szybko do odgadnięcia - gdzie to jest?
Quiz Góry Polski
Jedna ze skałek w grupie Skalna Brama w Karkonoszach Zachodnich - w pobliżu Babińca i Owczych Skał
Trochę trudna zagadka, gdyż skałka dzisiaj znajduje się poza jakimkolwiek szlakiem (kiedyś przechodził tuż obok niej zielony szlak z Hali Szrenickiej do Jakuszyc, którego przebieg przed laty został jednak zmieniony).
Skalna Brama "na szczęście" znajduje się poza granicą Karkonoskiego Parku Narodowego, więc można do niej bez problemu podejść - i warto
Trochę trudna zagadka, gdyż skałka dzisiaj znajduje się poza jakimkolwiek szlakiem (kiedyś przechodził tuż obok niej zielony szlak z Hali Szrenickiej do Jakuszyc, którego przebieg przed laty został jednak zmieniony).
Skalna Brama "na szczęście" znajduje się poza granicą Karkonoskiego Parku Narodowego, więc można do niej bez problemu podejść - i warto
Na jakim szczycie znajduje się ten niemal całkowicie już zapomniany punkt widokowy?
Na zalesionym szczycie w kilku miejscach widoczne są ślady nieistniejącego już dziś szlaku czerwonego
Szlak obecnie, o kolorze jednak innym niż czerwony, biegnie u północnego podnóża góry z zagadki. Ze szlaku na szczyt dojdziemy w 8-10 minut.
Na zalesionym szczycie w kilku miejscach widoczne są ślady nieistniejącego już dziś szlaku czerwonego
Szlak obecnie, o kolorze jednak innym niż czerwony, biegnie u północnego podnóża góry z zagadki. Ze szlaku na szczyt dojdziemy w 8-10 minut.
Ostatnio zmieniony 2018-07-22, 09:51 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.
Trudna zagadka? Ta jest trudna.
(Pocieszam się, że może to nie w Sudetach).
edit
Jednak Sudety, wiem co to, ale tam nie byłem.
edit
Ostatnio zmieniony 2018-07-23, 19:48 przez włodarz, łącznie zmieniany 1 raz.
włodarz pisze:Trudna zagadka? Ta jest trudna.
edit
Prawie byłeś Przejrzałem Twoją "Geostradę" (cały czas żałuję, że zniknęły z niej wszystkie fotografie!) i zauważyłem, że jakiś czas temu w pewne październikowe popołudnie odwiedziłeś kamieniołom znajdujący się na południowo-zachodnim skłonie tej góry
włodarzu jeżeli tam nie byłeś to wcale nie znaczy, że nie wiesz. To co tu na forum ktoś kiedyś napisał uważam za bzdurę
ja też tam nie byłam ale wiem co to jest (chyba )
ja też tam nie byłam ale wiem co to jest (chyba )
Ostatnio zmieniony 2018-07-23, 22:58 przez gość, łącznie zmieniany 1 raz.
Również i ja uważam, że zagadki są "dla wszystkich" i nie można ich adresować tylko do tych forumowiczów, którzy znają motyw zagadki z autopsji.
Przypuszczam, że i ta zagadka zostanie rozwiązana. O tym, że to są Sudety to już wiadomo.
Może jeszcze taka trochę nietypowa podpowiedź. W tzw. białych książeczkach GOT-u szczyt ten był punktem docelowym, czyli miał swój własny numer (tak jak np. 6041 - Śnieżka, 6101 - Skalnik itp.) oraz wytyczone i wypunktowane na niego trasy z kilku miejsc. Wierzchołek (a właściwie wierzchołki, gdyż szczyt ma trzy kulminacje - i nie jest to Trójgarb ) w nowych, tzw. kolorowych, regulaminach GOT-u nie jest już traktowany jako punkt docelowy. Dodam jeszcze, że ten biegnący przez szczyt szlak czerwony nie jest zaznaczony na żadnej oficjalnej mapie. Nie został bowiem wyznakowany przez PTTK, lecz z inicjatywy... ale to już byłaby zbyt daleko idąca podpowiedź.
Chodzi o tę górkę. To ten kamieniołom zwiedzał włodarz
Przypuszczam, że i ta zagadka zostanie rozwiązana. O tym, że to są Sudety to już wiadomo.
Może jeszcze taka trochę nietypowa podpowiedź. W tzw. białych książeczkach GOT-u szczyt ten był punktem docelowym, czyli miał swój własny numer (tak jak np. 6041 - Śnieżka, 6101 - Skalnik itp.) oraz wytyczone i wypunktowane na niego trasy z kilku miejsc. Wierzchołek (a właściwie wierzchołki, gdyż szczyt ma trzy kulminacje - i nie jest to Trójgarb ) w nowych, tzw. kolorowych, regulaminach GOT-u nie jest już traktowany jako punkt docelowy. Dodam jeszcze, że ten biegnący przez szczyt szlak czerwony nie jest zaznaczony na żadnej oficjalnej mapie. Nie został bowiem wyznakowany przez PTTK, lecz z inicjatywy... ale to już byłaby zbyt daleko idąca podpowiedź.
Chodzi o tę górkę. To ten kamieniołom zwiedzał włodarz
Ostatnio zmieniony 2018-07-24, 06:15 przez Cisy2, łącznie zmieniany 3 razy.
No jasne! To właśnie Miłek i jego trzy kulminacje (569, 596, 573 m npm.) w Górach Kaczawskich.
Prosimy o kolejną zagadkę.
PS. Bo Ostrzyca to bardzo poważna góra
Prosimy o kolejną zagadkę.
PS. Bo Ostrzyca to bardzo poważna góra
Ostatnio zmieniony 2018-07-24, 07:13 przez Cisy2, łącznie zmieniany 1 raz.