W krainie zamków, ostrzyc i rzeźbionych skał (2022-2025)

Relacje z gór całego świata, niepasujące do pozostałych działów.
włodarz

Re: W krainie zamków, ostrzyc i rzeźbionych skał (2022-2025)

Postautor: włodarz » 2025-09-10, 20:21

Ja zdjęcie widzę, dziwne. Ale tu macie link do całej relacji http://sudeckieilustracje.pl/index.php/ ... rpien-2017
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-10, 22:47

włodarz pisze:Ja zdjęcie widzę, dziwne. Ale tu macie link do całej relacji http://sudeckieilustracje.pl/index.php/ ... rpien-2017

Ja wlasnie tez tak czesto mam, ze widze swoje wrzucone zdjęcie, a inni nie. Ktos mi mówil, ze jezeli sie wrzuca zdjecie np. z google photos to widzi je tylko osoba, ktora jest zalogowana na tym koncie. Ale czy o to chodzi to nie wiem...

Nie widzielismy tej ceglanej zamurowanej dziury. Gdzies sie schowac musiala.

A antyczna ruina i wykuta w skale droga to gdzies w drodze z Klemperki do Truskavnej? Kurcze to jest taki rejon, ze mozna tam wracac 10 raz i ciagle sie znajdzie cos nowego (i znów i znów cos przeoczy ;)
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
włodarz

Postautor: włodarz » 2025-09-11, 18:21

Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-11, 21:38

Tak blisko przechodzilismy! ojoj! strasznie szkoda, ze tam nie zajrzelismy!
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-09-12, 00:39

buba pisze:
Ja wlasnie tez tak czesto mam, ze widze swoje wrzucone zdjęcie, a inni nie. Ktos mi mówil, ze jezeli sie wrzuca zdjecie np. z google photos to widzi je tylko osoba, ktora jest zalogowana na tym koncie. Ale czy o to chodzi to nie wiem...

chyba trzeba po prostu udostępnić galerię, to wtedy zdjęcia z google photos POWINNY być widoczne dla każdego. Udostępnić ogólnie, bo można też tylko danej osobie.

PS>Ja zdjęcie widzę, najwyraźniej jestem wśród zaufanych włodarza :-o
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-12, 07:13

Ja zdjęcie widzę, najwyraźniej jestem wśród zaufanych włodarza
Ja też :D
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-12, 11:29

_laynn pisze:
Ja zdjęcie widzę, najwyraźniej jestem wśród zaufanych włodarza
Ja też :D

Podobno widzą to tylko Ci zablokowani ;) :lol :P
włodarz

Postautor: włodarz » 2025-09-12, 19:56

buba pisze:Tak blisko przechodzilismy! ojoj! strasznie szkoda, ze tam nie zajrzelismy!

buba pisze:Kurcze to jest taki rejon, ze mozna tam wracac 10 raz i ciagle sie znajdzie cos nowego (i znów i znów cos przeoczy ;)

I tak właśnie tam jest :-)
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-14, 16:51

Wow ja zapisuje to miejsce, choć jest kurna daleko, to robi ogromne wrażenie
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-15, 12:37

Kolejna nasza wycieczka zaczyna się w pachnącym, żywicznym lesie, gdzieś między wioskami Dobřeň i Vidim.

Obrazek

Jak przystało na tutejsze okolice co rusz spotykamy skały zagospodarowane w różny sposób.

Obrazek

Obrazek

Potem idziemy kawałek wąską drogą przez wieś Dolní Vidim.

Obrazek

Wioska robi wrażenie. Są tu praktycznie same stare, drewniane domy. I wszystkie takie pasiaste i ogromne! Nie uświadczy tu małej chałupki. Dawni mieszkańcy widać lubili rozmach i przestrzeń. Budynki są zadbane, odmalowane, nie ma takich popadłych w ruinę. A jednak mimo to mają one w sobie patynę i urok dawnego budownictwa. Nie ma styropianowych ociepleń pomalowanych na łososiowo, nie ma klinkierowej dachówki, kostki bauma i lwów na cokołach. Są za to małe okienka z dużą ilością szybek, okiennice, ławeczki i kamerliki w skalnych ścianach. No może trawa wygolona jak i u nas, do bólu, no ale nie można mieć wszystkiego...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet płoty mają tu fajne, zwykłe sztachety takie jak trzeba!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo mi się podoba tutejsze przystrajanie płotów kubeczkami! Już w którejś kolejnej miejscowości to widzimy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj poszli w jeszcze bardziej artystyczne rozwiązania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet kubeł na śmieci jakiś taki bardziej uroczy niż zazwyczaj!

Obrazek

I cudowna cisza. Nie łupie muzyka, nie wyją wiertarki/kosiarki, nie ujadają psy. Może to tylko dlatego, że jest kwiecień i środek tygodnia? Bo sporo z tych domów służy chyba za dacze, więc może np. wakacyjny weekend nie jest już tutaj aż tak przyjemny?

I znów wchodzimy w lasy. O różnej szacie roślinnej i ukształtowaniu terenu. Nudno więc nie jest :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skał oczywiście nie brakuje - towarzyszą nam cały czas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W taki to sposób docieramy do wsi Osinalice. Tu też raczej dominuje stara zabudowa.

Obrazek

Obrazek

Co nam też zapada w pamięć - to murki! Wszędzie kamienne wzmocnienia skarp, bramy, ogrodzenia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A poza tym to uroki wiosny! Bzy!!!! Kaczeńce!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet przystanek odrobinę zakwitł. Zresztą bardzo przyjemny domeczek spełnia ową funkcję.

Obrazek

I znów nurkujemy w las. Duża, drzewna rodzina przyczepiła się skraju wąwozu.

Obrazek

Potem to klasyka - tu wszędzie wygląda właśnie tak.

Obrazek

Przypadkiem namierzona kapliczka w skalnej niszy. Kurde, ile takich miejsc musimy tu minąć, przegapić, nie mając pojęcia o ich istnieniu. A każdej szkoda! No ale co zrobisz?

Obrazek

Mijamy samotny leśny dom o nazwie Wernerovka. Może jakaś agroturystyka? Dziś pusto. Zamkniete. Nie ma tu nikogo.

Obrazek

Obrazek

Ale nie ta Wernerovka nas tu sprowadza. Jest tu również jaskinia o tej nazwie. Miejsce niewątpliwie noszące ślady działalności człowieka z dawnych wieków. Ponoć kiedyś była używana jako stajnia czy stodoła. Tu robimy dłuższy popas :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wnętrza są raczej niepozorne.

Obrazek

Potem idziemy do wioski Nedvězí.

Obrazek

Obrazek

Pod starą lipą stoi kapliczka. Jest też ławeczka i huśtawka :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tej miejscowości również nie brakuje starych domów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okolice przyskalne użyte na różne sposoby - kapliczka, miejsce biesiadne albo... ukrycie dla cysterny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Droga przez wieś. Widać, że już wieczór za pasem - a my jeszcze tyle planów na dziś mamy. Ajajaj! Noc nas zastanie w połowie jak nic.

Obrazek

Obrazek

Trzeba się podładować dobrą energią przytulając do brzóz :)

Obrazek

Odbijamy w boczne ścieżki, początkowo podążając świetlistym, wygrzanym, sosnowym lasem. Biała skała, piach, aromat igliwia. Aż człowiek ma wrażenie, że to jakaś nadmorska wydma i zaraz ujrzy sfalowany błękit po horyzont.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale nie tym razem ;) Morza nie ma. Jest za to słoneczny płaskowyż z widoczkiem na inne pagóry. Tyż dobrze!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijamy chatkę, ale niestety zamkniętą... :(

Obrazek

No i w końcu na zboczu niewielkiego pagórka jest to czego szukaliśmy!

Obrazek

Kamienne róże!

Obrazek

Obrazek

Niesamowita forma geologiczna, powstała najprawdopodobniej w wyniku zastygnięcia rozlewającej się lawy. Aż się nie chce wierzyć, że te wszystkie zawijasy stworzyła sama przyroda, a nie ekipa artystów z dłutkiem. Przypomina mi to też trochę jakieś ciasto? Nie pamietam jakie.. Może sękacz? A może już głodna jestem, więc wszystko (nawet skała) kojarzy mi się z jedzeniem ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spędzamy tu chyba z godzinę, zaglądając za każdą skałkę i w każdą rozpadlinę, co chwilę znajdując jakieś nowe formy. A wielu na pewno nie znaleźliśmy i dalej siedzą nieodkrytę po leśnych zaułkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest też taka skała zarośnięta mchem, która ma w sobie coś obrzydliwego i przerażającego. Wystarczy odrobinę zmrużyć oczy i... jakby coś spod tego mchu wyłaziło albo zdechłego leżało. Jakiś mutant? Brrrr....

Obrazek

Słonko już zachodzi, a my jeszcze przez dwie wioski musimy się przekulać.

Obrazek

Mijamy stare kapliczki.

Obrazek

Padające z przekarmienia konie.

Obrazek

Acz głównie występują tu inni przedstawiciele lokalnej fauny.

Obrazek

Przy drodze stoi pomnik zrobiony ze skalnego bloku z kamienną różą! Jak widać więcej takich skał można tu znaleźć.

Obrazek

Wioska, przez którą tuptamy zwie się Střezivojice. Można tu w ciekawy sposób spędzić czas :)

Obrazek

Obrazek

Fajną tu mają karuzelę.

Obrazek

i rzeźbę z czuprynką (lub oryginalną doniczkę, bo można to różnie odebrać ;)

Obrazek

A z tymi starymi traktorami to było coś na rzeczy!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaraz mi się przypomniał festyn, na którym kiedyś byliśmy. LINK: https://jabolowaballada.blogspot.com/20 ... stare.html

Mijamy Střezivojice, Dobřeň... Wpada jeszcze kilka do kolekcji starych, pasiastych domostw. Ale niestety już ciemnawo było...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z reszty planów na dziś przychodzi zrezygnować. Bo "dziś" się skończyło. I tak wyszedł nasycony i pełen wrażen dzień. Do busia docieramy już po zmroku.

cdn

Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-15, 16:44

Bardzo lubię garnuszki na płycie, to robi przyjemny klimat, jakoś tak swojsko się w tedy czuję, choć z reguły spotykam takie widoki po czeskiej stronie :)
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-15, 19:16

Adrian pisze:Bardzo lubię garnuszki na płycie, to robi przyjemny klimat, jakoś tak swojsko się w tedy czuję, choć z reguły spotykam takie widoki po czeskiej stronie :)

W Czechach to spotkalismy nawet kubeczki na drzewie! :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-15, 20:07

Piękne drzewo, trzeba mieć fantazję :)
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-15, 20:41

Wystarczy odrobinę zmrużyć oczy i... jakby coś spod tego mchu wyłaziło albo zdechłego leżało. Jakiś mutant? Brrrr....

Raczej jakiś stwór z kosmosu, który trzyma coś w gębie. Cos jak Jabba z Gwiezdnych Wojen.
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-15, 21:13

_laynn pisze:
Wystarczy odrobinę zmrużyć oczy i... jakby coś spod tego mchu wyłaziło albo zdechłego leżało. Jakiś mutant? Brrrr....

Raczej jakiś stwór z kosmosu, który trzyma coś w gębie. Cos jak Jabba z Gwiezdnych Wojen.

Może? Kazdy pewnie widzi coś innego.. Ale raczej nie jest to nic sympatycznego, co chcialoby sie spotkac w lesie ;)