włodarz pisze:Blisko szczytu Koziej Równi (930 m) znajduje się Niedźwiedzia Skała z tablicą poświęconą Hermanowi Henklowi.
Na tej skale jest niestety jeszcze jedna "atrakcja"
Kiedyś spotkałem pod Niedźwiedzią Skałą dwóch Czechów (sporo ich chodzi, a jeszcze więcej jeździ na rowerze po Górach Sowich, bo to jedyne sudeckie pasmo sięgające powyżej 1000 metrów, którego nie mają w swoich granicach), gestykulujących i czymś mocno oburzonych. Patrzyli na napis na skale "WAŁĘSA TO SKURWYSYN POLSKIEGO NARODU" i nie mogli uwierzyć, że takie słowa się tam pojawiły. I że są tam już od kilkunastu lat - to akurat ja im powiedziałem. "Wśród ludzi jest wielu idiotów, ale tu są przecież leśnicy, jakieś władze administracyjne, i nikt nie reaguje?". I dalej "Przecież wśród żyjących Polaków nie ma nikogo bardziej znanego w świecie. Bez sensu!". Było jeszcze "Polityków można nie lubić, ale pluć na swoją historię i na to plucie nie reagować?"
Było to przykre, zwłaszcza dla mnie. Zmieniliśmy temat. Oni pojechali w stronę Przełęczy Jugowskiej, ja potuptałem w kierunku Wielkiej Sowy. Zdjęcia skały przy nich nie zrobiłem. Dopiero wiele lat później, w listopadzie 2016 r.
To teraz też zmienię temat...
Piękną wycieczkę miałeś! I pogodę! Chociaż gdy przeczytałem najpierw tytuł, a później dwa pierwsze słowa "Niebieski szlak" to pomyślałem, że szedłeś z Głuszycy do Srebrnej Góry szlakiem niebieskim (poza "zielonym" odcinkiem z Walimia na Przeł. Walimską). Jest trochę lekceważony, na pewno ma zdecydowanie mniej walorów widokowych nich czerwona grzbietówka. Kiedyś, jeszcze do lat 90., było inaczej. Co parę kilometrów wchodziło się na widokowe polanki, "skierowane" na wschód i południowy-wschód. Teraz, poza Wielką Sową, pozostał praktycznie tylko widok z Czeszki (na którą trzeba trochę z tego szlaku podejść) i zarastające widoczki z trawersów między Przeł. Woliborską a Srebrną Górą. Mało kto nim chodzi, chociaż np. vidraru i darkheush stosunkowo niedawno tam byli idąc z Nowej Bielawy na przeł. Woliborską I chyba - sądząc z relacji - im się podobało?