Pedofilia a postęp.

Tutaj znajdziecie tematy nie związane z górami, coś o muzyce, filmach, sporcie, polityce i czymkolwiek innym...
laynn

Postautor: laynn » 2019-05-26, 21:53

Vision, proszę podaj mi grupę zawodową, która przenosi pedofilii i ich chroni?
I zwróć uwagę, że ja nawet cytowałem jakiś duchownych.

Więc, mi nie chodzi o nagonkę na Kościół, na wszystkich księży jako osób. Tylko taka obrona jak Twoja, dalej rozmydla problem, problem tuszowania.

Ale jak to kiedyś Blu napisała,poprzez internet nie zmieni się komuś przekonań. Więc ja odpuszczam tematy poza górskie, a tym bardziej ten temat, bo czuję się ograniczony, nie mogę wyrazić swojego zdania. Jeśli napisanie, że ktoś wrzuca bzdurne linki, jest najgorszym wyzwiskiem.

Niech żyje wolność słowa. Na forum bez granic.
laynn

Postautor: laynn » 2019-05-26, 21:54

Ps. Oczywiście ostatni akapit, to z mej strony sarkazm.
Awatar użytkownika
sokół

Postautor: sokół » 2019-05-26, 22:27

Vis - nie wyciagaj zbyt pochopnych wniosków. Telefon prosił o dyskusję to mu napisałem co myślę o tego typu tematach. Nie został ani wyproszony ani wyrzucony. W dodatku jego konto jest wciąż aktywne i aktywne pozostanie. I tu nie chodzi o to że jeden może pisać a inny nie. Trafiło akuratnie na niego ale wcześniej kilka razy pisałem z nim pw i bardzo go cenię za posty gorskie plus dodatkowo duzo napisal w nowym dziale :) wiec zarzut ze jedni moga a inni nie... telefona to raczej dalbym do grupki ludzi ktorych lubie... poza tym nie pisz ze komus sie nie podoba tylko napisz wyraznie ze to ja. Nie musisz sie obawiac.:)

Nie da się wszystkim dogodzić i nie da się zrobić tak żeby wszystkim się podobało ale chyba swoją opinię wyrazić można. No to sobie na to pozwoliłem. Ty też się odezwałeś bo też coś Ci się w tej sytuacji nie spodobało i co... mam prosić o usunięcie konta? Bo napisałeś coś innego niż ja? No litości, ,,,
Ostatnio zmieniony 2019-05-26, 22:28 przez sokół, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek
Kontakt:

Postautor: Piotrek » 2019-05-26, 23:28

Vision pisze:Więc jak już to zrobi bezrobotny alkoholik, a nie ksiądz, to potraktujesz go bardziej ulgowo...

Już tak na koniec tego przewlekłego tematu.
Wydawało mi się, że wyraźnie to napisałem ale może nie - otóż nie chodzi o księży indywidualnie, lecz o kościół jako instytucję, która chroni pedofili w swoich szeregach, stąd porównanie do mafii, która swoich członków tak samo chroni w swoich szeregach przed odpowiedzialnością za przestępstwa. I to jest ewenement.

Jak się trafi nauczyciel pedofil w szkole na południu kraju to Minister Edukacji nie wycisza tego i nie przenosi tego zboczeńca do szkoły na Mazurach by tam sobie dalej uczył dzieci. Jak leśniczy pedofil narozrabia na szkółce z uczennicą to go Regionalny Dyrektor LP lub Minister Środowiska nie delegują na nową leśniczówkę by sobie używał dalej.
A w kościele niestety tak ten system działał. Czaisz o co mi chodzi?
Awatar użytkownika
telefon 110

Postautor: telefon 110 » 2019-05-27, 11:09

Dobromił pisze:
telefon 110 pisze:w zasadzie była to nagonka

Brawo. Bardzo merytoryczny wpis.

Jest gorzej niż myślisz.
To nie jest szlachetna próba obrony KK.
To jest próba obrony samego siebie na poziomie prymitywno-fizjologicznym.

-Otwieram TV
-Ksiądz-pedofil

-Otwieram radio
-Ksiądz-pedofil

-Otwieram gazetę
-Ksiądz -pedofil

-Otwieram lodówkę
-Ksiądz -pedofil.
Zamykam lodówkę.

-Otwieram górskie forum
-Ksiądz pedofil.

Aż do odruchów zwrotnych.

Coś co stanowi 0.3 % w skali ogółu (statystyka) urasta do 99.7 % (opinia) informacji w przekaziorach odnośnie pedofilii.
Przy jednoczesnym promowaniu udostępniania dzieci pederastom.

Ktoś ma ambicję formatowania umysłów, trepanacji głowy i nasrania do środka.
Wywołania odruchów Pawłowa.

Pedofilia- hau, hau, hau- ksiądz.

A to boli.

Nie występuję w obronie kościelnych pedofilów.

Występuje w obronie samego siebie.
Mirek

Postautor: Mirek » 2019-05-27, 12:43

A cepruś nie bierze udziału w mądrej dyskusji? Hmm dziwne i niepokojące. :D
Awatar użytkownika
telefon 110

Postautor: telefon 110 » 2019-05-27, 12:44

Piotrek pisze: kościół jako instytucję, która chroni pedofili w swoich szeregach, stąd porównanie do mafii, która swoich członków tak samo chroni w swoich szeregach przed odpowiedzialnością za przestępstwa. I to jest ewenement.

Mafie są różne:
https://www.wprost.pl/blogi/andrzej-pau ... filow.html

Pytanie:
-Dlaczego pan Zanudzi nie wytoczył procesu "Wprost" po takiej insynuacji ?

a) Jest za szlachetny by zniżać się do takiego poziomu ?
b)Znajomi pisali by nie wrzucał granatu do szamba- bo jak pierdyknie to ochlapie wszystkich ?
Ostatnio zmieniony 2019-05-27, 12:48 przez telefon 110, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Homunculus

Postautor: Homunculus » 2019-05-27, 14:30

Telefonie , a to czytałeś ? , chyba jest jeszcze za wsześnie , aby wyciągać z tego jakieś daleko idące tezy.
https://natemat.pl/274047,pis-wygralo-w ... -tym-pomoc
there is no money and will not be
JVR
Awatar użytkownika
telefon 110

Postautor: telefon 110 » 2019-05-27, 14:50

No nieee.
Film Sekielskich ma pewną wartość.
a) Porusza problem pedofilii.
b) Porusza problem pedofilii w kościele co jest również istotne z punktu widzenia osób religijnych.

Posiada pewne słabości.
Korzystanie z materiałów SB (sprawiedliwych- co wystawiają certyfikaty moralności).
W tle jest chichot historii w postaci biskupa Urbacha.
Obrazek

Co do intencji autorów filmu - zabrakło szerszego kontekstu.
Stąd podejrzenie o tendencyjność na tle ogólnego przegrzania tematu (pedofilii w Kościele).
Awatar użytkownika
Homunculus

Postautor: Homunculus » 2019-05-27, 16:12

Rozumię że wracamy do punktu wyjścia - no i słusznie.
Temat tak trwale zakorzenionej aktualnie tzw. mafii lawendowej to efekt braku lustracji w 1992 r , i obalenie rządu Jana Olszewskiego który chciał ją przeprowadzić na wszystkich szczeblach - a komu wtedy najbardziej na tym zależało aby do niej nie dopuścić ?
Powstał nawet film Nocna Zmiana.
Temat ogólny braku lustracji ciągnie się za nami od początku lat 90 tych jak smród po gaciach :dev6 , jakoś wszystkie kraje postkomuny już sobie z tym dały radę , ale oprócz Polski.
there is no money and will not be

JVR
Awatar użytkownika
Prezes

Postautor: Prezes » 2019-05-27, 17:29

Homunculus pisze:Rozumię

Litości...
Jak już bronisz Ojczyzny - broń też języka. Ojczystego.

telefon 110 pisze:Ktoś ma ambicję formatowania umysłów, trepanacji głowy i nasrania do środka.

Wywołania odruchów Pawłowa.

Kto Twoim zdaniem? Serio pytam.
Awatar użytkownika
telefon 110

Postautor: telefon 110 » 2019-05-27, 17:51

Prezes pisze:Kto Twoim zdaniem? Serio pytam.

Ktoś kto skorzysta z chaosu.

https://www.youtube.com/watch?v=jL4G9vQ ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
Prezes

Postautor: Prezes » 2019-05-27, 23:05

Wybacz, chciałbym mieć wolną godzinę na zapoznanie się z tym wykładem, chwilowo nie wyrobię. Będę wdzięczny za odpowiedź słowną, nie link.
Masz na myśli spadkobierców Żelaznego Feliksa?
Vision

Postautor: Vision » 2019-05-28, 12:06

Piotrek pisze:Ale telefon nie dostał jakiegoś oficjalnego wyproszenia.
Sokół chlapnął swoje ale on przecież nie jest głosem wszystkich użytkowników.

Trochę jednak dostał. I nie chodzi mi post sokoła, pomimo, że to po nim tak zdecydował. I nie chodzi tylko o przypadek telefona, ale o pewien mechanizm, który działa na tym forum od dawna, jak ktoś głównej grupie nie przypadnie do gustu czy temat nie potoczy się po jego myśli. A chodziło mi o takie posty:

laynn pisze:Nie widzisz, że tu nikt, Twej pokrętnej argumentacji nie przyjmie? Zmień forum :-o

vidraru pisze:Twoje wypowiedzi są poniżej jakiejkolwiek krytyki a przede wszystkim ani trochę związane z forum, które jest stricte forum górskim. Jak chcesz się wyszaleć, znajdź sobie inne podwórko.

W dodatku pisze to administracja, co jednak też zwiększa moc takiego przekazu i też oczekiwałbym od administacji jednak większej bezstronności.

W tym drugim przypadku to już w ogóle kumoterstwo w najwyższej postaci. Bo całą tą dyskusję prowokując i zachęcając do niej, wywołała bliska tej osobie osoba i wtedy to nie było stricte górskie forum, wtedy to było normalne. Ale temat nie do końca potoczył się wg oczekiwań, to na potrzeby sytuacji bardzo szybko nagle zostaliśmy stricte górskim forum. ;)

Chciałem też przypomnieć, że właśnie z tego powodu powstało to forum, bo na innym było podobnie.

Piotrek pisze:Mnie telefon nie przeszkadza...

A to, to ja wiem, że Tobie nie. To że coś zacytowałem Twojego to nie znaczy, że się do Ciebie odnosiło. Ty zawsze miałeś na wszystko wy... walone. Nikogo banować ani usuwać niczego nie chciałeś. No i właśnie tak tu miało mniej więcej być. ;)

laynn pisze:Vision, proszę podaj mi grupę zawodową, która przenosi pedofilii i ich chroni?
Piotrek pisze:A w kościele niestety tak ten system działał. Czaisz o co mi chodzi?

Ale ja temu nie zaprzeczam, że tak nie ma. Tylko nie jest to dla mnie istotą problemu. I jednak bardziej interesuje mnie ogrom i rzeczywiste żniwa problemu niż same okoliczności. A jak już to bardziej skupiam się nad co powstaje przed, a nie już po tragedii, bo tam to rozwiązanie problemu widzę. Kościół to też inne środowisko, ciężko, żeby kryli się rolnicy czy murarze, porozrzucani po całej Polsce, przede wszystkim nie znający się i nie mający ze sobą nic wspólnego poza tym zawodem, robiący takie czyny przeważnie po pracy i nie mieszkający ze sobą 24 h na dobę, nie będący tak zwartą instytucją. Tylko samo krycie jest procesem bardzo powszechnym w wielu dziedzinach i grupach. W pracy, w rodzinie ludzie też się kryją, prędzej ktoś zerwie z kimś kontakt, obrazi się pokłóci niż pobiegnie na Policję podkablować brata, siostrę czy sąsiada. Nawet na zwykłej ulicy przy dziejącej się krzywdzie większość przechodzi obojętnie i nie chce się wtrącać. U mnie w pracy też kierownicy robili przekręty na kasę, za które by mogli dostać kilka lat za kratkami, dostali tylko wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron i poszli pracować do innego miasta na tym samym stanowisku. Owszem często są to nieporównywalne przypadki jeśli chodzi o samą krzywdę, ale mechanizm działania jest bardzo podobny. Jak dla mnie trochę za dużo oczekujecie, że księża zaczną się sypać, jednak bardziej skupiłbym się na ich wyłapywaniu przez organy ścigania i od nich się tego domagał, niż oczekiwał rzeczy wręcz niemożliwych. ;)

laynn pisze:Tylko taka obrona jak Twoja, dalej rozmydla problem, problem tuszowania.

To nie jest żadna obrona czy rozmydlanie sprawy. Bo temu nie zaprzeczam, tylko mam inny punkt widzenia i o wiele większy problem widzę w innym miejscu. Jednak bardziej obawiam się innych instytucji. Kościół i tak jest już coraz mniej popularny, a w krajach bardziej nowoczesnych, gdzie jego zasięg jest dużo mniejszy, problem pedofilii jest dużo większy niż w tej staroświeckiej katolickiej Polsce. Więc za niedługo może się okazać, że kościół stanie się ciekawostką historyczną, a problem pedofilii będzie jeszcze większy.

laynn pisze:Ale jak to kiedyś Blu napisała,poprzez internet nie zmieni się komuś przekonań.

Ale przecież forum nie jest od tego, żeby zmieniać czyjeś przekonania, tylko od tego, żeby się wypowiedzieć. Ja tu niczyich przekonań nie chcę zmieniać, tylko móc swobodnie w wyrazić swoje poglądy. Ewentualnie komuś ukazać jakiś problem, o czymś poinformować, ale nie przybyłem tu z misją zmieniania czyichś przekonań. Co więcej nawet na żywo nie zależy mi na tym, żeby zmieniać czyjeś przekonania. Mogę to robić co najwyżej w stosunku do bardzo bliskiej mi osoby, ale też nic na siłę.

laynn pisze:Jeśli napisanie, że ktoś wrzuca bzdurne linki, jest najgorszym wyzwiskiem.

Nikt Ci przecież tak nie napisał. Napisałem Ci tylko, że może czasem warto je poczytać, a nie od razu skreślać i dyskredytować. Bo z jednej strony walczysz z pedofilią w kościele, a z drugiej uważasz za bzdury, to, że ktoś w innym środowisku próbuje ją powoli wdrażać w życie codziennie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vision, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
telefon 110

Postautor: telefon 110 » 2019-05-28, 19:28

Prezes pisze:Wybacz, chciałbym mieć wolną godzinę na zapoznanie się z tym wykładem, chwilowo nie wyrobię. Będę wdzięczny za odpowiedź słowną, nie link.
Masz na myśli spadkobierców Żelaznego Feliksa?

Skrótowe omówienie (trochę niekompletne):
http://www.prisonplanet.pl/polityka/nie ... p214365360

Idzie o pewne mechanizmy wdrażane i zauważalne obecnie w życiu codziennym.

Dzisiejsza Rosja jest zbyt słabym państwem by realizować tak szeroko zakrojone projekty.