W krainie zamków, ostrzyc i rzeźbionych skał (2022-2025)

Relacje z gór całego świata, niepasujące do pozostałych działów.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Re: W krainie zamków, ostrzyc i rzeźbionych skał (2022-2025)

Postautor: buba » 2025-09-18, 16:12

Dziś zaczynamy wycieczkę w miejscowości Vidim. Busio zostaje pod kościołem, a my dalej tuptamy piechotą, z ciekawością rozglądając się na boki.

Obrazek

Vidimski kościół w innych perspektywach.

Obrazek

Obrazek

Jest tu miejsce nazywane zamkiem (choc mi by jakoś bardziej nazwa "pałac" na niego pasowała). Obecnie nie jest udostępniony do zwiedzania. W środku mieści się dom opieki.

Obrazek

Obrazek

Nieopodal stoi opuszczona kamienica.

Obrazek

Przy jednym z domów solidnie podeszli do tematu zapasów opału na zimę ;)

Obrazek

Przechodzimy przez teren jakiegoś gospodarstwa rolnego.

Obrazek

To się nazywa pojazd o wysokim zawieszeniu!

Obrazek

Za miejscowością zaczyna się teren jakby zdziczałego, przypałacowego parku, który stopniowo przechodzi w las. A w nim chatka. Gdy podejść do niej - słychać wyraźny szum i bulgotanie. W środku mieści się coś na kształt stacji pomp czy innych tam hydraulicznych mechanizmów.

Obrazek

Głównym celem, który nas dziś tu sprowadza, są okołoskalne formacje położone na skarpach tutejszego wąwozu. Jednym z nich jest jaskinia Buschkeller - sztucznie wykuta jama ponoć z czasu husyckich. Ściany ma porosłe mchem, a w górnej częśći malowniczo zwieszają się paprocie.

Obrazek

W suficie jest dziura, do której prowadzi taki szybik.

Obrazek

Jaskinia ze wszystkich stron jest ozdobiona napisami i datami z różnych okresów. Wnętrza zawierają duże, równo wykute litery. I misia!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na zewnętrznych ścianach są głównie napisy z XIX wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są też płaskorzeźby - dwie gęby.

Obrazek

Obrazek

Kawalątek dalej jest dziwna, betonowa kładka, wisząca nad przepaścia. Na mapach są opisane jako "Vidimské lávky", a zdjęcia z netu sugerują, że jest ich więcej - przynajmniej trzy! Myśmy znaleźli tylko jedną. Czy pozostałe się obwaliły, zarosły czy może my nie umiemy szukać?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A wokół takowe wąwozy.

Obrazek

Zarówno jaskinia, kładki, jak i cały tutejszy teren, sprawiają wrażenie jakby niegdyś stanowiły ogrodowe atrakcje i przynależały do tego zdziczałego parku przy tutejszym zamku.

Potem schodzimy w dół wąwozu (nieco naokoło, bo tutaj to by trzeba posiąść umiejętność latania), a tam kolejne skalne atrakcje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wykuta droga.

Obrazek

Obrazek

Zadaszone ścieżki.

Obrazek

Polna droga prowadzi przez niewielki przysiółek w dolinie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wąskie przejścia...

Obrazek

Obrazek

...prowadzą w ciekawe miejsca!

Obrazek

Albo w jeszcze ciekawsze :)

Obrazek

Obrazek

Wracamy do Vidimu i powoli pełzniemy w stronę busia.

Obrazek

Utyskujemy, że tu nie ma sklepu, a gdzieś daleko do miast nie chce się nam jeździć i szukać. Szkoda czasu. Żarcia i wody mamy jeszcze na kilka dni. Ale przydałoby się piwo na wieczór. Kabak snuje marzenia o lodach - że takie to by było rewelacyjne dopełnienie tego udanego dnia. I chyba gdzieś minęliśmy złotą rybkę! Musiała siedzieć w pęknięciu któregos muru. Albo na gałęzi kwitnącego bzu? Nagle widzimy przy drodze coś takiego... Kapliczka? Plac zabaw? Wiata biesiadna?

Obrazek

Niby przy ulicy, ale też jakby przy domu... Może to prywatny teren i zaraz nam jaki pies d... obszczypie?

Obrazek

Okienko bardzo ładne.

Obrazek

Nieufnie obserwujemy okolicę i powiewające na wietrze piłeczki. Patrzy na nas kamera. Ktoś musi mieć niezły ubaw oglądając nasze niepewne miny i idiotyczne kręcenie się w kółko. Acz napisy sugerują, że tam się wchodzi i może jednak nic tyłka nie odgryzie?

Obrazek

Jest też dłuższy tekst, że Czart tu zaprasza zbłąkanych wędrówców, że będzie ich kusił, no i żeby się zachowywać przyzwoicie. Ki diabeł?? Co za miejsce dziwaczne?

Obrazek

Naciskam klamkę... Włażę do skalnej pieczary - takiej jakich tu wszędzie jest pełno. I natychmiast słychać śmiech i ktoś coś gada! Serio, trochę można podskoczyć do góry! ;))) Jak się okazuje gada głośniczek, ustawiony przy tych diabłach!

Obrazek

A miejsce jest samoobsługowym barem! I jest tu dokładnie wszystko czego potrzebowaliśmy! Jak na życzenie! Ja pierdziuuuu! Co za przedziwny zbieg okoliczności!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś diabelskiego wyłazi też z sufitu.

Obrazek

Można się ogrzać ogniem piekielnym ;)

Obrazek

Wieczorem podjeżdżamy w okolice miejscowości Střezivojice i tam zatrzymujemy się u wlotu polnej drogi. Wieczór mija przy ogniu, wśród skał, z różnymi diabelskimi zapasami. Bo oczywiście ulegliśmy pokusom vidimskiego czarta! Nie dało się inaczej :D

Obrazek
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-19, 05:48

Płaskorzeźby na jaskini jakby miały odstraszać, jakieś takie wrzeszczące?
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-19, 10:48

Adrian pisze:Płaskorzeźby na jaskini jakby miały odstraszać, jakieś takie wrzeszczące?

Zastanawialiśmy się właśnie czy one wrzeszczą, ziewają czy śpiewają ;)
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-19, 13:57

Ta po lewej wygląda lekko przerażająco, stawiam na horrorowe klimaty :D
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-19, 14:48

Adrian pisze:Ta po lewej wygląda lekko przerażająco, stawiam na horrorowe klimaty :D

Może dopiero nocą, w świetle księżyca, ona pokazuje swoje prawdziwe oblicze :D