Darłowo - Jastrzębie Kolejna podróż przez wybrzeże

Relacje pozagórskie z Polski.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Re: Darłowo - Jastrzębie Kolejna podróż przez wybrzeże

Postautor: Coldman » 2025-09-07, 12:11

_laynn pisze:Dla mnie, choć nie znam zachodniego wybrzeża, to rejon Jarosławiec - Łeba to świetne rejony. Samo wybrzeże sporo oferuje - byłeś może na plaży, z zatopionym lasem?

do tego masz obok sporo atrakcji. Rowokół - fajne miejsce (jak ja byłem to niestety wieża była zamknięta).
Są różne skanseny
W Naćnierzu - stary młyn

Klukowo i skansen Krainy w Kratę:

W Klukach - osada Kaszubska, z osobami, które prezentują dawne życie kaszubów:

itd itd.
Ech narobiłeś mi smaka ;)

Nie byłem na tej plaży. O tych osadach kaszubskich widziałem w opisach, ale już nie było czasu tam wbić.

Wiolcia pisze:Sieweczki zazdroszczę!
Słupsk fajnie się prezentuje, nie byłam, więc może kiedyś zahaczę.
A wydmy - to, jak piszesz, trzeba zobaczyć.
Już wszystkie parki narodowe za Tobą?

Wydmy jak najbardziej, niespotykane doświadczenie :D
Z parków mi jeszcze brakuje: Wigierski, Biebrzański, Narwiański, Białowieski.

gar pisze:Nad Bałtykiem nie jest tak źle jak się wydaje. Trzeba tylko dobrze dobrać termin (byle nie wakacje) i cel wyjazdu oraz nie ograniczać się do samego pasa nadmorskiego. Np. kraina w kratę ze Swołowem czy starkowską zagrodą śledziową zostają w głowie na dłużej. W tym roku po raz kolejny spędziłem kilka dni nad Bałtykiem zimą i po raz kolejny był to udany czas.

Zimą to sobie tam nie wyobrażam pobytu, ale to też może dlatego, że żarcie morskie nie jest w moich gustach :D
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Adrian

Postautor: Adrian » 2025-09-07, 12:47

Też byliśmy w tym roku w Jastrzębiej Górze, skorzystaliśmy z Twoich wskazówek przy zwiedzaniu Helu :) na wydmy niestety nie pojechaliśmy, bo z pieskiem nie wolno.
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-07, 14:15

Adrian pisze:Też byliśmy w tym roku w Jastrzębiej Górze, skorzystaliśmy z Twoich wskazówek przy zwiedzaniu Helu :) na wydmy niestety nie pojechaliśmy, bo z pieskiem nie wolno.

Zagęszczenie pracowników parku narodowego było tam bardzo wysokie xD
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-07, 19:36

Z parków mi jeszcze brakuje: Wigierski, Biebrzański,

W Wigierskim przejedz się kolejką wąskotorową a w Biebrzanskim tratwą. Zresztą ta biebrzanska tratwa mieszkalna to chyba jedna z niewielu mozliwosci aby na pełnym legalu nocowac w samym centrum bagien! :D
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-07, 20:10

Może w przyszłym roku na Boże Ciało takie 4,5 dnia będe się musiał obrobić :D
Awatar użytkownika
_laynn

Postautor: _laynn » 2025-09-08, 07:01

A ja chciałbym zobaczyć plaże bałtyckie zimą. To musi być ciekawe doświadczenie.
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-09, 10:05

Wiolcia pisze:
Coldman pisze:Sieweczki zazdroszczę!

To bardzo fajne parki Ci zostały! A myślałam, że któryś z nich odwiedzisz, bo coś tam planowałeś wschodnią ścianę na rowerze na wakacje. Ale finalnie chyba byłeś na wschodzie, tylko tym niżej?

Jakbyś miał kiedyś czas i chciał odwiedzić wszystkie te cztery parki, to polecam rowerowy Podlaski Szlak Bociani. Przebiega akurat przez wszystkie cztery. I przez ciekawe podlaskie tereny.

A jak będziesz je robił w pojedynkę, to w Wigierskim zrób koniecznie zielony rowerowy szlak wokół jeziora Wigry. To kwintesencja tego parku. Po drodze, jak się ma czas, można jeszcze odbić w jakieś ścieżki dydaktyczne. Są też dwa muzea parkowe, jak ktoś lubi. Trasa jest bardzo fajnie poprowadzona, urozmaicona, z punktami widokowymi, wieżą widokową i naprawę ładnymi panoramami na jezioro. Zrobiłam ją akurat w ten weekend i mocno polecam wszystkim!

A Białowieski (i w ogóle Puszcza Białowieska) to raj dla "rowerowców" i pieszych!
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-09-09, 11:04

A Białowieski (i w ogóle Puszcza Białowieska) to raj dla "rowerowców" i pieszych!

Czy ja wiem czy dla pieszych? Wchodzisz w wilgotny, robaczywy las i dymasz przez niego kilkanaście km. I nic sie wokół nie zmienia. Jakby taśma się zwijała spod stóp. Szliśmy tak kiedyś z Białowieży do Narewki - i myślałam że sie ta zakichana puszcza nigdy nie skonczy. Chyba wolę wędrować przez łąki, pola uprawne, bagna, przez wioski albo przez lasy sosnowe lub świerkowe.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-09, 11:12

buba pisze:

Czy ja wiem czy dla pieszych? Wchodzisz w wilgotny, robaczywy las i dymasz przez niego kilkanaście km. I nic sie wokół nie zmienia. Jakby taśma się zwijała spod stóp. Szliśmy tak kiedyś z Białowieży do Narewki - i myślałam że sie ta zakichana puszcza nigdy nie skonczy. Chyba wolę wędrować przez łąki, pola uprawne, bagna, przez wioski albo przez lasy sosnowe lub świerkowe.

Bo takie dłuższe fragmenty to na rower. Jeśli chodzi o piesze wycieczki, to miałam na myśli różne wyznakowane ścieżki - one nie są długie, a ciekawe! Żebra Żubra są fajne, na przykład. Las, ale ładny las. Szlak Dębów Królewskich to klasyk - raz można zobaczyć. Jest jeszcze parę ścieżek w okolicach Białowieży i Kosego Mostu. Mnie akurat się podobało. Ale nigdy nie rozważałam Puszczy Białowieskiej jako miejsca na całodzienną pieszą wycieczkę. Na rower to co innego!
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-09-09, 18:53

Wiolcia pisze:
Wiolcia pisze:
Coldman pisze:Sieweczki zazdroszczę!

To bardzo fajne parki Ci zostały! A myślałam, że któryś z nich odwiedzisz, bo coś tam planowałeś wschodnią ścianę na rowerze na wakacje. Ale finalnie chyba byłeś na wschodzie, tylko tym niżej?

Jakbyś miał kiedyś czas i chciał odwiedzić wszystkie te cztery parki, to polecam rowerowy Podlaski Szlak Bociani. Przebiega akurat przez wszystkie cztery. I przez ciekawe podlaskie tereny.

A jak będziesz je robił w pojedynkę, to w Wigierskim zrób koniecznie zielony rowerowy szlak wokół jeziora Wigry. To kwintesencja tego parku. Po drodze, jak się ma czas, można jeszcze odbić w jakieś ścieżki dydaktyczne. Są też dwa muzea parkowe, jak ktoś lubi. Trasa jest bardzo fajnie poprowadzona, urozmaicona, z punktami widokowymi, wieżą widokową i naprawę ładnymi panoramami na jezioro. Zrobiłam ją akurat w ten weekend i mocno polecam wszystkim!

Zamiast tych parków poszło co innego, niedługo w relacji :D

Zapamiętam wskazówki, raczej na pewno pojade samochodem i rower wpakuje w bagażnik :D Pieszo to po górach chodzę, rowerek do Parku Narodowego jest idealnie.
Awatar użytkownika
Sebastian
Kontakt:

Postautor: Sebastian » 2025-09-09, 19:21

Wiolcia pisze:A jak będziesz je robił w pojedynkę, to w Wigierskim zrób koniecznie zielony rowerowy szlak wokół jeziora Wigry. To kwintesencja tego parku.

Zdecydowanie tak! Byłem, widziałem i opisałem: https://sebastianslota.blogspot.com/201 ... igier.html
Awatar użytkownika
Wiolcia
Kontakt:

Postautor: Wiolcia » 2025-09-11, 09:58

Sebastian pisze:
Wiolcia pisze:A jak będziesz je robił w pojedynkę, to w Wigierskim zrób koniecznie zielony rowerowy szlak wokół jeziora Wigry. To kwintesencja tego parku.

Zdecydowanie tak! Byłem, widziałem i opisałem: https://sebastianslota.blogspot.com/201 ... igier.html

Bardzo ładne zdjęcia masz w tej relacji. Przejrzałam sobie z przyjemnością, rozpoznając pewne miejscówki, bo jestem na świeżo. Rzadko wracam w te same miejsca, ale na ten szlak mogłabym wrócić.