Dział Wsparcia
- sprocket73
- Kontakt:
Mam depresję. Proszę o wsparcie. Dlaczego po wyborach dalej będzie ten sam premier? Proszę o sensowne odpowiedzi.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
Chociaż z drugiej strony Prezydent mógł świadomie (i nie koniecznie pod butem JK) tak wyznaczyć premiera, aby z jednej strony kolejność tych wszystkich procedur jednak była zachowana (i ręce ma czyste), a zarazem wiedząc że PIS się nie ogarnie, szybko doprowadzić do wyboru przez Sejm nowego.
Czy Dział Wsparcia może mnie wspomóc - utwierdzić bądź wyprowadzić z tego przekonania ?????
Czy Dział Wsparcia może mnie wspomóc - utwierdzić bądź wyprowadzić z tego przekonania ?????
Żadna procedura nie mówi, że w pierwszym kroku prezydent desygnuje kandydata z partii, która zdobyła najwięcej mandatów. Tak było akurat zawsze, bo zwycięska partia zawsze miała większość i tworzyła rząd, teraz mamy po raz pierwszy od 1989 roku sytuację inną.
Z innej beczki, zawsze sobie pis wycierał gębę wolą suwerena, to teraz sobie ją podtarł dupę.
Tak mówi art. 154 ust. 1 i 2 Konstytucji o "pierwszym kroku":
1. Prezydent Rzeczypospolitej desygnuje Prezesa Rady Ministrów, który proponuje skład Rady Ministrów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje Prezesa Rady Ministrów wraz z pozostałymi członkami Rady Ministrów w ciągu 14 dni od dnia pierwszego posiedzenia Sejmu lub przyjęcia dymisji poprzedniej Rady Ministrów i odbiera przysięgę od członków nowo powołanej Rady Ministrów.
2. Prezes Rady Ministrów, w ciągu 14 dni od dnia powołania przez Prezydenta Rzeczypospolitej, przedstawia Sejmowi program działania Rady Ministrów z wnioskiem o udzielenie jej wotum zaufania. Wotum zaufania Sejm uchwala bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.
Pkt 2 raczej mówi o "większości" niż o wygraniu wyborów.
Z innej beczki, zawsze sobie pis wycierał gębę wolą suwerena, to teraz sobie ją podtarł dupę.
Tak mówi art. 154 ust. 1 i 2 Konstytucji o "pierwszym kroku":
1. Prezydent Rzeczypospolitej desygnuje Prezesa Rady Ministrów, który proponuje skład Rady Ministrów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje Prezesa Rady Ministrów wraz z pozostałymi członkami Rady Ministrów w ciągu 14 dni od dnia pierwszego posiedzenia Sejmu lub przyjęcia dymisji poprzedniej Rady Ministrów i odbiera przysięgę od członków nowo powołanej Rady Ministrów.
2. Prezes Rady Ministrów, w ciągu 14 dni od dnia powołania przez Prezydenta Rzeczypospolitej, przedstawia Sejmowi program działania Rady Ministrów z wnioskiem o udzielenie jej wotum zaufania. Wotum zaufania Sejm uchwala bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.
Pkt 2 raczej mówi o "większości" niż o wygraniu wyborów.
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
Mnie chodziło o to, że w tej sytuacji
Bo zawsze może powiedzieć w przyszłości, że była nietypowa sytuacja i przyjął wersję z największym % poszczególnych partii. Taki sprytny (chyba) ruch.
próbował wybrnąć jakoś bezpiecznie dla siebie. Żeby mieć jakieś wytłumaczenie, czyste ręce, czy jakkolwiek by to nazwaćteraz mamy po raz pierwszy od 1989 roku sytuację inną
Chyba jednak nie przeszłoby przez gardło "Powierzam misję tworzenia rządu Panu Donaldowi Tuskowi". A tak - będzie na Sejm, nie na Prezydenta.
Poza tym jakby to w partii wyglądało? A tu trzeba myśleć o przyszłości, za dwa lata trzeba się będzie pakować spod żyrandola i szukać roboty. W instytucjach międzynarodowych raczej nie zatrudnią biorąc pod uwagę imponujący dorobek prezydentury.
Poza tym jakby to w partii wyglądało? A tu trzeba myśleć o przyszłości, za dwa lata trzeba się będzie pakować spod żyrandola i szukać roboty. W instytucjach międzynarodowych raczej nie zatrudnią biorąc pod uwagę imponujący dorobek prezydentury.
U Pana Prezydenta Dudy.
Perfekcyjna Pani Domu udziela się w innych tematach.
Perfekcyjna Pani Domu udziela się w innych tematach.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
Czy wycieczkę pod Siklawicę w Dolinie Strążyskiej mogę zaliczyć jako górską, czy to już przesada? Tylko poważne odpowiedzi 
mój blog: http://sebastianslota.blogspot.com/
- sprocket73
- Kontakt: