Darz Szlak.
Ciężka praca nie pozwala człekowi ruszyć w teren w tygodniu. O poranku w tygodniu. Za to wieczorem ...
Po przepracowaniu w dobrym stylu całych pięciu dni pracy w Ogrodowcu i we mnie zawył Zew Górski. I to nie byle jaki. Wył od strony demonicznej góry Matyski. Sami widzicie ile mroku jest w tej nazwie. A co tam w nazwie ! To co jest na zboczu tej góry to wręcz woła o pomstę do piekła !
Sami widzicie, że ta wyprawa to było straszliwe wyzwanie. Do tego pogoda nad Żywiecczyzną była od paru dnia stała - zaczynało mocno padać od godziny 15, i tak sobie padało, warczało i błyskało do około 18. Dlatego stare wygi czyli my ruszyliśmy w bój dopiero po godzinie 18. Wcześniej walczyłem z kotami.
Start do Wyprawy miał miejsce z ostatniego parkingu w Radziechowach. Od razu wita nas stacja Drogi Krzyżowej. O tej Drodze krążą straszliwe słuchy. Tak straszne, że boję się o tym pisać. Poszukajcie, poczytajcie i przybywajcie.
Po przejściu wijącej się ulicy wychodzimy na świat. Wiecie kogo widzicie ?
Po chwili weszliśmy w strefę mroku i grozy.
Przy tym miejscu zatrzymałem się i zadumałem nad bardzo ciekawym przedstawieniem architektonicznym. Te kolumny ...
Jest coraz straszniej.
Na ukojenie nerwów. Tuż obok szlaku na Radziechowską.
Na tych gwoździach są wypisane grzechy.
A tam dymy nad trawami.
Zbliżamy się do końca.
Koniec.
Spójrzmy na Beskidy.
Nad Matyską czuwa Mroczna Postać.
Nie ma lekko. Po przejściu takiej Drogi Krzyżowej można ...
Jesteśmy z Ogrodowcem tak wstrząśnięci, że nie możemy wrócić na kwaterę. Tak nas to poruszyło, że ruszyliśmy dalej.
W niezbadany świat wzgórz nad Radziechowami i Twardorzeczką oraz Ostrym. Nikt przed nami tam nie był. Jesteśmy Odkrywcami.
Na początek jako pierwsi ludzie widzimy taki obraz : Grojec, kościół w Radziechowach, szkoła tamże i Komin.
Świat musi nam uwierzyć - to jest Matyska.
Odkrywca patrzy na świat.
Po lewej Góra Babia.
Nienazwany szczyt.
Tak ! Po prawej Skrzyczne i Ostre ! Wreszcie !
Zobaczyliśmy Bramę.
Te wody to Jezioro Żywieckie. Nikt wcześniej go z takiej perspektywy nie widział.
Żywiecki za Matyską.
Olbrzymi wał Beskidu Małego. Kolejne epokowe ujęcie.
Dzikie miejscowości u stóp.
Czy widzicie te rośliny ? Są tak bujne ponieważ rosną tutaj od powstania świata.
Tak się tutaj nachodziliśmy, że ścieżkę wydeptaliśmy. Ogrodowiec odpoczywa.
Spędziliśmy tam z trzy dni. Zapiski, zdjęcia, namiary. W końcu odkryliśmy nowy kawałek świata !
Ale trzeba było wracać do świata znanego.
W reklamówce mamy wszelkie informacje o tym miejscu. za niedługo wydamy je pismem.
Dotarliśmy do znanej już nam cywilizacji. Resztę dnia spędziliśmy na naukowych rozmowach.
P.s. Czy zostaliśmy pozaszlakowcami ?
Z Matyski w niezbadany świat ...
Z Matyski w niezbadany świat ...
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Re: Z Matyski w niezbadany świat ...
Przepełniona przemocą relacja, do tego same góry z krzyżami, aż się boję zapytać w co wierzysz!?
A ta bujną roślinność podobno została tam przeniesiona z Cieszyna tuż po Chrzcie Polski
Maryśka jest spoko.
P. S
Podobno jesteście nimi od urodzenia !
A ta bujną roślinność podobno została tam przeniesiona z Cieszyna tuż po Chrzcie Polski
Maryśka jest spoko.
P. S
Podobno jesteście nimi od urodzenia !
Nie byłem, nie widziałem, ale niezłe sado-maso tam postawili. Idealnie się komponuje z Wysublimowanymi Gustami Muzycznymi.
P.S. Też uważam, że Maryśka jest spoko
P.S. Też uważam, że Maryśka jest spoko
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
- Tępy dyszel
Straszna wycieczka. To korona pogórza radziechowsko-przybędzkiego ?
Nie.
P.s. Czy zostaliśmy pozaszlakowcami ?
Nie.
Byli tu delikatni forumowicze co pisywali pod wpływem wyrobów piwopodobnych, czas na piszących pod wpływem Maryśki. Efekt na pewno będzie lepszy.
Panie Adrian - tak, podobne krzewy widziałem w okolicy cieszyńskiej rotundy.
Panie Seb - warto każdą ze stacji dokładnie obejrzeć. Jest ciekawie. A co do muzyki to dwa dni temu wróciłem do twórczości Talking Heads. Zapewne znasz.
Panie Dyszel - tak, to te tereny. Ta Korona przyćmi wszystkie inne Korony w okolicy. Tak swoją drogą to na tej wyprawie widzieliśmy trzy szczyty z KGP ( Czupel, Skrzyczne i Góra Babia ) i jeden szczyt z Korony Kosmosu - wiadomo kto.
P.s. To jesteśmy czy nie jesteśmy pozaszlakowi ?
Panie Adrian - tak, podobne krzewy widziałem w okolicy cieszyńskiej rotundy.
Panie Seb - warto każdą ze stacji dokładnie obejrzeć. Jest ciekawie. A co do muzyki to dwa dni temu wróciłem do twórczości Talking Heads. Zapewne znasz.
Panie Dyszel - tak, to te tereny. Ta Korona przyćmi wszystkie inne Korony w okolicy. Tak swoją drogą to na tej wyprawie widzieliśmy trzy szczyty z KGP ( Czupel, Skrzyczne i Góra Babia ) i jeden szczyt z Korony Kosmosu - wiadomo kto.
- sprocket73
- Kontakt:
Masońska droga krzyżowa, sponsorowana przez Żydów i Niemców, mąci w głowie każdemu kto ją zobaczył. Nawet zwierzęta się jej boją. Straszne!
A potem tak, byliście pozaszlakowcami i odkrywcami popołudniowymi
A potem tak, byliście pozaszlakowcami i odkrywcami popołudniowymi
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
- Tępy dyszel
Nie jesteście pozaszlakowi. Początek wycieczki szlakiem niebieskim sprawił, że nie jesteście godni ww.tytułu.
A czy mam szansę na poprawę ?
- Tępy dyszel
Dobromił pisze:A czy mam szansę na poprawę ?
Oczywiście.
Można powiedzieć, że zapoczątkowałeś nową odsłonę chaszczowania - wersja łąkarska
Można tam wypasać bydlaki.
P.s. Po zdobyciu tej niezdobytej góry nadaliśmy jej nazwę - Kopa Radziechowska, 580 m n.p.m.
P.s. Po zdobyciu tej niezdobytej góry nadaliśmy jej nazwę - Kopa Radziechowska, 580 m n.p.m.