No dobra, ostatnie podejście. Na obecnej granicy z Ukrainą, gdzieś na wysokości Wielkiej Rawki. Jest tam niebieski szlak, którym turyści mogą wędrować.
Jeżeli jeszcze dalej na wschód to musieliby mieć konszachty ze SG.
W sumie trudno mi odpowiadać na tę zagadkę, gdyż jak mawia jeden forumowicz "zawsze tam nie byłem" a i z czasem u mnie krucho.
Quiz Góry Polski
-
-
Jestem pełen podziwu dla Twojej dociekliwości włodarzu...już jesteś na dobrej drodze...we wskazanym przez Ciebie miejscu stoi teraz, tak na oko słup 80...ale granica tam jest
a wyraźnie i grubo pisałem
i
I nie chodziło mi o to że okolice Kańczowej i Beskidu Wołosackiego widać z legalnego szlaku na Rawki
Jesteś już blisko!!
PS.Jak się kiedyś spotkamy w Biesach to Cię zaprowadzę...ale doszukaj się wreszcie!!!
a wyraźnie i grubo pisałem
byłej granicy
i
W 1946 było prostowanie granic...kawałek został przydzielony Polsce, słupy pozostały, widać je ze szlaku.
I nie chodziło mi o to że okolice Kańczowej i Beskidu Wołosackiego widać z legalnego szlaku na Rawki
Jesteś już blisko!!
PS.Jak się kiedyś spotkamy w Biesach to Cię zaprowadzę...ale doszukaj się wreszcie!!!
-
sokół pisze:Ja też walczę...
znalazłem taki urywek mapy,
Menczył granica przechodziła przez szczyt.
A obecnie caly szczyt jest w Polsce.
Rozmawiałem z SG...podobno granica przebiega nadal przez szczyt...ale nie byłem, nie widziałem...
...ale nawet gdyby...to jaki numer miałby słup przedwojenny..o ile w ogóle tam stał..prawdopodobnie 5/?(na WIG-u nie jest oznaczony, choć z drugiej strony zdarzały się i wtedy kartografom babole)
I jesteśmy coraz bliżej
-
I tak pomalutku doszliśmy do celu.
Dodam, że słupka (albo raczej znaku) nie było przez dziesiątki lat widać, dopiero niedawno zapaleńcy z SG, i nie tylko, odnaleźli go pod warstwą ziemi i liści.
A sama granica została wyprostowana w 1946. W zamian za ten trójkąt z Rozsypańcem sowieci zabrali mały obszar na Połoninie Bukowskiej i masyw Stinskiej który przed wojną był na linii granicy polsko-czechosłowackiej.
Zadajesz.
Dodam, że słupka (albo raczej znaku) nie było przez dziesiątki lat widać, dopiero niedawno zapaleńcy z SG, i nie tylko, odnaleźli go pod warstwą ziemi i liści.
A sama granica została wyprostowana w 1946. W zamian za ten trójkąt z Rozsypańcem sowieci zabrali mały obszar na Połoninie Bukowskiej i masyw Stinskiej który przed wojną był na linii granicy polsko-czechosłowackiej.
Zadajesz.