Moja mała ojczysta Wielkopolska
Moja mała ojczysta Wielkopolska
Cześć
Postanowiłem pokazać Wam trochę moich rejonów.
Ogólnie wszystko będzie się składać z jednej dużej relacji z mojej najbliższej okolicy (taka reklama), mniejszych pobocznych, no i tego tematu, w którym będę wrzucał luźne fotki z wypadów na bieganie czy na rower.
Dzisiaj pobiegałem (8km) w tym wietrze i coś się cyknąć udało.
Gołuchów - droga do muzeum leśnictwa
Muzeum Leśnictwa - Oficyna
Zalew Gołuchowski
Zalew Gołuchowski
Postanowiłem pokazać Wam trochę moich rejonów.
Ogólnie wszystko będzie się składać z jednej dużej relacji z mojej najbliższej okolicy (taka reklama), mniejszych pobocznych, no i tego tematu, w którym będę wrzucał luźne fotki z wypadów na bieganie czy na rower.
Dzisiaj pobiegałem (8km) w tym wietrze i coś się cyknąć udało.
Gołuchów - droga do muzeum leśnictwa
Muzeum Leśnictwa - Oficyna
Zalew Gołuchowski
Zalew Gołuchowski
Ostatnio zmieniony 2022-02-19, 14:40 przez Coldman, łącznie zmieniany 4 razy.
Wszystko będzie opisane w większej relacji i foty będą porobione na nowo w lepszej pogodzie, ale w sumie mini-podpisy mogę dodać.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
- sprocket73
- Kontakt:
A na trzeciej fotce, nad Zalewem Goluchowskim, ten budynek w lesie to co to jest? Moze to jakis stary osrodek?
Ostatnio zmieniony 2022-02-20, 19:46 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
na wiecznych wagarach od życia..
Coldman pisze:buba pisze:A na trzeciej fotce, nad Zalewem Goluchowskim, ten budynek w lesie to co to jest? Moze to jakis stary osrodek?
Stary ośrodek firmy Spomasz, w środku budynku był bar, bilard itp.
Mój dziadek pracował w tej firmie, więc byłem tam na domkach.
Dziala jeszcze? Mozna wynajac stary domek?
Ostatnio zmieniony 2022-02-20, 20:47 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam ta mniej uczęszczaną. Cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam"
buba pisze:Coldman pisze:buba pisze:A na trzeciej fotce, nad Zalewem Goluchowskim, ten budynek w lesie to co to jest? Moze to jakis stary osrodek?
Stary ośrodek firmy Spomasz, w środku budynku był bar, bilard itp.
Mój dziadek pracował w tej firmie, więc byłem tam na domkach.
Dziala jeszcze? Mozna wynajac stary domek?
Tam chyba nie, ale obok, jest normalny ośrodek i tam mają różnorakie domki.
Kiedyś były takie beczki mieszkalne, ale chyba już wszystkie zlikwidowali.
Ostatnio zmieniony 2022-02-20, 22:33 przez Coldman, łącznie zmieniany 1 raz.
Coldman pisze:Kiedyś były takie beczki mieszkalne, ale chyba już wszystkie zlikwidowali.
Uuuuu... Beczka by mi najbardziej pasowała! np. taka!
Jakbys kiedys przypadkiem gdzies tam w rejonie jezdzil rowerkiem - to zerknij czy gdziesik sie jakies beczki nie uchowaly! Bylabym bardzo wdzieczna!
Ostatnio zmieniony 2022-02-20, 22:54 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
buba pisze:Jakbys kiedys przypadkiem gdzies tam w rejonie jezdzil rowerkiem - to zerknij czy gdziesik sie jakies beczki nie uchowaly! Bylabym bardzo wdzieczna!
Buba byłem dziś biegać i 2 beczki się uchowały
Zalew Gołuchowski z plaży harcerzy
Ostatnio zmieniony 2022-02-22, 19:12 przez Coldman, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajne beczki! Dzieki wielkie! Acz wygląda, ze domki chyba juz tam są sprywatyzowane a nie pod wynajem..
A to jest gdzies w rejonie tej stanicy harcerskiej - czyli wschodnie wybrzeze zbiornika? jak będe w rejonie to chetnie sobie tam zajrze jakąś fotke zrobic do beczkowej kolekcji
A to jest gdzies w rejonie tej stanicy harcerskiej - czyli wschodnie wybrzeze zbiornika? jak będe w rejonie to chetnie sobie tam zajrze jakąś fotke zrobic do beczkowej kolekcji
Ostatnio zmieniony 2022-02-22, 20:06 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie to jest normalnie ośrodek wypoczynkowy należący do Gołuchowskiego ośrodka turystyki i sportu. Z tego co widzę, to w ofercie nie pokazują tych beczek, może ze wstydu xD
https://www.gotis.pl/
Tak to jest plaża stanicy harcerskiej obok plaży Spomaszu, oznaczenia są.
https://www.gotis.pl/
Tak to jest plaża stanicy harcerskiej obok plaży Spomaszu, oznaczenia są.
Świat gór! Aby go nazwać swoim, trzeba zainwestować znacznie więcej niż krótkotrwałą radość oczu. I może dlatego właśnie człowiek naprawdę kochający góry chce znosić trudy, wyrzeczenia i niebezpieczeństwa na ich skalnych szlakach
Coldman pisze:Z tego co widzę, to w ofercie nie pokazują tych beczek, może ze wstydu xD
Może to oferta dla prawdziwych koneserow i wczesniej sie trzeba jakos wkupic w ich łaski
Na spotkaniu wczoraj ze znajomymi był mały element górski xD
Dziewicza Góra koło Poznania
W XIII wieku, książę Przemysł I nadał te tereny osiadłym w Owińskach cysterkom, od których wzniesienie wzięło swoją pierwotną nazwę "Dziewcza Góra". Na jego stokach cysterki hodowały czerwca polskiego , którego używano do wyrobu czerwonego barwnika. To właśnie od tego owada pochodzi nazwa koloru, nazwa miesiąca, a nawet, jak się przypuszcza, nazwa miejscowości Czerwonak. Teren Dziewiczej Góry porasta las mieszany, zaś w kilku miejscach znajduje się starodrzew dębowy. Cały obszar objęty jest ochroną ze względu na bogaty świat roślin, charakterystycznych dla zróżnicowanych środowisk: leśnych, łąkowych, stepowych a nawet górskich.
W 2005 roku, w najwyższym punkcie góry nadleśnictwo Łopuchówko wybudowało dostrzegalnię przeciwpożarową, dziś zwaną po prostu wieżą widokową, która jest udostępniona również dla turystów, skąd mogą podziwiać panoramę Poznania oraz lasów i wzgórz Puszczy Zielonki. Wieża ma 40 m wysokości, a platforma widokowa znajduje się na wysokości 30 m. Prowadzą na nią 172 schody.
My szliśmy od parkingu, do czerwonego szlaku i najbardziej stromym podejściem o nazwie killer na szczyt, skąd poza szlakiem centralnie na parking
Dziewicza Góra koło Poznania
W XIII wieku, książę Przemysł I nadał te tereny osiadłym w Owińskach cysterkom, od których wzniesienie wzięło swoją pierwotną nazwę "Dziewcza Góra". Na jego stokach cysterki hodowały czerwca polskiego , którego używano do wyrobu czerwonego barwnika. To właśnie od tego owada pochodzi nazwa koloru, nazwa miesiąca, a nawet, jak się przypuszcza, nazwa miejscowości Czerwonak. Teren Dziewiczej Góry porasta las mieszany, zaś w kilku miejscach znajduje się starodrzew dębowy. Cały obszar objęty jest ochroną ze względu na bogaty świat roślin, charakterystycznych dla zróżnicowanych środowisk: leśnych, łąkowych, stepowych a nawet górskich.
W 2005 roku, w najwyższym punkcie góry nadleśnictwo Łopuchówko wybudowało dostrzegalnię przeciwpożarową, dziś zwaną po prostu wieżą widokową, która jest udostępniona również dla turystów, skąd mogą podziwiać panoramę Poznania oraz lasów i wzgórz Puszczy Zielonki. Wieża ma 40 m wysokości, a platforma widokowa znajduje się na wysokości 30 m. Prowadzą na nią 172 schody.
My szliśmy od parkingu, do czerwonego szlaku i najbardziej stromym podejściem o nazwie killer na szczyt, skąd poza szlakiem centralnie na parking
Ostatnio zmieniony 2022-10-16, 19:30 przez Coldman, łącznie zmieniany 1 raz.