Powrót w Góry Sowie - Zygmuntówka Koncert

Relacje z Sudetów polskich i czeskich.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Powrót w Góry Sowie - Zygmuntówka Koncert

Postautor: Coldman » 2025-09-14, 16:40

Hej
Tuż przed wakacjami wpadłem jeszcze w Góry Sowie. Pasmo po którym nie chodziłem parę lat, a było tym na którym zaczynałem swoje przygody.
Wyruszyłem już w piątek do Schroniska PTTK Zygmuntówka, żeby zaklepać dobre miejsce pod namiot na jutrzejszy koncert. Jak się później okazało byłem sam na polu namiotowym. Pozwoliło to mi wcześnie rano ruszyć na wycieczkę.

Trasa:
https://mapa-turystyczna.pl/route/1nkh8

Obrazek

Raczej nie liczyłem tutaj na wiele widoków, więc początkowo porobiłem trochę zdjęć makro
Obrazek

Obrazek

Szybko się okazało, że już kojarzę tą trasę i miałem przyjemność kawałek nią iść.
Obrazek

Wieża widokowa na Wielkiej Sowie wyremontowana, odmalowana na pierwotny kolor.
Obrazek

Ten widoczek mam sfotografowany na swoich pierwszych zdjęciach z gór na telefonie :D
Obrazek

Schronisko Górskie Orzeł
Obrazek

Lisie Kamienie
Obrazek

Poszedłem trochę asfaltem, żeby zaraz później zrobić podejście pod Wzgórze Henryka liczyłem tutaj na dobre widoczki.
Obrazek

Miałem rację, świetna panorama Sudetów mi się ukazała. Od lewej najwyższe: Waligóra, Jeleniec, z tyłu w mgle Skalnik i po prawo najwyższa to Borowa.
Obrazek

Do tego zrobił się mój taki ulubiony górsko-łąkowy klimat szlaków.
Obrazek

Tak pośrodku niczego jak się przypatrzycie stoi sobie TOI TOI, akurat szedłem koło niego z ciekawości skorzystałem i pełna kulturka. Nawet woda w zlewie i mydło było. Nie mam pojęcia co on tam robił xD
Obrazek

Obrazek

Znów dostałem się do drogi, szedłem koło słynnych Sztolni Walimskim - Kompleks RIESE Rzeczka. Byłem już tu wcześniej, polecam :)
Obrazek

Tak ogólnie to obszedłem wokół Wielkiej Sowy, żeby zdobyć ją od najgorszej strony. Podejście miejscami mocno grzało. Praktycznie zero widoków, wszystko zalesione. Zależało mi po prostu po drodze zdobyć Małą Sowę.
Obrazek

Tak jak cały dzień spotkałem może z kilka osób to na szczycie Wielkiej Sowy tłumy. Wszystko pootwierane, wokół unosił się tylko zapach kiełbasy.
Pierwszy raz jestem tutaj po remoncie wieży, więc poczekałem sobie 10 minut w kolejce i wszedłem na górę.
Obrazek

Z racji bliskości Gór Sowich do Masywu Ślęży, jej widok najbardziej przyciąga wzrok.
Obrazek

Na dole widać Kalenice, a dalej to już głównie czeskie Góry Złote. W oddali na prawo Jesioniki.
Obrazek

To teraz druga strona: W centralnej części góry Wałbrzyskie. Dobrze widać Chełmiec i Borową. W oddali pasmo Rudaw Janowickich, a po lewo z tyłu Karkonosze.
Obrazek

Góry Stołowe w oddali, widać Szczeliniec Wielki.
Obrazek

Zacząłem schodzić, przerw dłuższych nie robiłem, zależało mi być w schronisku znacznie przed koncertami, żeby na spokojnie się ogarnąć.
Zejście słabe, po korzeniach stromo, trzeba było bardzo uważać.
Obrazek

Obrazek

Widok na Dzierżoniów
Obrazek

Idę sobie cisza i sposób, coś tam sobie czasami zerkam w telefon i kątem oka coś zauważyłem. Jak się wystraszyłem tego stwora na drzewie xD
Znajdziecie go przy szczycie Śpiewak.
Obrazek

Od Koziego Siodła do Przełęczy Jugowskiej było dość widokowo.
Obrazek

Obrazek

A to już był sam koniec wycieczki. Wróciłem do schroniska koło 16:00. Chillowałem, piłem piwko i pomagałem rozstawiać namioty przyjezdnym :D
Koncert zaczął Arek Zawiliński, którego płytę mam cały czas w samochodzie, jak zwykle świetne gitarowe granie. Udało mi się z nim znowu pogadać na drugi dzień.
Obrazek
Urywek z grania: https://youtu.be/VThXbBfDv80

Później klasyka poezji śpiewanej czyli zespół "U Studni"
Obrazek
Obrazek

Urywek z grania: https://youtu.be/Vcq4UL3UrX4

Myślałem, że ludzi będzie więcej, pogoda dopisywała, ale było bardzo fajnie. Po koncercie większość ludzi poszła spać, ale ja się tak chwilę pokręciłem i dołączyłem do ogniska, gdzie trochę żeśmy pośpiewali. Od kiedy zmienił się właściciel schroniska jak widać to miejsce odżyło. Zresztą siedział on z nami do końca posiadówki. Co najlepsze gdy przejmował Zygmuntówkę to był tam pierwszy raz xD
Obrazek

Obrazek

Koniec Części 1
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Powrót w Góry Sowie - Zygmuntówka Koncert

Postautor: _laynn » 2025-09-14, 16:57

Fajowe zdjęcia nieba!
Zawsze chciałem dotrzeć na takie wydarzenie i zawsze coś staje na przeszkodzie, zazdroszczę.
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-14, 17:06

Tak, nocne niebo najlepsze :)
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-14, 17:16

Te zdjęcia nocne są przypadkowe, przy naleweczce pokazywałem możliwości aparatu nocą xD
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
włodarz

Postautor: włodarz » 2025-09-14, 17:27

Pozmieniało się w ostatnich latach w Sowich. Przybyło miejsc widokowych.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-14, 21:56

Dzień 2
Trasa: https://mapa-turystyczna.pl/route/1njxm

Trasa znacznie krótsza, bo później wstałem :D
Postanowiłem iść na drugą stronę Gór Sowich. Ruszyłem najpierw w dół niegdyś popularne miejsce w tych rejonach.
Straszne tu wycinki.
Obrazek

Obrazek

Obecnie trasa jest oficjalnie zamknięta dla zwiedzających...
Niegdyś był tu teraz widokowy i kopalnia rud metali szlachetnych.
Obrazek

Naprawdę ciekawe miejsce, niespotykane w tych rejonach, techniczne bardzo, a zamknięte za pewnie z powodu kilku obalonych drzew na ścieżce.
Obrazek

Obrazek

Mały wodospadzik tu mamy i tyle, ciekawe kiedy to doprowadzą do porządku.
Obrazek

Koło Czarnego Rycerza ruszyłem szlakiem w kierunku 3 Buków.
Obrazek

Krótki odcinek Beskidu Niskiego w Sudetach xD
Obrazek

Obrazek

Pod Kalenice miejscami dało się odczuć podejście, wyczekiwałem aż wejdę na grań. A tam na grani już kulturka, dużo ludzi, wiatki i ławeczki. Dużo czasu nie minęło i znalazłem się na odnowionej wieży widokowej na Kalenicy. Znana jest ona z dobrych obserwacji Beskidów :D
Obrazek

Obrazek

Po lewo Góry Orlickie w centrum Góry Stołowe
Obrazek

Po prawo widać Wielką Sowę, w oddali w centrum Karkonosze ze Śnieżką, przed nimi Góry Suche z Waligórą.
Obrazek

Zbliżenie na Waligórę i Śnieżkę :D
Obrazek

Znów Wielka Sowa
Obrazek

Masyw Ślęży
Obrazek

W oddali po prawo Masyw Śnieżnika dobrze widoczny, w centrum w oddali Kerpnik w Jesionikach, w centrum również Borówkową Górę w Górach Złotych idzie zobaczyć.
Obrazek

Na zejściu zahaczyłem o szczyt Żmij.
Obrazek

Obrazek

Niebieski szlak z Bielawskiej Polany z pewnością należy do tych, który dostarcza widoków, ale w ten upalny dzień, nie było gdzie się schować przed słońcem. Szlak szeroki - autostrada piesza.
Obrazek

Cały czas się przewijał widok na Góry Stołowe.
Obrazek

A to zdjęcie ze stoku narciarskiego nieopodal schroniska.
Obrazek

Tak skończyłem swoje kółko, ale nie zakończyłem jeszcze zwiedzania. Pojechałem do Bielawy żeby wejść na Górę Parkową 452m n.p.m
Szybka trasa, widok miasta urozmaicał widoczek.
Obrazek

Obrazek

Góry Sowie
Obrazek

Wszędzie wisiały tabliczki z napisem uwaga żmije, ciekawe co się tutaj działo xd
Na górze mamy małą wieżę widokową.
Obrazek

W centrum Kalenica i Słoneczna. Jak lubię patrzeć jak ja się czasem szybko teleportuję w inne miejsce :D
Obrazek

Bielawa i Masyw Ślęży
Obrazek

Zalew w Bielawie
Obrazek

Na tym zakończyła się moja wycieczka. Totalnie klasyczny weekend w górach. 44km chodzenia, wieczór pełen integracji no i oczywiście 2 szczyty do Sudeckiego Włóczykija. Na Góry Sowie mam jeszcze pomysł, północna ich część mnie interesuje, mam już zaplanowaną trasę, czuję że ona mnie może pozytywnie zaskoczyć. https://mapa-turystyczna.pl/route/1njxi
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-14, 22:29

O matko ale zdewastowany ten Czarny Rycerz.
Wodospad malutki ale urokliwy:
https://photos.app.goo.gl/N6gAFpqvE8Y4BcjN6
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-17, 09:54

Jak oceniasz przydatność biwakową (namiot, ognisko) najbliższej okolicy Lisich Skał? Były jakieś płaskie kawałki gruntu w widokowych miejscach albo wypalone krążki po ogniskach?

Od kiedy zmienił się właściciel schroniska jak widać to miejsce odżyło. Zresztą siedział on z nami do końca posiadówki.

Jeden z wcześniejszych właścicieli też siedział do końca imprezy - zwłaszcza jak był z nami nasz kolega Franek! :P
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-17, 15:15

Pierwszy dzień to taka trochę wycieczka sentymentalna :) Ale dystans ładny - tak, jak lubisz.
Jak oceniasz zespół "U studni"? Po rozpadzie SDM-u byłam na ich koncercie (jeszcze z Czemplikiem, który teraz wrócił do Myszkowskigo) i stwierdziłam, że to jednak nie to...
Ale, jak pisze laynn, fajnie byłoby kiedyś dotrzeć na taki koncert, może jakąś grupką forumową? Bo jakbym miała sama iść, to nie do końca. Ale w towarzystwie - super!
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-17, 16:56

Jestem za!!! Ale ja potrzebuje wcześniej informacji bo wolne muszę sobie wziąć.
Awatar użytkownika
Lidka

Postautor: Lidka » 2025-09-17, 17:25

Ja będę 27 września w Brześciu Kujawskim https://www.facebook.com/podprad.zespol/ ;)
Podróżnik widzi to, co widzi. Turysta widzi to, co przyszedł zobaczyć. (Gilbert Keith Chesterton).
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-17, 18:19

W schronisku !
A 27 mam propozycję nadgodzin.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-17, 20:16

_laynn pisze:Jestem za!!! Ale ja potrzebuje wcześniej informacji bo wolne muszę sobie wziąć.

Koncerty zazwyczaj wcześniej są ogłaszane, więc tylko poszukać i zaplanować.
Ale to pewnie w przyszłym sezonie dopiero, jeśli chodzi o mnie.
Awatar użytkownika
sprocket73
Kontakt:

Postautor: sprocket73 » 2025-09-17, 20:49

Coldman pisze:stoi sobie TOI TOI, akurat szedłem koło niego z ciekawości skorzystałem
Ciekawe czy ktoś się potem zdziwił ;)
Koncert fajna sprawa, choć frekwencja strasznie słaba. Spodziewałbym się, że przy dobrzej pogodzie będzie pełno amatorów turystycznej piosenki. Widać turyści niemuzykalni.

A na tych nocnych zdjęciach są gwiazdy, czy bad pixele?
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-17, 21:39

buba pisze:Jak oceniasz przydatność biwakową (namiot, ognisko) najbliższej okolicy Lisich Skał? Były jakieś płaskie kawałki gruntu w widokowych miejscach albo wypalone krążki po ogniskach?

Od kiedy zmienił się właściciel schroniska jak widać to miejsce odżyło. Zresztą siedział on z nami do końca posiadówki.

Jeden z wcześniejszych właścicieli też siedział do końca imprezy - zwłaszcza jak był z nami nasz kolega Franek! :P

Czerwony szlak od przełęczy do rozdroża pod kozią równią masz tam wiatki. Zobacz sobie tam zdjęcia. https://maps.app.goo.gl/LU6CWmwYhSmMPXnaA

Na tej mojej co ja szedłem to nic nie ma, jedynie przy szczycie Grabina masz widoki i stół/ławki przy niej.

Wiolcia pisze:Pierwszy dzień to taka trochę wycieczka sentymentalna :) Ale dystans ładny - tak, jak lubisz.
Jak oceniasz zespół "U studni"? Po rozpadzie SDM-u byłam na ich koncercie (jeszcze z Czemplikiem, który teraz wrócił do Myszkowskigo) i stwierdziłam, że to jednak nie to...
Ale, jak pisze laynn, fajnie byłoby kiedyś dotrzeć na taki koncert, może jakąś grupką forumową? Bo jakbym miała sama iść, to nie do końca. Ale w towarzystwie - super!

Nie zapamiętałem żadnej piosenki od nich, za to jak byłem na Muzykunach czy na Arku Zawilińskich to pewne piosenki pozostały ze mną do dziś. Więc ocena się nasuwa sama :D Było miło, ale bez zachwytów.

https://youtu.be/ADKL2PeTnHw?si=8qageXzgBNr6Wc8d

https://youtu.be/ecyVopLAjWo?si=vEPPyGeZKUn8GzrZ

sprocket73 pisze:
Coldman pisze:stoi sobie TOI TOI, akurat szedłem koło niego z ciekawości skorzystałem
Ciekawe czy ktoś się potem zdziwił ;)
Koncert fajna sprawa, choć frekwencja strasznie słaba. Spodziewałbym się, że przy dobrzej pogodzie będzie pełno amatorów turystycznej piosenki. Widać turyści niemuzykalni.

A na tych nocnych zdjęciach są gwiazdy, czy bad pixele?

Gwiazdki!
Obrazek