Schroniska Artur von Schmidt hause -Alpy
-
Samfisher74
Schroniska Artur von Schmidt hause -Alpy
Schronisko jest położone na wysokości 2360 mnpm na szlaku z Mallnitz na Sauleck - jeden z najłatwiejszych trzytysieczników w Alpach. Położeniem przypomina trochę nasze schronisko na Pięciu Stawach ponieważ też leży nad brzegiem górskiego jeziora Dosner See. Jest to typowy obiekt górski, nie ma jakichś specjalnych luksusów ale jest gdzie przenocować, zjeść czy wypić. Fajnym pomysłem z którym spotkałem się pierwszy raz jest darmowa woda dla turystów, możesz się albo napić albo nalać do butelek. W schronisku można puścić tylko gotówką, ceny trochę wyższe od Polski ale dramatu nie ma. W schronisku nie ma dużo gości, to też była dla mnie niespodzianka, było dosłownie kilka osób i dużo wolnych stolików. Miejsce na nocleg można ogarnąć bez rezerwacji, po prostu schodzisz ze szlaku idziesz do gospodarza i masz miejsce.O czym nie wspomniałem , jest przemiła obsługa dogadać się można po niemiecku, angielsku lub w mieszaninie tych języków .
- Załączniki
-
- IMG_20250807_113946.jpg (4.93 MiB) Przejrzano 6201 razy
Re: Schroniska Artur von Schmidt hause -Alpy
Piękne schronisko !
-
Samfisher74
Tak, góry piękne i s hroniska też. Polecam każdemu spróbować się wybrać w Alpy, ja mam ze Szczecina daleko ale i tak warto.
-
Samfisher74
Samfisher74 pisze:Tak, góry piękne i schroniska też. Polecam każdemu spróbować się wybrać w Alpy, ja mam ze Szczecina daleko ale i tak warto.