Krakowskie fotografie

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Re: Krakowskie fotografie

Postautor: Sebastian » 2026-06-28, 19:12

Dziś mogłem jechać z trzema (!) paniami na Stawy Rohackie, ale odpuściłem. Wolałem pojechać z Ukochaną Renią na rowery, co było dla mnie jednak lepszym rozwiązaniem w te upały. Plan był taki, by zwiedzić wschodnią część Puszczy Niepołomickiej, gdzie jest sporo liściastych starodrzewów - inną w charakterze od bardziej znanych sosnowych lasów bliżej Niepołomic i może nawet sklecić z tej wycieczki porządną relację na blogu. Niemniej ostre słońce stojące wysoko na niebie pokonało moje blogowe zapędy i ograniczę się do krótkiej relacji - pełny wpis może kiedyś, jak pojadę w bardziej sprzyjające warunki, a pojechać warto. Mapka: https://mapy.com/s/mebojojazu

Zaczynamy w miejscowości Chobot. Po zaparkowaniu przy parkingu znajdującym się przy nieczynnym już sklepiku spożywczym, który nie wytrzymał konkurencji sieci handlowych i krótkim odcinku wzdłuż drogi wjeżdżamy w las.

Obrazek

Starodrzewy są, tylko trzeba zanurzyć się głębiej w las. Są też starorzecza, dziś już suche i zarośnięte trawą, ale z widocznymi jeszcze jakimiś resztkami urządzeń wodnych.

Obrazek

Obrazek

Jedziemy do wsi Drwinia. Znajduje się tam wieża widokowa, która jest totalnie z dupy i stanowi chyba element przepalania kasy przez gminę. Ale wchodzimy na nią. Tatr nie widać, w ogóle mało widać.

Obrazek

Obrazek

Jedziemy teraz rowerem wzdłuż Drwinki. Krajobraz łąkowy, o tej porze roku przypominający nieco sawannę. Rzeczki Drwinki nie widać, jedziemy pod wałem przeciwpowodziowym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dojeżdżamy na most na Drwince, którym przejedziemy do drugiego, większego obszaru Puszczy Niepołomickiej. Widoki z mostku fajne, dużo lepsze niż z wieży. Rzeczka cała zarośnięta nenufarami. Nie bawię się w Bogumiła z "Nocy i Dni", nie zbieram dla Reni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wjeżdżamy z powrotem do puszczy. Jest tu płasko, wg mapy dziś na dystansie 39 km mamy całe 20 metrów podjazdów. Puszczę przecinają liczne proste jak strzelił drogi, niczym w USA. Większość z nich jest szutrowa, choć jest kilka asfaltowych.

Obrazek

Obrazek

Czarny Staw okazuje się być rozczarowaniem, ale to może tylko kwestia pory roku. Za to rosną na nim ładne kwiatki.

Obrazek

W Puszczy jest dużo paproci

Obrazek

Podjeżdżamy pod miejsce obserwacyjne, gdzie można wypatrywać żubry mieszkające tutaj w zagrodzie.

Obrazek

Niestety żubry pokonał upał, bo nie pokazał się ani jeden. Świnie.

Obrazek

Mały detal na koniec.

Obrazek

Wracamy na asfalt. Jedziemy do centrum Zabierzowa Bocheńskiego do piekarni na kawę mrożoną i jakieś ciastka - w taki upał nie mamy ochoty na gorący obiad. Po posiłku wracamy do klimatyzowanego samochodu, którym jedziemy do klimatyzowanego mieszkania. Cudowny dzień.

Renia zadowolona z obu wycieczek, wczorajszej i dzisiejszej.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2026-06-28, 19:30

To świnie czy żubry?
W Puszczy Niepołomickiej też płasko. A ponoć ktoś na Podlasie narzekał ;)
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2026-06-28, 19:49

Wiolcia pisze:To świnie czy żubry?

Żubry ale świnie ;)

Wiolcia pisze:W Puszczy Niepołomickiej też płasko. A ponoć ktoś na Podlasie narzekał ;)

Fakt, ale Puszczę mam pod nosem, a Podlasie doceniam, mimo wszystko.