Słowacka majówka 2025

Relacje z gór całego świata, niepasujące do pozostałych działów.
Awatar użytkownika
_laynn

Re: Słowacka majówka 2025

Postautor: _laynn » 2025-06-10, 20:39

Przy lepszej przejrzystości z Magury dobrze widać Tatry, które są dość blisko, siedemdziesiąt kilometrów od nas. Dziś powietrze pozwala dojrzeć jedynie punkty do około pięćdziesięciu kilometrów.

W takim miejscu nie wstać na wschód...no ja bym nie odpuścił. Pewnie była lepsza widoczność.

A poza tym, robisz coraz lepsze zdjęcia nocne. Kiedy będziesz pisał latarką? ;)

Ciepłe to były święta wielkanocne!

O tak - majówka na południu wcale a wcale nie była ciepła. Jedną pół nocy spałem w aucie to było całkiem rześko (zimno) ;)
Awatar użytkownika
Coldman
Kontakt:

Postautor: Coldman » 2025-06-10, 20:58

Dzięki za świetne zdjęcia nocne :D Bardzo ciekawe miejsca.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-06-10, 21:00

_laynn pisze:
Przy lepszej przejrzystości z Magury dobrze widać Tatry, które są dość blisko, siedemdziesiąt kilometrów od nas. Dziś powietrze pozwala dojrzeć jedynie punkty do około pięćdziesięciu kilometrów.

W takim miejscu nie wstać na wschód...no ja bym nie odpuścił. Pewnie była lepsza widoczność.

o tym nie pomyślałem. Ale widząc jak jest zasłonięty wschód, to po prostu go olaliśmy

A poza tym, robisz coraz lepsze zdjęcia nocne. Kiedy będziesz pisał latarką? ;)

latarka to zabawa dla dzieci :P

Dzięki za świetne zdjęcia nocne

akurat te zdjęcia były słabe, bo jednak kiepsko widać światełka wśród ciemności
Ostatnio zmieniony 2025-06-10, 21:01 przez Pudelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
Pudelek

Postautor: Pudelek » 2025-06-10, 21:01

Majówka ciepła? No nie do końca, przynajmniej na północy. Noc z pierwszego na drugiego maja, spędzona w namiocie, była chłooodna. Ciepłe to były święta wielkanocne!

widać żeby się ogrzać należy jechać w góry :)
Staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy wielki krok naprzód!
Awatar użytkownika
Dobromił

Postautor: Dobromił » 2025-06-10, 21:22

Nie narzekam na temperatury majówki. W Austrii mieliśmy prawie idealnie. Nawet w murach klasztoru z XI wieku było elegancko.

P.s. Panie Pudel - bardzo ładnie. Wciągająca lektura.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Awatar użytkownika
buba
Kontakt:

Postautor: buba » 2025-06-10, 21:39

Wiolcia pisze:Majówka ciepła? No nie do końca, przynajmniej na północy. Noc z pierwszego na drugiego maja, spędzona w namiocie, była chłooodna. Ciepłe to były święta wielkanocne!

To moze róznie było w zaleznosci od regionu. Mysmy byli w Czechach od 26 kwietnia i cały czas prawie jak latem (żałowałam nieraz że nie zabrałam krótkich spodni, wiec musiało być sporo powyżej +25). Dopiero w nocy z 2 na 3 maja przyszły burze i tak się ochłodziło, że 3.05 postanowilismy wrócić do domu dzien wczesniej niz było planowane.

Ciepłe to były święta wielkanocne!

A to swoją drogą! Pieknie było!

no niee, tak z tydzień by się zebrał temperatur, które były dla mnie za wysokie ;)

To może borovicka była za mocna wiec buchnęło ciepłem? :P

będzie zabawnie, gdy się kiedyś okaże, że to jednak nie sarna, a np. miejscowi zbliżają się z widłami :-o

Albo ten wariat ze Świerży dalej szuka Hanysów, żeby im obcinać głowy? :P
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"

na wiecznych wagarach od życia..
Gór Ski

Postautor: Gór Ski » 2025-06-16, 10:02

Wzdłuż szlaku SNP wybudowano dość sporo utulni w ostatnich latach , więc ma on swoje plusy , choć nie wiem skąd bierze się w turystach te wędrowanie po górach po określonym szlaku czy to SNP GSB GSS , zamiast podążać własnym wariantem. Na Stebnickiej Magurze byłem patriotycznie 3 Maja rodaków nie zastałem