Quiz Góry Świata
Sebastian pisze:
Za bardzo kombinujesz, to nie jest Rumunia.
Adrian coś czuje
Najwyraźniej zaczynam tęsknić za tym kawałkiem Karpat i wszędzie tamtejsze góry widzę. Dobrze, że już w tym roku przez tydzień tam byłem...
Aby uściślić odpowiedź na Twoją zagadkę, to jest to Krywańska część Małej Fatry (część Luczańska była po lewej ręce).
No dobra - to moja, chyba łatwa zagadka. Gdzie to?
Бузлуджа (Buzłudża) to jeden ze szczytów widzianych z tego miejsca (szczyt z tą konstrukcją widoczną na pierwszym zdjęciu) Nazwa ponoć jest pochodzenia tureckiego i oznacza "Lodowy".
A ja robiłem swoje zdjęcia z .... ?
Teraz już chyba odpowiedź w minutę ?
A ja robiłem swoje zdjęcia z .... ?
Teraz już chyba odpowiedź w minutę ?
Ostatnio zmieniony 2020-06-29, 19:08 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.
Uznaję, chociaż to nie jest siodło Przełęczy Szipka (to jest poprawny zapis, wszak to język słowiański a i miejsce utrwalone w polskiej literaturze historycznej i turystycznej) w Starej Płaninie w Bułgarii (1195 m n.p.m.), tylko szczyt o tej samej nazwie (1335 m n.p.m.).
Zarówno o Szipce, jak i o Buzłudży czytałeś na pewno na... tym forum
Byli tam, i opisywali swoje wrażenia Pudelek (z Szipki w 2013 r.) i Robert J (z Buzłudży w 2017 r.).
Czekamy na kolejną zagadkę
Zarówno o Szipce, jak i o Buzłudży czytałeś na pewno na... tym forum
Byli tam, i opisywali swoje wrażenia Pudelek (z Szipki w 2013 r.) i Robert J (z Buzłudży w 2017 r.).
Czekamy na kolejną zagadkę
Sprawdzałem na mapy.cz. Tam to jest nazwane Шипка. Czemu napisałem przes "sh", nie mam pojęcia , oraz czemu przełęcz (znaczy to z Wiki pewnie przepisałem), choć na mapie widać, że to szczyt - ma 1335m; a że to tu na forum czytałem...no cóż, nie pamiętam słów, kojarzyłem tą budowlę z pierwszego zdjęcia .
Co to za przełęcz, lub szczyt:
Co to za przełęcz, lub szczyt:
Powiedziałbym że Stoh?
Ale to pewnie jakieś inne pasmo
Ale to pewnie jakieś inne pasmo
Ostatnio zmieniony 2020-06-29, 20:59 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz.
Ploska?
Edit: Dwuminutowy brak internetu przy wysyłaniu odpowiedzi i już Cisy mnie ubiegł...
Edit: Dwuminutowy brak internetu przy wysyłaniu odpowiedzi i już Cisy mnie ubiegł...
Ostatnio zmieniony 2020-06-29, 21:23 przez Wiolcia, łącznie zmieniany 2 razy.