27 lipca 2013r. - Koprovy Szczyt.
- tatromaniak
27 lipca 2013r. - Koprovy Szczyt.
Trasa:
Popradske pleso, zast. – Popradske pleso – nad Żabim potokom – Vysne Koprovske sedlo – Koprovsky stit - Popradske pleso, zast.
Długość trasy: 19,2 km.
Suma podejść: 1230m.
Czas przejścia z popasami: 9,5 godz.
Zaczynamy w trójkę przed samą 6,00 aby grubo przed 11 być już na szczycie, bo prognozy popołudniowe nie wskazują jednoznacznie na dobrą pogodę przez cały dzień.
Widoczność tego dnia akurat w tym rejonie była bez zarzutu, chociaż w kierunku zachodnim było nieco gorzej ale to już problem tych, którzy się właśnie tego dnia tam wybrali
Temperatura na szlaku w sam raz do takiego wędrowania nie dająca się w ogóle we znaki inna jak w przypadku dolin.
Jak było w prognozach na asfalcie w drodze powrotnej lekko około 14 pokropiło ale te krople praktycznie nie dolatywały do ziemi w tej dość wysokiej temperaturze tu na dole.
Do parkingu dochodziliśmy już w słońcu zadowoleni z udanej wyprawy.
Reszta na obrazkach:
https://picasaweb.google.com/1149374793 ... 7904160642
Popradske pleso, zast. – Popradske pleso – nad Żabim potokom – Vysne Koprovske sedlo – Koprovsky stit - Popradske pleso, zast.
Długość trasy: 19,2 km.
Suma podejść: 1230m.
Czas przejścia z popasami: 9,5 godz.
Zaczynamy w trójkę przed samą 6,00 aby grubo przed 11 być już na szczycie, bo prognozy popołudniowe nie wskazują jednoznacznie na dobrą pogodę przez cały dzień.
Widoczność tego dnia akurat w tym rejonie była bez zarzutu, chociaż w kierunku zachodnim było nieco gorzej ale to już problem tych, którzy się właśnie tego dnia tam wybrali
Temperatura na szlaku w sam raz do takiego wędrowania nie dająca się w ogóle we znaki inna jak w przypadku dolin.
Jak było w prognozach na asfalcie w drodze powrotnej lekko około 14 pokropiło ale te krople praktycznie nie dolatywały do ziemi w tej dość wysokiej temperaturze tu na dole.
Do parkingu dochodziliśmy już w słońcu zadowoleni z udanej wyprawy.
Reszta na obrazkach:
https://picasaweb.google.com/1149374793 ... 7904160642
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez tatromaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Malgo Klapković
- tatromaniak
- Malgo Klapković
- Tatrzański urwis
Tam mnie jeszcze nie było, chociaż blisko było, bo w tamtym roku schodząc z Rysów miałem plan, żeby się tam wdrapać, niestety ograniczył mnie wtedy autobus do Polski bo bym się nie wyrobił. Szczyt patrząc z innych szczytów mi się podoba, więc pewnie się tam też wdrapię, tym bardziej, że zdjęcia i widoki zachęcają.
Ostatnio zmieniony 2013-07-29, 22:40 przez Vision, łącznie zmieniany 1 raz.
- tatromaniak
Malgo Klapković pisze:Zapewne powtórzę ten Twój wyczyn, natomiast nie wiem czy nie ciekawiej jest na Krywaniu?
Stopień trudności tego szlaku jest porównywalny z Krivaniem wg mojej oceny / byłem po 2 razy na tych szczytach /.
Krivań jest jednak nudniejszy w zdobywaniu go i wymaga znacznie większego nakładu sił.
Janusz, co byś śmigał jeszcze długo po wierchuszkach zależy głównie od właściwego eksploatowania nóg.
Młodzieży, kijki, kijki i jeszcze raz kijki na szlakach!!! Szkoda nóg
Vision, w ubiegłym roku byłem po raz pierwszy na tym szczycie i będę go powtarzał w każdym roku o ile pozwoli na to zdrowie bo warto tam wracać
Wielkim plusem trasy na Koprowy ( akurat nie tej jaką Janek szedł ) są Hińczowe Stawy. Drogie Panie i Drodzy Panowie - marsz na szczyt !!! Tylko nie pchajcie się tam od razu - jego powierzchnia jest "biletowana"
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- tatromaniak
Dobromił pisze:Wielkim plusem trasy na Koprowy ( akurat nie tej jaką Janek szedł ) są Hińczowe Stawy. Drogie Panie i Drodzy Panowie - marsz na szczyt !!! Tylko nie pchajcie się tam od razu - jego powierzchnia jest "biletowana"
Oj gdyby ta trasa z Chłopka bezpośrednio na Wielki Hińczowy Staw była legalna !
Widok z niej cudowny na stawy w dole a i powrotu w tłumach do Czarnego Stawu można uniknąć
Miejsca na Koprovym rzeczywiście mniej niż na Giewoncie ale przy starcie o 6 z dołu / 90% wali na Rysy / można na Koprowym nawet poleżeć:
https://picasaweb.google.com/1149374793 ... 6367679746
Ostatnio zmieniony 2013-07-30, 09:02 przez tatromaniak, łącznie zmieniany 2 razy.
- tatromaniak
sokół pisze:Koprowy polecałbym jednak mimo wszystko bardziej jesienną pora, lepsze kolorki będą.
Janek ma rację, trudności tam jako tako nie ma.
Masz rację, ale tam jest zawsze bardzo ładnie
W ubiegłym roku byłem jak były resztki śniegu i kwitnące kaczeńce - cudo
A jaki problem jesienią tam prysnąć, łącząc z czymś innym.
Już nie chodzi tak już o szczyt jak Dolinę Mięguszowicką głównie
- tatromaniak
Tak dla porównania zdjęcia z ubiegłego roku z tego szczytu uwzględniające to o czym wcześniej mówiłem:
https://picasaweb.google.com/1159132040 ... vskiSzczyt
Było to cały i aż miesiąc wcześniej
https://picasaweb.google.com/1159132040 ... vskiSzczyt
Było to cały i aż miesiąc wcześniej
- Malgo Klapković