Takie ciekawostki ze świata.

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
bluejeans

Postautor: bluejeans » 2015-04-20, 20:23

Vlado pisze:Może autor tekstu zapomniał o tym, że miasteczko ma zimową przerwę

Basia Z. pisze:Miasteczko było po prostu zamknięte na zimę.
Może tak być.

Basia Z. pisze:z tego że przejęli Wesołe Miasteczko bardzo się cieszę. Może coś się tam w końcu zacznie dziać.
Wrzucając tę informację tutaj też głównie myślałam właśnie o tym, że fajnie, że to miejsce znów ożyje i nabierze barw, jak kiedyś.

Ostatnio byłam tam ładnych parę lat temu i byłam zaskoczona, jak bardzo różniło się od tego, co pamiętałam z dzieciństwa.
Ale planetarium, które w dzieciństwie wydawało mi się ogromne (inaczej, niż podczas mojej ostatniej tam wizyty) i teren wokół niego, był mimo wszystko dość zadbany.
ZOO omijałam szerokim łukiem, no ale to już zupełnie inna historia.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-04-20, 21:24

bluejeans pisze:Ale planetarium, które w dzieciństwie wydawało mi się ogromne (inaczej, niż podczas mojej ostatniej tam wizyty) i teren wokół niego, był mimo wszystko dość zadbany.
ZOO omijałam szerokim łukiem, no ale to już zupełnie inna historia.

Planetarium jest OK, jakiś rok temu był tam gruntowny remont, a seanse są przygotowywane stale nowe, aby gości nie znudzić.
Kiedyś chodziłam tam kilka razy w roku z dziećmi, teraz bywam raz na parę lat, ale akurat w październiku ubiegłego roku oprowadzałam po parku wycieczkę i też poszliśmy na seans.

W pobliżu z ciekawych miejsc jest jeszcze skansen, tam bardzo lubię przychodzić na spacery i w sumie to bywam średnio raz na dwa miesiące. Ostatnio w skansenie jest kilka nowych obiektów - np. młyn wodny, folusz, wiatrak, a mają jeszcze plany rozbudowy, gdyż pozyskali nowy teren.
Każdy z tych obiektów ma innego gospodarza, są od siebie niezależne i dlatego ich stan jest tak bardzo różny.
bluejeans

Postautor: bluejeans » 2015-04-21, 01:45

Basia Z. pisze:W pobliżu z ciekawych miejsc jest jeszcze skansen, tam bardzo lubię przychodzić na spacery i w sumie to bywam średnio raz na dwa miesiące. Ostatnio w skansenie jest kilka nowych obiektów - np. młyn wodny, folusz, wiatrak, a mają jeszcze plany rozbudowy, gdyż pozyskali nowy teren.
Każdy z tych obiektów ma innego gospodarza, są od siebie niezależne i dlatego ich stan jest tak bardzo różny.
W tym skansenie jeszcze nie byłam, a od dawna się tam wybieram.
Muszę się wreszcie ogarnąć i tam pójść, kurczę.
Dzięki, Basiu, że mi o nim przypomniałaś.
Awatar użytkownika
Vlado

Postautor: Vlado » 2015-04-21, 10:18

Chorzowski skansen podobał mi się bardzo;)

Nowy rekord fruwających pociągów:
http://www.pap.pl/palio/html.run?_Insta ... -897230788
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-04-21, 10:31

Niech tylko rozkręci się na dobre nasze pendolino, to Maglev może ...
PKP świadomie wprowadza je powoli, aby podróżni nie zaznali szoku ;)

Kiedyś jeździliśmy do Chorzowa, ale po kilku rajdach po europejskich parkach (właściwie już po pierwszym) entuzjazm do Śląskiego Wesołego Miasteczka zanikł :(

Edit: a może napisać nazwę ŚWM z małych liter?
Ostatnio zmieniony 2015-04-21, 10:34 przez ceper, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/
Enjoy your life-never look back. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-04-21, 16:50

ceper pisze:Edit: a może napisać nazwę ŚWM z małych liter?

To jest nazwa własna, więc chyba z dużych, ale też nie jestem pewna.
To Wesołe Miasteczko czasy świetności przeżywało w latach 60, ewentualnie jeszcze początkiem 70 XX w., potem było już coraz to gorzej i gorzej, mimo zakupu kilku nowych urządzeń.
W każdym razie ja osobiście tak to odbierałam.

Ale ja ogólnie nie przepadam za parkami rozrywki.
Ostatnio zmieniony 2015-04-21, 16:51 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-04-21, 18:34

Basiu, to nie jest problem ortografii, lecz porównania ilości i jakości atrakcji, klimatu obiektu do zagranicznej konkurencji. W ŚWM na zakończenie puszczano ładny utwór na trąbce, raz też przepędziła nas burza - sentyment drobny pozostał ...
Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. /Mt 13,12/

bluejeans

Postautor: bluejeans » 2015-04-21, 22:59

Vlado pisze:Nowy rekord fruwających pociągów:
http://www.pap.pl/palio/html.run?_Insta ... -897230788
Och, mamuniu. Zdaje się, że do listy niechętnie dosiadanych przeze mnie pojazdów, dołączą latające pociągi...
bluejeans

Postautor: bluejeans » 2015-05-02, 15:07

Anarchia, mafia i przeludnienie. Historia prawdziwego Gotham City

http://www.tvn24.pl/anarchia-mafia-i-pr ... 603,s.html
21 lat temu zrównane z ziemią zostało anarchistyczne „miasto”, które przez ponad 100 lat funkcjonowało poza kontrolą jakiegokolwiek państwa. Kowloon Walled City na terenie Hongkongu był enklawą bezprawia dla przestępców i nielegalnych imigrantów. Złą sławę zdobyło w całej Azji.

Anarchiczna przeszłość Kowloon stała się inspiracją dla artystów. To stąd czerpano natchnienie m.in. przy tworzeniu slumsów Gotham City w jednym z filmów o Batmanie. Posępna sceneria enklawy została również wykorzystana w książkach Roberta Ludluma i grach komputerowych.

"Miasto ciemności” do dziś fascynuje architektów jako unikalny przykład wielkomiejskiej dżungli, która powstała bez planu, spontanicznie i bez kontroli. Wielkie, ludzkie mrowisko stało się symbolem zaradności, zdolności przetrwania i – względnie pokojowego - współżycia tysięcy stłoczonych ludzi.
bluejeans

Postautor: bluejeans » 2015-05-03, 22:45

Basia Z. pisze:Miasteczko było po prostu zamknięte na zimę.
Zimą nic się tam nie dzieje.
W ubiegłym roku do października było czynne, ale działała tylko część urządzeń.
Poza tym wszystkie one są bardzo stare i wyeksploatowane.

Startują zwykle na 1 maja i w tym roku też tak chyba będzie.
No i wystartowali :D
Utknęli na karuzeli. Akcja straży w wesołym miasteczku

http://kontakt24.tvn24.pl/utkneli-na-ka ... 67016.html

(Przepraszam, nie powinnam się uśmiechać, ale jakoś tak mnie rozbawiła ta sytuacja w kontekście naszego krótkiego wątku:) Uśmiech był jak najbardziej życzliwie sympatyczny)
Awatar użytkownika
Vlado

Postautor: Vlado » 2015-05-05, 21:16

Krzyś66

Postautor: Krzyś66 » 2015-05-06, 09:03

..."przyczyną wędrówki może być poszukiwanie partnerki"...
Ale koleś wybredny :)
Podobną wędrówkę zaobserwowali u wilków pracownicy z WPN(Wigierski) , jeden z wilków przyszedł z Niemiec aż spod granicy z Francją.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Postautor: Basia Z. » 2015-05-06, 09:35

Gdzieś była strona, gdzie online można było oglądać trasy przemierzane przez te misie, bo badaniem objęto kilka niedźwiedzi różnej płci.
Faktycznie ciekawa sprawa.
Awatar użytkownika
ceper

Postautor: ceper » 2015-05-06, 09:47

Gdyby zwierzaki nie miały GPS-a, to ciekaw jestem, w jaki sposób wróciłyby na ojczyzny łono lub dotarły do celu. ;)
Tyle nowych dróg, urbanizacja i debilne oznaczenia dróg, gdzie kierowca może pobłądzić.

Awatar użytkownika
Tępy dyszel

Postautor: Tępy dyszel » 2015-05-06, 16:32

Krzyś66 pisze:..."przyczyną wędrówki może być poszukiwanie partnerki"...
Ale koleś wybredny

Niedźwiedzia Iwo może uratować tylko mezalians, z jakże cudowną pandą. Dzięki niej, można poznać jak ,,smakuje" miłość :-o