c.d.
"Podnoszę kielona, znowu bach, lecą żurawie, pięknie, wchodzi we mnie cała magia północy, jakbym połknął fiord."
Książkowe nowości
Re: Książkowe nowości
Wiolcia pisze:mam przeczytać
Zabrzmiało złowrogo - czyżby brakowało Ci zadań domowych? W życiu nie czytałabym książki "bo muszę". Jak coś do mnie nie przemawia - do kąta i biorę kolejną
Ideą Dyskusyjnych Klubów Książkowych jest to, by... podyskutować. Więc musi być płaszczyzna porozumienia... książkowego.
Jakoś nie czuję się zmuszana do przeczytania tych kilkudziesięciu stroniczek. To nawet jakaś okazja, by sięgnąć po coś, czego bym pewnie nie przeczytała.
A jak będę się czuła przytłoczona wymuszoną lekturą (ale jak?), to po prostu nie przeczytam. Albo się wymiksuję ze spotkań. Tym bardziej, że idę tam w celach, hmm, poznawczych?
Jakoś nie czuję się zmuszana do przeczytania tych kilkudziesięciu stroniczek. To nawet jakaś okazja, by sięgnąć po coś, czego bym pewnie nie przeczytała.
A jak będę się czuła przytłoczona wymuszoną lekturą (ale jak?), to po prostu nie przeczytam. Albo się wymiksuję ze spotkań. Tym bardziej, że idę tam w celach, hmm, poznawczych?
Sebastian pisze:c.d.
"Podnoszę kielona, znowu bach, lecą żurawie, pięknie, wchodzi we mnie cała magia północy, jakbym połknął fiord."
"Bywają okazje - rzekł wyjaśniajacym tonem, zlizując krew z warg - gdy zwyczajnie nie można się nie napić."
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
vidraru pisze:Wiolcia pisze:"Jack London. Żeglarz na koniu" - Irving Stone
Biografie mają swoje plusy i minusy. Lubię poznać ukryty warsztat, ile by na nie nie biadolił Fermin u Zafona. Głównie za tło, wpasowanie zaprawą danej epoki. W planach mam „Pan raczy żartować, panie Feynman”, oczekując na czerwcową premierę biografii Marka Twaina Chernowa. W swoim czasie z parowców na Missisipi przesiadłem się na szkunery poławiaczy fok i zaprzęgi psów, a znam jedynie klasyki tj. Zew krwi, Biały Kieł, Wilk Morski i Bellew Zawierucha. Utkwiło mi zgrabne "jestem jak ziarno rzucone między ciernie". Jack London zafascynowany był socjalizmem, gdzie w jego czasach za włóczęgostwo trafiało się do więzienia, a nie liczyło na socjal. Jak to ujęła żelazna dama "problem socjalizmu jest finalne wyczerpanie pieniędzy finansujących go ludzi".
Z bieżących mogę polecić "AI Doktor" Razmiego, a teraz czytam historyczną "Jak ukryć imperium" Immerwahra.
Ostatnio zmieniony 2025-01-29, 20:02 przez 1OO, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebastian pisze:A ja zacząłem właśnie czytać "Informację zwrotną" Jakuba Żulczyka.
Mocna i prawdziwa. Dzięki za polecenie.
Książka jest dobra, ciężka i wstrząsająca. Nie da się czytać dużo naraz.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
1OO pisze:Marka Twaina
"Ludożerstwo w wagonach" i "Listy z Ziemi". Amen.
Dobromił pisze:1OO pisze:Marka Twaina
"Ludożerstwo w wagonach" i "Listy z Ziemi". Amen.
Polecam Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg
*taki ze mnie figo-fago, że pomyliłem biografów Waltera Isaacsona z Ronem Chernowem.
Dzięki, udam się do biblioteki.