Sudecki Włóczykij na południe od Karkonoszy

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Sudecki Włóczykij na południe od Karkonoszy

Postautor: Coldman » 2026-10-04, 22:00

Hej!
Długo się zbierałem do tej wyprawy do zdobycia szczytów Sudeckiego Włóczykija na południe od Karkonoszy. Tak powoli skracałem ten wielki wyjazd spontanicznymi, krótkimi wyjazdami np. w Izery. Tak się w końcu złożyło, że weekend na spokojnie starczy czasowo by to ogarnąć.
Wyruszyłem już w piątek po pracy. Nocka w samochodzie na szczycie.
Obrazek

Zvičina jest najwyższym szczytem grzbietu zvičinsko-kocléřovskiego (części podkrkonošskiej pahorkatiny). Położony jest na wysokości 671 m n.p.m
Na górze mamy Kościół św. Jana Nepomucena oraz Schronisko Raisova chata z wieżą widokową.

Nadchodzi okres w którym coraz gorzej się wychodzi ze śpiwora. Rano 5 stopni w kurtce zimowej i w czapce wyszedłem poszukać słońca. Najpierw trochę po krzakach w kierunku Gór Orlickich.
Obrazek

Kościół i moja zaparowana fura.
Obrazek

Przeszedłem totalnie na drugą stronę żeby zajrzeć na stronę Karkonoszy i to był strzał w 10 :D
Trafiłem na inwersje.
Obrazek
Obrazek

Śnieżka
Obrazek

Byłem mega zadowolony, że tak to wszystko się zaczyna. Dawno nie miałem fajnego wschodu słońca.
Obrazek
Obrazek

Karkonosze
Obrazek

Obrazek

Schronisko wygląda jakby miało się rozpaść. Wcześnie rano zamknięte.
Obrazek

Pojechałem na kolejny szczyt. Po drodze miałem ładne widoki na okoliczne wzgórza. Zamek Pecka dobrze widoczny.
Obrazek

Kumburk to góra zbudowana z bazaltu z ruinami zamku, który został rozebrany już w 1658r. Obecnie próbuje się go odnowić, trwają pracę.
Obrazek
Obrazek

Widok na Karkonosze dominuje w krajobrazie przez cały mój wyjazd, więc zdjęć będzie z tego sporo :D
Obrazek
Obrazek

Bohater mojego wyjazdu to Jested mój ostatni szczyt do Korony Sudetów, przed nim Kozakov, na który też się wybieram.
Obrazek

Jeśli myślicie, że mój wyjazd będzie taki odznakowy to będzie jednak inaczej. Jestem kawał drogi do domu, więc przy okazji zwiedzam inne atrakcje. Góra Tabor 678m n.p.m oczywiście wjeżdża się tutaj samochodem. Na szczycie stoi kościół Proměnění Páně.Wdrapałem się na wieże widokową po kolejne widoki.
Obrazek
Obrazek

Miasto Lomnice nad Popelkou
Obrazek
Obrazek

Następna atrakcja której nie można pominąć, chociaż jak podliczyłem to dałem za nią ponad 50zł.
"Czeski Raj - Prachowskie Skały – kompleks skalnych formacji piaskowcowych będący rezerwatem przyrody.
Skalne miasto Prachowskich Skał tworzą wielowarstwowe płaskowyże, zbudowane z piaskowca i margli pochodzących z ery mezozoicznej. W późniejszym okresie skały te zostały naruszone przez niewielkie formacje wulkaniczne, co przyczyniło się do ich erozji pod wpływem deszczu i wiatru. W wyniku tych procesów powstały charakterystyczne bloki, wieże i kolumny skalne, z których niektóre osiągają wysokość nawet 40 metrów."

Na moje szczęście byłem tu dość wcześnie rano, na parkingu dopiero zaczynali się zjeżdżać ludzie. Oto moja trasa, chyba najlepsza do zwiedzenia zdecydowanej większości. https://mapy.com/s/bujozosadu
Obrazek

Obrazek

Co ja mogę powiedzieć więcej niż to, że jest tutaj zajebiście. Ciężko porównywać te skalne miasta, każde ma w sobie coś specjalnego. Tutaj widoki mnie zachwycały i te labirynty skalne. Każde miejsce jest unikatowe.
Obrazek

Przepiękne te skałki :)
Obrazek

Ścieżki między skałkami również :)
Obrazek

Gdy ciaśniej to jeszcze lepiej :D
Obrazek

Znowu się powtarzam, ale czeskie punkty widokowe są najlepsze, nawet jeśli widok średni xD
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Křížkovského vyhlídka z widokiem na Jested i ruiny zamku Trosky
Obrazek
Obrazek

Niedaleko obok kolejna vyhlidka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeskyně Bratrská modlitebna
Obrazek

Obrazek

Gdy spojrzycie na mapę to zobaczycie mnogość atrakcji na krótkim odcinku. Cały czas się coś tutaj dzieje i krajobraz się zmienia.
Obrazek

Obrazek

Postanowiłem podzielić relacje z tego dnia na pół, bo jeszcze sporo zwiedziłem. Po Czeskim Raju było koło 13:00 :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach