Wieści z gór
Z bieżących obserwacji tatrzańskich po drugiej stronie granicy:
- W Smokowcu apartamentowce rosną jak grzyby po deszczu. Jest to może i nawet komfortowe w przypadku wypoczynku z rodziną (wynajem nie kosztuje jakoś strasznie dużo), ale miasteczko zmienia swój charakter na niekorzyść.
- Sporo ludzi jak na końcówkę czerwca, drzewiej tak nie bywało. Tłum skutecznie współtworzą miejscowe wycieczki szkolne.
- Elektriczka w godzinach porannych i popołudniowych jest tragicznie zatłoczona, podstawiane składy często za krótkie - jak się właduje w/w wycieczka, to ludzie stoją dosłownie jeden na drugim.
- Zamknęli spożywczy przy głównej ulicy w Smokowcu.
- Tatrzańska herbata dostępna w pełnym wyborze (w sklepiku na dole apartamentowca 14 gatunków).
- Jaworowa dalej (oficjalnie) zamknięta.
- W Smokowcu apartamentowce rosną jak grzyby po deszczu. Jest to może i nawet komfortowe w przypadku wypoczynku z rodziną (wynajem nie kosztuje jakoś strasznie dużo), ale miasteczko zmienia swój charakter na niekorzyść.
- Sporo ludzi jak na końcówkę czerwca, drzewiej tak nie bywało. Tłum skutecznie współtworzą miejscowe wycieczki szkolne.
- Elektriczka w godzinach porannych i popołudniowych jest tragicznie zatłoczona, podstawiane składy często za krótkie - jak się właduje w/w wycieczka, to ludzie stoją dosłownie jeden na drugim.
- Zamknęli spożywczy przy głównej ulicy w Smokowcu.
- Tatrzańska herbata dostępna w pełnym wyborze (w sklepiku na dole apartamentowca 14 gatunków).
- Jaworowa dalej (oficjalnie) zamknięta.
Ostatnio zmieniony 2019-06-27, 08:15 przez Prezes, łącznie zmieniany 1 raz.
- sprocket73
- Kontakt:
to jest ważna informacja
Prezes pisze:- Tatrzańska herbata dostępna w pełnym wyborze (w sklepiku na dole apartamentowca 14 gatunków)
Ostatnio zmieniony 2019-06-27, 10:53 przez sprocket73, łącznie zmieniany 1 raz.
SPROCKET
viewtopic.php?f=17&t=1876
viewtopic.php?f=17&t=1876
sprocket73 pisze:to jest ważna informacjaPrezes pisze:- Tatrzańska herbata dostępna w pełnym wyborze (w sklepiku na dole apartamentowca 14 gatunków)
Nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być jeszcze lepiej. Czterokrotnie widziałem na Triglavie osobników sprzedających piwa, colę i inne napoje chłodzone w szczytowym płacie śniegu ( lipiec i sierpień ). Wchodzisz na np. Małą Wysoka a tam wita Cię bar pełen radości.
P.s. Jak byłem pierwszy raz ( z pięciu ) na Triglavie ( początek czerwca ) to nikogo poza naszą czwórką nie było na szczycie. Ale mieliśmy własną radość w plecaku.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
- za niecytowanie w postach wypowiedzi, do których się odnosi
- za relację przypisaną do niewłaściwego działu
- za obraźliwą formę wypowiedzi oraz ironizowanie na temat innych użytkowników forum
Bary należy stawiać często i gęsto na początkowych odcinkach szlaków, w reglu dolnym. Taka koncepcja pozwoli wielu potencjalnym zdobywcom na zweryfikowanie swoich często lekkomyślnych i niebezpiecznych planów, przyczyniając się do zmniejszenia natężenia ruchu.
Pomnij Dobromile Zbójnicką Chatę parę lat temu. No, regiel to to nie jest, ale swoją funkcję spełniła.
Pomnij Dobromile Zbójnicką Chatę parę lat temu. No, regiel to to nie jest, ale swoją funkcję spełniła.
- Tępy dyszel
Otworzono otwarte
https://dziennikzachodni.pl/8-czerwca-w ... 1-14188891
P.s. Po raz pierwszy czyli przed ,,premierą" byłem tam z 20 lat temu....Kolejne wizyty też przed ,,otwarciem"
https://dziennikzachodni.pl/8-czerwca-w ... 1-14188891
P.s. Po raz pierwszy czyli przed ,,premierą" byłem tam z 20 lat temu....Kolejne wizyty też przed ,,otwarciem"
Prezes pisze:Pomnij Dobromile Zbójnicką Chatę parę lat temu. No, regiel to to nie jest, ale swoją funkcję spełniła.
I to nie raz. Poza naszym Jaworowym to tam też przetrwałem, z kilkoma innymi rozsądnymi, ulewę przy powrocie z Czerwonej Ławki. Osobniki bez doświadczenia prawie spłynęły na Hrebieniok.
Decyzją administracji Dobromił otrzymał nagany :
- telefon 110
Co za upadek obyczajów.
Onegdaj dewianci stwarzali choćby pozory- chodzili w prochowcach po parkach.
https://krakow.onet.pl/turysci-kapali-s ... ni/f1vkj94
Onegdaj dewianci stwarzali choćby pozory- chodzili w prochowcach po parkach.
https://krakow.onet.pl/turysci-kapali-s ... ni/f1vkj94
Traktować to można jako ciekawostkę .
Na mandatach to można by porządnie zarobić na...
...bo piwko na szlaku i fajka pod kamień to wręcz normalka. Sam mam w tym udział (fajki), choć znikomy, bo raczej kiepy wkładam do paczki.
Na mandatach to można by porządnie zarobić na...
Strażnicy nagminnie upominają także turystów o zakazie palenia papierosów i spożywania alkoholu na terenie parku narodowego.
...bo piwko na szlaku i fajka pod kamień to wręcz normalka. Sam mam w tym udział (fajki), choć znikomy, bo raczej kiepy wkładam do paczki.
Ostatnio zmieniony 2019-07-01, 20:50 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Z obserwacji bieszczadzkich:
- tam, gdzie łaziłem ludzi niewiele (ale na mijanych zazwyczaj popularnych parkingach też bez jakiejś masakry), np. w worku praktycznie pusto
- szeroko pojęta cywilizacja pożera każdego roku coraz więcej miejsca
- mało wody w potokach
- gzów natomiast ilość niepojęta, jakość równie imponująca: osobniki z Tworylnego traktowane bezpośrednio repelentem z 15 cm nie odlatywały
- tam, gdzie łaziłem ludzi niewiele (ale na mijanych zazwyczaj popularnych parkingach też bez jakiejś masakry), np. w worku praktycznie pusto
- szeroko pojęta cywilizacja pożera każdego roku coraz więcej miejsca
- mało wody w potokach
- gzów natomiast ilość niepojęta, jakość równie imponująca: osobniki z Tworylnego traktowane bezpośrednio repelentem z 15 cm nie odlatywały
Prezes pisze:- gzów natomiast ilość niepojęta, jakość równie imponująca: osobniki z Tworylnego traktowane bezpośrednio repelentem z 15 cm nie odlatywały
Ha, gzy w tamtym roku wykurzyły nas z Tworylnego na tyle, że olaliśmy szukanie kolejnych ruin, bo się nie dało. Od tego czasu już się nie pcham w opuszczone wioski latem.