulonych mgłą.
bazylika św. Floriana
Planty
Brama Floriańska
ulica Floriańska
kościół Mariacki na Rynku Głównym
Sukiennice
ulica Floriańska
świąteczna choinka na Rynku Głównym
Mały Rynek
ulica Sienna
Mały Rynek
pomnik Adama Mickiewicza
wylot ulicy Grodzkiej
świąteczna dekoracja na Rynku Głównym
Wieża Ratuszowa
Planty
ulica Grodzka
pod kościołem św. Andrzeja
Wawel
kościół św. Bernarda
nad Wisłą
Wawel - Baszta Sandomierska
Ostatnio zmieniony 2021-01-18, 18:41 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.